El projecte 'Mentoria Juvenil Rossinyol' cerca mentores per a les noves ciutats que acullen la iniciativa
Comparteix
Camins. Fundació Social Escola Pia ha ampliat la seva àrea de treball a Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, per donar suport a més infants i joves en entorns vulnerables.
L’any 2010 es va iniciar a Barcelona el projecte ‘Mentoria Juvenil Rossinyol’ amb l’objectiu d’afavorir la cohesió social, l’èxit educatiu, l’intercanvi d’experiències i coneixements i fomentar la interculturalitat de joves i infants en situació de vulnerabilitat gràcies a l’agrupament amb estudiants voluntàries, universitàries o de grau superior. D'aquesta manera ho defineix l'entitat impulsora, Camins. Fundació Social Escola Pia.
Enguany la iniciativa es troba a les portes de la seva tretzena edició. “L’Escola Mestre Morera va ser la primera i vam començar amb només set parelles, un nombre que amb el temps s’ha anat ampliant”, recorda Clara Artús, coordinadora del projecte.
El 2020, gràcies als recursos econòmics i les eines que la Generalitat va donar per a la mentoria, Camins. Fundació Social Escola Pia va poder ampliar la seva àrea de treball a l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Terrassa. Abans, el 2018, la iniciativa va arribar a la ciutat de Sabadell després que l’ajuntament del municipi del Vallès Occidental impulsés una col·laboració en projectes de mentoria amb la fundació.
“L'objectiu d'enguany és poder ampliar 'Mentoria Juvenil Rossinyol' com un projecte de tres anys. I sempre volem sumar parelles”, destaca Artús. Un dels primers reptes en els quals treballen des de la fundació és aconseguir aquesta ampliació de durada per tal d’assegurar tres cursos de mentoria a les noves àrees d’actuació.
El procés de cerca de noves mentores
El nou curs escolar en termes de mentoria s’inicia al novembre, primer de tot, a través del procés d'aparellament per tal que al mes de desembre ja comencin les trobades setmanals fins al juny. La mentoria ha de ser d'un mínim de sis mesos perquè impacti positivament en l’infant, segons destaquen des de l'organització. La fundació fa una crida a les estudiants per a cercar a noves mentores pel curs 2022 - 2023, ja que cada any es renoven les parelles.
“A Sabadell necessitem trenta-cinc persones i, de moment, en portem quinze. A Terrassa ens falten només nou persones”, detalla Clara Artús. La coordinadora del projecte afegeix que a Barcelona es necessiten quaranta persones, però és l’única ciutat on el procés de cerca és senzill i ràpid. “La cerca és una tasca complicada. Ser mentora requereix moltes hores i dies del temps de cadascú. Buscar persones tan entregades que vulguin estar tot el curs és difícil”, destaca Artús.
Sigues Mentor/a! Tu també pots viure una experiència de Mentoria i créixer amb ella. T'esperem al projecte #Rossinyol!
— Servei Solidari (@serveisolidari) October 14, 2022
Vols més informació? Envia'ns un missatge.
"Si algú confia en tu, volaràs més lluny"https://t.co/kQjeegkOkD #voluntariat @escolapiacat @Mentoriasocial
La importància de la mentoria per a l’aprenentatge transversal de les joves
Des de la fundació aposten per la mentoria com a procés que els agradaria que formés part del desenvolupament formatiu de manera transversal, no només per a un nombre reduït d’alumnes a cada centre educatiu. És un aprenentatge mutu, un espai per acompanyar i motivar les joves a seguir els estudis i a formar-se en habilitats socials i comunicatives. Per a les mentores, és una oportunitat de conèixer realitats properes en entorns vulnerables i aprendre sobre les diferents cultures, a més del que comporta en termes desenvolupament personal.
“Nosaltres sempre diem que és un fet de guanyar-guanyar. Les mentorades es plantegen camins que, potser, pel seu entorn familiar, no haguessin considerat mai; i les mentores connecten amb una altra realitat de la seva pròpia ciutat que no coneixien”, expressa Clara Artús.
Un cop acaba el curs es duu a terme un qüestionari de valoració per a totes les mentores, mentorades, famílies i referents escolars, per determinar l’evolució i l’estat del projecte. Segons l’organització, sempre reben crítiques positives i ganes de repetir l’experiència.
Els passos a seguir per a participar
Per a participar en el projecte de mentoria juvenil Rossinyol, des de la Fundació Social Escola Pia demanen que les mentores tinguin entre divuit i trenta anys, amb disposició mínima d’una tarda lliure a la setmana, entre dues i tres hores de disponibilitat, i amb un caràcter responsable i motivacional.
Es duen a terme xerrades informatives per a totes les persones interessades i, posteriorment, s’organitzen entrevistes personals per a conèixer més a fons les candidates. “En aquesta entrevista mirem més en profunditat com és aquesta persona, caràcter, aficions… per poder fer l'aparellament”, explica Artús. Un procés que, per fer-lo el més correcte possible, es tenen en compte les necessitats de cada jove, siguin professionals i d’estudis o de caràcter i personalitat.
Abans de començar els sis mesos de mentoria, les usuàries han d’assistir a les deu hores de formació: es divideix en cinc blocs, en els quals s’aprenen els límits i diferents àmbits que tenen a veure amb el desenvolupament psicosocial de la jove, competències interculturals i el procés de disseny d'activitats de mentoria que siguin pedagògiques, amb recursos i eines que ofereixen des de la fundació.
Afegeix un nou comentari