Corpus 2022, l'edició més especial que culmina la celebració dels set-cents anys de la festa
Comparteix
Després de limitar la celebració, arran de la pandèmia, durant els dos últims anys, la festa més antiga de Barcelona recupera la seva normalitat i les activitats més tradicionals.
El 2022 és un any de celebració per a la tradicional festivitat del Corpus Christi, enguany organitzada, a diversos punts de la ciutat de Barcelona, des del dissabte 11 fins al diumenge 19 de juny. Aquesta edició va acompanyada de dos esdeveniments especials i importants per a la festa més antiga de la ciutat: la celebració dels set-cents anys i la declaració del Corpus com a ‘Festa Patrimonial d’Interès Nacional’.
Per una banda, la celebració del seu set-cents aniversari es va complir l’any 2020, però la situació de pandèmia ha provocat que la commemoració s'allargui fins al 2022. D'altra banda, la Generalitat de Catalunya ha declarat la festivitat del Corpus Christi com a ‘Festa Patrimonial d’Interès Nacional’, un reconeixement que significa un pas més en la recuperació de l’esperit del corpus barceloní.
"Treballem des del 1992, des que vam recuperar la processó festiva del corpus, en destacar no només aquest vessant religiós i litúrgic, sinó també en els seus valors festius i lúdics que han estat molt importants", afirma Xavier Cordomí, exdirector de La Casa dels Entremesos.
Un programa que recupera la normalitat als carrers i jardins de la ciutat
En el marc d’aquesta tradició barcelonina es podrà gaudir de més de cinquanta activitats arreu de la ciutat, entre les quals es troben els actes més emblemàtics d’aquesta festivitat, com les exposicions de catifes florals, les rutes de l’ou com balla en múltiples palaus, patis i jardins del barri Gòtic, i la tradicional processó, actes, en definitiva, que converteixen Barcelona en un escenari de redescoberta de diferents racons de la ciutat.
“Enguany, tot torna a la normalitat i podem sortir al carrer”, exclama Cordomí, que recorda alguns dels actes més destacats del Corpus 2022. Un d'ells, el dimecres 15 de juny, serà el primer acte especial de l’edició que tindrà lloc a la plaça del Rei. Es tracta de la cerimònia d’entrega del diploma de la declaració de la ‘Festa Patrimonial d’Interès Nacional’. Els Gegants de la Ciutat i l’Àliga de Barcelona faran acte de presència amb el seu ball.
El dissabte 18 de juny se celebra la Vigília de Corpus, una cercavila pels carrers del barri Gòtic que passa per l’Ajuntament, la plaça del Pi i la Basílica de Santa Maria del Mar, entre altres indrets. L’especial del recorregut és la participació de tres parelles de gegants històrics: els Gegants de la Ciutat, els Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar, que també duran a terme els seus respectius balls.
El diumenge 19 de juny, per a concloure la festivitat, se celebra la processó de Corpus, amb els seus dos blocs, festiu i litúrgic. Una novetat de l’edició d’enguany és el canvi de recorregut, ja que recupera el circuit històric pels carrers del barri Gòtic, des de la plaça Nova cap a la plaça del Pi, passant per la Rambla i per la plaça Sant Jaume. Una processó on participa tot el seguici popular.
Exposicions, actes i xerrades
Per commemorar els set-cents anys de Corpus, s’inaugurarà una exposició, el dijous 16 de juny, a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història de Barcelona. Cordomí plasma les activitats que acollirà La Casa dels Entremesos durant la festivitat que, en concret, en seran dues d’acadèmiques: la xerrada ‘Ventalls de Corpus’, el dijous 16 de juny, i la presentació del llibre ’32 bèsties. Bestiari de Barcelona’, una publicació de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, el divendres 17 de juny. A més, exposaran la seva catifa floral.
Al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona es podrà gaudir de l’exposició del seguici popular del Corpus. Per a consultar el programa sencer, fes clic aquí.
Set-cents anys d’història
"La festa del Corpus ha estat, històricament, la festa major de Barcelona", explica Cordomí. I afegeix que, per circumstàncies polítiques i socials va passar a ser una festa oblidada i rebutjada, en certa manera, per les implicacions del nacional-catolicisme, sobretot després de la dictadura franquista.
"Durant molts segles hi han participat tots els infants de la societat civil, del Consell de Cent, les autoritats i tots els gremis en xarxa", detalla l'exdirector de La Casa dels Entremesos. És una festivitat on la societat volia a lluir-se i exhibir-se, cada casa mostrava el millor d’ella, els carrers es guarnien i els balcons s’adornaven. A més, cal destacar que l’origen dels gegants, el bestiari, les danses i, en definitiva, de l’imaginari festiu actual, té el seu naixement a la festivitat del Corpus.
Afegeix un nou comentari