Àmbit de la notícia
Cultural

Màgicus: un festival per professionalitzar la màgia entre el jovent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Félix Guyonnet és la convidada especial d'enguany, un jove mag francès que oferirà el seu espectacle de manipulació a la gala i a la masterclass.
    L'objectiu principal del festival és encoratjar les joves magues a continuar amb l'afició i oferir un espai per promocionar-se, aprendre i perfeccionar la seva tècnica. Font: Lluïsos de Gràcia Font: Lluïsos de Gràcia
  • L'objectiu principal del festival és encoratjar les joves magues a continuar amb l'afició i oferir un espai per promocionar-se, aprendre i perfeccionar la seva tècnica.
    Félix Guyonnet és el convidat especial d'enguany, un jove mag francès que oferirà el seu espectacle de manipulació a la gala i a la masterclass. Font: Lluïsos de Gràcia Font: Lluïsos de Gràcia
  • El Festival Màgicus també presenta un Taller de Màgia per a les més menudes, amb el propòsit d'iniciar-les en la màgia i fomentar aquesta afició.
    El Festival Màgicus també presenta un Taller de Màgia per a les més menudes, amb el propòsit d'iniciar-les en la màgia i fomentar aquesta afició. Font: Llicència CC Unsplash

Impulsat per Lluïsos de Gràcia, arriba amb la seva tretzena edició, de l’11 al 13 de novembre, mantenint el nou format instaurat el 2021, amb el concurs de magues joves al centre.

Amb l’objectiu principal d’actuar com a plataforma de difusió, promoció i informació per a les joves magues, per tal de donar-los eines per continuar progressant i formant-se, arriba una nova edició del Festival de Màgia Jove de Barcelona, el Festival Màgicus. Un espai que proporciona al jovent l’oportunitat de poder mostrar les seves habilitats en un escenari i, per tant, una ocasió per a promocionar-se i donar-se a conèixer al públic i a les professionals del sector.

“Volem donar un impuls als joves mags, però el Màgicus no és només un aparador, és una experiència i una oportunitat per a formar-se i seguir creixent”, detalla Albert Olivés, director del festival. El Teatre Lluïsos l’acollirà, de l’11 al 13 de novembre, impulsat des dels seus inicis, al 2010, pels Lluïsos de Gràcia.

“Per a nosaltres, el més important és que sigui un espai on els mags se sentin seus. Des que el vam posar en marxa, continuem treballant per aquesta aposta”, explica Olivés. L’ambient que es genera és d’il·lusió i comunitat, ja que les participants coneixen companyes amb la seva mateixa afició i els permet compartir coneixements. Segons destaca el director artístic del festival, el Màgicus és un impuls perquè les joves decideixin seguir centrant l’atenció en aquesta afició i que es pugui acabar convertint en la seva professió.

Un nou format amb el concurs com a eix principal

El 2021, any de la celebració de la seva dotzena edició, el festival va incorporar un nou format d’estructura amb les joves al punt de mira. Arran de l’edició del 2020, especial, deconstruïda i adaptada a les restriccions, l’organització del Màgicus va decidir replantejar la programació, deixant enrere la idea que el gruix de la celebració recaigués a la participació de professionals reconegudes a la Gala de Màgia, per afegir una nova categoria al concurs de magues joves.

“Vam voler donar cabuda a totes les especialitats de la màgia. A la Gala de Màgia continuem portant un mag professional, però sempre intentem que sigui jove i que pugui ser un referent per a les participants”, destaca Albert Olivés.

La nova categoria, ‘Màgia de prop’

La programació del festival posa al centre el concurs de magues joves: divendres 11 de novembre, a partir de les 20 h, es podrà gaudir de la categoria ‘Màgia d’escena’, que agrupa tota mena d’espectacles de grans il·lusions, mentalisme, manipulació, màgia de saló i màgia general. Són les variants que presenten la maga dalt d’un escenari de teatre.

El dissabte al matí, a les 12 h, se celebra la segona categoria, ‘Màgia de prop’, en la qual la il·lusionista desenvolupa la seva exhibició en una taula, amb el públic ben a la vora. Són funcions de màgia amb cartes, monedes, objectes petits…

Com bé expressen des de l’organització, el concurs acollirà un total de deu actuacions amb joves talents d’entre catorze i vint-i-cinc anys que, a més, rebran consell i acompanyament durant els assajos per part d’Enric Magoo, que s’ha convertit en l’assessor per excel·lència del Festival Màgicus. Els membres del jurat poden concedir diferents mencions especials a la tècnica, l’originalitat o la posada en escena.

La Gala de Màgia, l’espectacle de les premiades

“Si l’espectador només té una estona per veure màgia i vol mirar els millors que han passat pel concurs, hi ha la Gala de Màgia dissabte vespre”, explica Albert Olivés. A partir de les 20 h del vespre, engega la gala de premiades en la qual actuaran les guanyadores de les dues categories i dues finalistes de ‘Màgia d’escena’.

Enguany, el convidat especial és Felix Guyonnet, un jove mag francès que ha participat en diversos campionats de màgia de renom, com el FISM Europe Manresa. És un professional polifacètic que barreja la il·lusió amb el teatre i la posada en escena. Delectarà el públic amb el seu número especial de manipulació. Pere Rafart, il·lusionista solsoní, serà l'encarregat de presentar la gala.

Un festival amb seccions de formació i aprenentatge

Guyonnet, a més, serà el conductor de la classe magistral d’enguany, celebrada diumenge: “volem que pugui transmetre els seus coneixements a les aprenents”, destaca Olivés, i afegeix que l’objectiu que volen assolir amb la convidada especial és que sigui una maga jove, propera a l’edat de les participants, traçuda en la seva especialitat i que pugui ser una referent per a les concursants, que la sentin a prop. Aquest acte està dirigit a persones joves i adultes, que hagin construït afició a la màgia i la dominin, ja que té un caire més professionalitzador.

El Taller de Màgia, l’apartat de formació, en el sentit més estricte, del festival, s’encara, sobretot, a infants que gairebé no han tingut contacte amb la màgia. El propòsit és que aquest curs d’iniciació desperti el cuquet de les aprenents per continuar formant-se en aquest àmbit.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari