Àmbit de la notícia
Comunitari

Analitza la teva entitat des d'una perspectiva LGTBI

Entitat redactora
Colectic
  • Les xapes de pronoms de gènere que ofereix el CRAJ com a recurs.
    Les xapes de pronoms de gènere que ofereix el CRAJ com a recurs.

El Centre de Recursos per a Associacions Juvenils ofereix una eina d'autodiagoni per revisar-nos la lgtbifòbia.

La vostra entitat es declara públicament feminista? Es pressuposa que totes les persones són cis o heterosexuals? Es rumoreja sobre l'orientació sexual o identitat de gènere de les persones o se'n respecta la intimitat? Hi ha espais per reflexionar sobre els privilegis de les membres de l'entitat? Tenim i visibilitzem referents del col·lectiu? Encara que moltes respostes són sovint positives, aquestes preguntes ens fan reflexionar sobre si realment posem en pràctica els nostres ideals.

Formen part de l'eina d'autodiagnosi d'entitats des d'una perspectiva LGTBI publicada pel Centre de Recursos per a Associacions Juvenils (CRAJ). Es tracta d'un formulari per valorar l'estat de l'organització pel que fa a la diversitat sexual i de gènere i tenir en compte la lgtbifòbia sovint interioritzada que no veiem. L'objectiu és ser un punt de partida per a iniciar un procés de transformació interna partint de les fortaleses i les mancances.

Un cop l'hàgiu respost, rebreu un correu electrònic amb un retorn amb propostes de treball intern i recursos.

Aquesta eina se suma a d'altres, per exemple, per definir l'ideari, per avaluar l'organització interna, la perspectiva intercultural o l'ambiental, que podeu trobar aquí.

Com fer la nostra entitat més inclusiva

El CRAJ disposa d'altres materials que ens poden ajudar a millorar la perspectiva LGTBIQ+ de les nostres entitats. És important que creem espais de reflexió al voltant de l'orientació sexual i el gènere i que ens preguntem com ens identifiquem, és a dir, pels nostres pronoms, expliquen en aquest article.

Per fer-ho, però, abans hem de saber què diferencia l'orientació sexual (qui ens agrada), de la identitat de gènere (com ens identifiquem), i de l'expressió de gènere (com ens mostrem).

També què és el binarisme de gènere, que ve del nostre pensament binari amb el qual partim de parelles contràries que s'entenen per oposició, jerarquia i exclusió. Com diu la guia Desviades, un recurs informatiu que recull totes aquestes qüestions, "les classificacions binàries serveixen per discriminar".
 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari