Guia per a la transformació digital del Tercer Sector
Comparteix
Fundación Telefónica presenta el Llibre Blanc, que reuneix bones pràctiques, experiències i reflexions sobre la revolució digital.
"Un manual d'ús per començar a analitzar com beneficiem les persones i com ens beneficiem com a entitats en les noves oportunitats que planteja la digitalització". Així descriu la directora de Fundación Telefónica, Carmen Morenés, el 'Llibre Blanc de la transformació digital del Tercer Sector'.
@fundacionTef ha presentat el ‘Libro Blanco de la Transformación digital del Tercer Sector’, que vol convertir-se en una guia perquè qualsevol entitat social prengui decisions sobre la seva pròpia estratègia digital transformadora.
— m4Social (@m4_social) May 31, 2022
Llegeix més https://t.co/nJhuZB7d3W pic.twitter.com/7PdxHyUpw9
I és que anem amb cinc anys de retard respecte al sector privat, diu aquest informe, que assenyala la falta de talent tecnològic, l'escassetat de recursos i la falta d'enfocament estratègic.
La pandèmia, com ja sabem, ha accelerat aquesta digitalització que ha fet evident les mancances. El 44% de les organitzacions no tenen una estratègia digital i un 19% ni tan sols es planteja tenir-la a mitjà termini, segons el baròmetre ISDI Digital Talent Foundation d'ISDI i Fundación Botín. També hi ha un factor cultural. Cal vèncer resistències perquè un 43% considera que hi ha una barrera per convèncer l'equip de treball d'utilitzar eines digitals.
L'informe també identifica un repte organitzacional, en relació a la bretxa digital de les persones que hi treballen, però també a nivell operatiu i econòmic. De fet, el 83,8% assenyalen com a fre la falta de recursos econòmics i el 47,8% hi destina menys de 1.000 euros.
Bones pràctiques
El Llibre s'enfoca en la digitalització per millorar quatre àmbits clau, que són potenciar el suport i la participació de la base social, enfortir la creativitat de l'equip, optimitzar processos per accelerar l'acció social i innovar per millorar l'impacte social. D'aquesta manera, consideren que la digitalització és una eina per fidelitzar beneficiàries i sòcies, a més de facilitar la interacció, la participació i la transparència.
Entre els casos d'èxit d'haver potenciat la participació de la base social, subratllen projectes com l'aplicació de Creu Roja #Voluntariadoatumedida, que permet la gestió i la personalització de les activitats de les persones voluntàries.
En relació a l'enfortiment de la creativitat, recullen, entre d'altres, l'experiència de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, amb '5 minuts', un servei virtual de formació amb vídeos curts que complementa la formació continuada tradicional.
Sobre l'optimització de processos per accelerar l'acció social, hi trobem la iniciativa del Banc d'Aliments de Barcelona, que ha introduït la tecnologia Blockchain a l'aplicació del Gran Recapte perquè el personal dels petits comerços puguin gestionar amb facilitat les donacions de les persones consumidores.
Per últim, i en l'àmbit d'innovar per millorar l'impacte social, hi destaca l'aplicació d'AMPANS per atendre les persones amb discapacitat participants de l'organització. L'eina monitoreja les rutes diàries a temps real, dona informació pràctica i activa un protocol en cas de desviació.
Afegeix un nou comentari