Àmbit de la notícia
Social

La mentoria social, clau per combatre l’abandonament educatiu del jovent tutelat i extutelat

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • punt de referència
    El 95% del jovent afirma que, gràcies a la mentoria, han mantingut la motivació pels estudis. Font: Punt de Referència Font: punt de referència
  • Punt de Referència cada any compta amb més d’un centenar de persones voluntàries que acompanyen a jovent tutelat i extutelat. Font: Fundació Lluis Artigues
  • Joves tutelats
    La mentoria social permet establir vincles regulars i té un efecte directe en el jovent tutelat i extutelat en competències transversals. Font: FEPA

L’Associació Punt de Referència, referent en mentoria social per a l’acompanyament de joves que no disposen d’una xarxa familiar al territori, és l’impulsora de l’estudi ‘Beneficis de l’acompanyament educatiu en el jovent tutelat i extutelat’.

El 85% del jovent tutelat i extutelat que ha rebut acompanyament i reforç educatiu per part d’una persona voluntària es planteja continuar estudiant. Programes de mentoria social com el projecte Atenea, de l’Associació Punt de Referència, perpetuen l’èxit formatiu i contribueixen a la igualtat d’oportunitats dels nois i les noies que es troben sense xarxa familiar al territori on resideixen. 

El fracàs escolar és considerat un problema de primer ordre, especialment a Catalunya i a Espanya, on les taxes se situen per damunt de la mitjana europea. En el cas del jovent tutelat i extutelat, les estadístiques indiquen que l’abandonament escolar és el triple que en la població no tutelada. Les oportunitats socials de les persones i, més en concret del jovent, depenen cada vegada més de la seva qualificació, del seu capital humà i de la seva capacitat d’obtenir i interpretar informació, i d’adquirir i utilitzar el coneixement. 

Per això, segons l’estudi 'Beneficis de l’acompanyament educatiu en el jovent tutelat i extutelat', promogut per Punt de Referència, és especialment rellevant per als nois i noies tutelats i extutelats disposar d’una persona referent que els acompanyi en els estudis. Això els permet potencial les competències transversals, en capital social, i en la consolidació del seu projecte acadèmic i professional.

Impulsar oportunitats més enllà dels estudis

L’acompanyament per part d’una persona mentora, però, va molt més enllà de la part acadèmica i entra de ple en la part més personal i emocional, tant del jovent com de la persona referent. De fet, establir vincles regulars té un efecte directe en el jovent tutelat i extutelat en competències transversals. 

Fomenta l’autoconeixement, la consciència i expressió emocional, la comunicació, l’àmbit de les relacions interpersonals i la perseverança. Destaca, sobretot, l’efecte positiu en la comprensió i expressió de la llengua adquirida, una competència clau per a jovent tutelat que és originari d’un altre país

Projecte Atenea

Punt de Referència cada any compta amb més d’un centenar de persones voluntàries que acompanyen a jovent tutelat i extutelat. Des de l’any 2016, l’Associació duu a terme el projecte Atenea que basa la mentoria social en posar focus en donar suport a la trajectòria formativa del jovent, un element imprescindible en l’èxit futur i en els processos d’inserció laboral i emancipació del col·lectiu de jovent extutelat.

Les activitats que s’emmarquen dins dels programa són trobades setmanals, tallers de suport a l’estudi, acompanyament socioeducatiu individualitzat, a més e diverses activitats grupals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari