Àmbit de la notícia
Informàtic

Formacions per saber com ens afecta la intel·ligència artificial

Entitat redactora
Colectic
  • Jesús Yustos durant una gravació de les píndoles de vídeo #GlossarIA.
    Jesús Yustos durant una gravació de les píndoles de vídeo #GlossarIA. Font: Fundación Esplai

Fundación Esplai ofereix cursos en línia per apropar els algoritmes a tothom.

Cal que sapiguem com ens afecta la intel·ligència artificial per anar cap a la sobirania tecnològica. Fundación Esplai fa píndoles de vídeo d'un minut amb el lema #GlossarIA per explicar termes sovint desconeguts i demostrar que tothom pot entendre la tecnologia.

És per això que la cara visible d'aquestes càpsules és ni més ni menys que una persona jubilada, Jesús Yustos, que voluntàriament s'ha anat informant d'aquest món trencant els estigmes que envolten la gent gran amb la falsa creença que tenen dificultats per digitalitzar-se.

És enginyer i també participa en el projecte Cafè de Becaris, espais de reflexió interna de l’equip de Fundación Esplai en els quals es debat sobre la incidència que els algoritmes i la tecnologia en general tenen en l’àmbit social i la ciutadania. Yustos dinamitza la conversa quinzenalment amb l’equip, afavorint la visió crítica i la reflexió.

Algoritmes transparents i responsables

"Volem que la gent pugui entendre l’internet i les noves tecnologies per poder intervenir-hi d’una manera informada", explica Josep Armentano, tècnic de comunicació de Fundación Esplai. En el cas dels algoritmes, "el que més sorprèn és que poden tenir uns biaixos i uns interessos perquè són un 'work in progress'. Internet encara està en fase experimental".

Com que són sistemes predictius creats a partir de dades recollides poden reproduir la violència estructural i molts patrons de discriminació. A més, com que s'automatitzen, la persona que els crea se'n pot desresponsabilitzar. "No permeten el canvi", explica Armentano. Per exemple, "si volem millors oportunitats per a la joventut no podem preveure que la situació sigui l'actual".

Davant d'això, el que podem fer és informar-nos, i promoure el debat i la transparència: "Hi ha algoritmes de caixa negra, que són els que no són transparents i no en sabem les variables".

Formacions obertes

El big data, la fiabilitat i l'explicabilitat dels algoritmes, com funcionen les prediccions i els filtres bombolla són alguns del temes que aborden aquestes formacions, que volen posar sobre la taula la informació que es recull de cada petit gest que fem a la xarxa. El contingut s’amplia en les formacions en linia de Fundación Esplai d’Introducció a la intel·ligència artificial. Aquestes formacions són d’autoaprenentatge i curta durada, i no requereixen de coneixements previs sobre el tema.

Són obertes a qualsevol persona interessada i la inscripció es pot fer a través de la web del projecte Connecta IA en el qual s'emmarquen, que ofereix també certificacions en Azure Data Fundamentals, Microsoft Office Specialist, i en competències tecnològiques IC3, reconeguda mundialment.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari