Àmbit de la notícia
Social

Marta Obdúlia: "Menys tràmits burocràtics són més hores que l’entitat dedica a l’acció directa"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La gerent d'ECOM, Marta Obdúlia, és coordinadora del grup de treball de finançament de la Taula d'Entitats del Tercer Sector.
    La gerent d'ECOM, Marta Obdúlia, és coordinadora del grup de treball de finançament de la Taula d'Entitats del Tercer Sector.
  • Una de les reunions del grup de treball Generalitat-Taula del Tercer Sector per a la millora del sistema de finançament a través de subvencions de les entitats.
    Una de les reunions del grup de treball Generalitat-Taula del Tercer Sector per a la millora del sistema de finançament a través de subvencions de les entitats.

La gerent d'ECOM i coordinadora del grup de treball de finançament de la Taula d'Entitats del Tercer Sector argumenta la necessitat de simplificar els tràmits administratius per guanyar eficiència.

Presentar projectes i justificacions de subvencions és sovint per a les entitats socials un laberint. La Taula d'Entitats del Tercer Sector, a través de m4Social, el seu projecte d’innovació digital en l’àmbit social, i Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia Global han presentat dos estudis que, en definitiva, mostren els obstacles i plantegen solucions per fer més planeres les relacions entre administracions i entitats.

Des d'ECOM, la gerent Marta Obdúlia, que ha participat en l'elaboració dels estudis, assenyala que la digitalització està plena d'oportunitats, però reivindica que s'acompanyi les entitats amb formació i assessorament sempre que sigui necessari.

Parlar de tràmits, de presentar sol·licituds... normalment va lligat a maldecaps i complicacions, però alhora es parla de la digitalització com a futur i millores...

Tot el que sigui donar eines i noves millores per treballar és bo. La digitalització té molts beneficis. Molts. Però també té uns 'hàndicaps' i unes bretxes per a alguns col·lectius que hem de saber solucionar, perquè sinó encara fem més grans les diferències entre col·lectius. La bretxa digital és una realitat amb la gent gran, amb les persones amb discapacitat. Si no fem el trànsit d’una manera pausada, acompanyada, donant formació i fent que es mantingui també la presencialitat, correm el risc que s’eixamplin les diferències.

I amb la digitalització caiem molts cops en la burocratització. És tot molt impersonal, el tràmit està en marxa i perdem la relació personal que també és molt necessària. En la salut sabem que hi ha coses que no es poden substituir per fer-les digitalment.

Estem fent bé el procés de digitalització de la societat?

Es pot millorar amb formació i amb acompanyament. Reclamem, per exemple, que per a les entitats aconseguir la certificació de persona jurídica sigui gratuïta, perquè és més segura. I hem de pensar que és importantíssim que treballem la qüestió de la seguretat digital.

Esteu preocupades les entitats per com s’està fent la digitalització?

Sí. I tant! I insistim en la necessitat que s’apliquin mesures perquè ningú no es quedi enrere. Pensem en quan et quedes a l’atur i has de fer tràmits. No és fàcil! No s’ha fet d’una manera endreçada i planificada. S’han de dedicar-hi esforços perquè el procés de digitalització no pot deixar més persones enrere.

"El procés de digitalització no pot deixar més persones enrere"

I les administracions no estan preocupades?

Jo crec que també. Saben que la digitalització és un repte, tant per a la població com per a les administracions. Part dels fons europeus que arriben per la pandèmia es destinen a digitalització de la pròpia administració. És importantíssim que es millori el sistema per fer gestions com ara demanar l’Ingrés Mínim Vital (IMV) o la Renda de Ciutadania (RGC). Cal que es revisi i millori. Hem de ser capaços d’eliminar les barreres tècniques, perquè ja és prou difícil haver de demanar l’IMV com perquè, a més, el com ho has de fer encara et posi traves.

Per què estem en aquesta situació?

És un mal endèmic: els sistemes de les administracions no són àgils. Es va repetint el format de molta burocràcia, processos complicats, de no saber com ni on fer-ho, I ara es repeteix en la digitalització. L’administració es caracteritza per sistemes gens innovadors, obsolets, complicats i complexes. S’ha repetit el patró digitalment.

Les Oficines de Treball, les que gestionen prestacions socials, els centres de salut... ara tot ha de ser en línia i la gent gran, per exemple, no està preparada.

"Una de les propostes que fem les entitats és crear un sistema únic de registre de documents"

Com ho hem de fer, doncs?

Intentem proposar solucions i propostes de millora: des de la Taula del Tercer Sector Social hem fet un estudi per analitzar com podríem simplificar amb l’administració pública el sistema de subvencions. Segons l’últim Baròmetre del tercer sector, el 71% dels ingressos del Tercer Sector a l’Àrea Metropolitana de Barcelona provenen de les administracions públiques. Des de la Taula fem propostes per simplificar els tràmits en aquestes subvencions. Per fer-ho àgil, accessible i que, al final, no ens prenguin tant de temps i esforços els temes burocràtics. La presentació i justificació de subvencions ha de ser més fàcil.

Menys tràmits burocràtics són més hores que l’entitat dedica a l’acció directa. I les entitats el que volem és fer atenció directa. Hem de ser eficients, tant entitats com administracions, perquè cada vegada hi ha més necessitats.

Aquest argument sembla indiscutible...

Ningú ho pot rebatre això de voler dedicar menys temps a la burocràcia... I també que cal que els tràmits, a més de més àgils, siguin accessibles.

No ho són d'accessibles?

Ens passem moltes hores amb formularis que ens donen errors, perquè no hi podem penjar tota la documentació, es pengen les webs, no són compatibles amb alguns programes, repeteixes informació en el mateix procés...

Una de les propostes que fem és crear un sistema únic de registre de documents. Les entitats ho aniríem registrant tot allà, actualitzaríem les nostres dades, i les administracions, a l’hora de les subvencions, sabrien que tenen allà un registre. De fet, la situació ideal seria la interoperabilitat entre administracions, entre Generalitat i ajuntaments: una única finestreta on s’hi poguessin consultar els estatuts, l’acta fundacional, el CIF... facilitaria molt la feina a tothom. Estem en un moment d’optimitzar.

En un dels grups de treball per elaborar l'estudi de la Taula va sortir la queixa que els administracions demanen més en qüestions de digitalització que no pas el que acaba fent ella...

Les exigències que ens demanen -com hem de fer les coses, quan, des de quins canals- no les compleixen. Les eines que ens donen per fer-ho no tenen capacitat ni són resolutives. Confiem que un nou procés de digitalització intern de l’administració de veritat doni fruits. A vegades presentar una subvenció és una carrera d’obstacles.

Què us en diuen les administracions dels estudis?

Són coses que fa temps que en parlem amb elles. Ara, el que hem fet és aterrar les propostes i les treballem en diferents grups de treball, com ara el que es va crear per a la millora de les subvencions. En les subvencions cal la simplificació de tràmits administratius i la millora dels calendaris.

Què voleu dir millorar calendaris?

És un drama: de les vint-i-vuit subvencions de la Generalitat només se n’han pagat cinc. I estem a finals d’any. I assumim molt de risc, perquè normalment cap a mitjans de l’any ens diuen si tenim la subvenció o no, però com que són serveis essencials nosaltres els prestem des de l’1 de gener. No és just que amb el servei que donem tinguem aquest finançament.

S’ha de fer un gir total en el sistema de finançament, perquè els entitats fem serveis essencials. Les necessitats cada vegada són més grans i les entitats hi som. No pot ser que ens haguem d’endeutar. I tampoc pot ser que haguem de dedicar tant de temps a la burocràcia. L’hem de dedicar a atendre les persones.

La digitalització és una oportunitat?

I tant! Si es fa bé pot optimitzar molts processos i fer-ho més senzill. Cal, però, que hi hagi una formació a les entitats, acompanyament i assistència per quan sigui necessària.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari