Àmbit de la notícia
Internacional

L’art com a eina per denunciar la vulneració de drets humans que pateix Palestina

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El llaütista i músic palestí Iyad Staiti va formar diferents alumnes d'escoles de música de Catalunya en tradició àrab-palestina.
    El llaütista i músic palestí Iyad Staiti va formar diferents alumnes d'escoles de música de Catalunya en tradició àrab-palestina. Font: Associació Catalana per la Pau
  • Del 24 al 27 de novembre, en el marc de la tercera fase del programa, se celebren quatre concerts a Catalunya per apropar la música àrab-palestina.
    Del 24 al 27 de novembre, en el marc de la tercera fase del programa, se celebren quatre concerts a Catalunya per apropar la música àrab-palestina. Font: Associació Catalana per la Pau
  • Amb l'art com a eina de reivindicació i denúncia, el programa pretén apropar a la societat catalana la situació de repressió que viu Palestina.
    Amb l'art com a eina de reivindicació i denúncia, el programa pretén apropar a la societat catalana la situació de repressió que viu Palestina. Font: Associació Catalana per la Pau

El programa ‘Som Constructores: l’art com a resistència cultural’, impulsat per l’Associació Catalana per la Pau, lluita per donar a conèixer la realitat del poble palestí i crear sinergies amb artistes catalanes.

El poble palestí pateix una situació d’ocupació i repressió que vulnera greument els drets de cada ciutadana, dificultant considerablement el seu accés a la salut, a l’alimentació i a totes les necessitats bàsiques per a una vida digna.

Amb l’objectiu d’actuar com a altaveu per explicar i ampliar la informació a la societat catalana de l’estat actual del poble palestí neix ‘Som Constructores: l’art com a resistència cultural’. Un projecte de l’Associació Catalana per la Pau (ACP) que, a través de diferents expressions artístiques, pretén mostrar la lluita diària contra la situació d’ocupació de Palestina.

Del 24 al 27 de novembre inicien la tercera fase del programa, la qual consisteix a celebrar quatre concerts, a Barcelona, Ripollet, Vilassar de Dalt i Cornellà de Llobregat, en els quals es podrà gaudir de música i tradició àrab-palestina i catalana.

La música com a eina de reivindicació

“La majoria de músics, actors i actrius palestines, per la seva feina, es veuen assetjades de diferents maneres en el seu dia a dia”, trasllada Teresa Palop, coordinadora del programa. L’organització del projecte es basa en la creació d’una xarxa entre artistes catalanes i palestines, per apropar i crear sinergies entre les dues cultures.

“Volem que les artistes tinguin l’oportunitat de conèixer més a fons, de tu a tu, les seves parelles en altres països”, expressa Palop. És per aquest motiu que ‘Som Constructores’ consta de diferents fases. Per una banda, els inicis es van basar en una fase de formació en música tradicional àrab-palestina, amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Taller de Músics.

Col·laboració entre artistes catalanes i palestines

Les alumnes de l’Escola de Músics de Sant Feliu de Llobregat i el Conservatori de Manresa varen participar en diversos tallers, impartits pel llaütista Iyad Staiti, director de l’associació i escola de música Al Kamandjati Ensemble, que va viatjar a Catalunya el novembre de 2021. L’ESMUC i el Taller de Músics van obrir una convocatòria per tal que les alumnes interessades es poguessin presentar per participar a ‘Som Constructores’.

“Tres alumnes i tres professors van organitzar una setmana de formacions, per conèixer i apropar-se a la realitat i la política de Palestina”, detalla Teresa Palop. La següent fase va consistir en un viatge a Palestina, a Cisjordània, amb el qual es va generar un intercanvi amb l’escola de música Al Kamandjati Ensemble. A més, les artistes participants van celebrar dos concerts, a Ramallah i Jenin.

Quatre poblacions catalanes acullen els concerts de la tercera fase del programa

“Ara estem a la tercera fase, en la qual quatre músics palestins passaran deu dies a Catalunya i pels que hem organitzat quatre concerts”, explica la coordinadora del programa. Del 24 al 27 de novembre, les poblacions de Barcelona, Vilassar de Dalt, Ripollet i Cornellà de Llobregat acolliran els concerts de música palestina i catalana, de la mà de les membres d’Al Kamandjati Ensemble i de les artistes de Catalunya.

“Hem organitzat aquesta petita gira a quatre localitats per donar a conèixer aquesta música, generar incidència sobre la situació de Palestina i apropar-nos a la societat”, expressa Teresa Palop. Des de l’ACP destaquen que, les artistes catalanes, gràcies a aquest programa de formació i sensibilització, s’han convertit en constructores de pau. A partir de les experiències viscudes, s’adquireix un coneixement més profund de la situació palestina i els permet difondre la realitat del territori i de la música àrab.

“Aquesta és la missió, empoderar al sector cultural català i sensibilitzar la societat catalana sobre les diferents vulneracions dels drets culturals que té el poble palestí”, explica Palop.

El teatre com a expressió de lluita

“En paral·lel de tot el que hem estat treballant amb la música, també ho hem fet amb el teatre”, detalla Teresa Palop. El centre cultural Freedom Theatre, situat al camp de refugiats de Jenin, és la contrapart i sòcia de l’ACP amb qui han comptat per aquesta branca del programa. Formen part de la Palestinian Performing Arts Network, la xarxa d’arts escèniques palestines.

Al febrer, tres estudiants de primer grau de la Freedom Theatre viatjaran a Catalunya i s’uniran amb quatre estudiants de teatre de l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa i l’Escola de Creació de Granollers. Les alumnes catalanes varen viatjar a Jenin per unes jornades d’aprenentatge sobre el teatre polític que crea l’escola i la situació actual del camp de refugiats, sotmès als constants atacs de l’exèrcit israelià.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari