Àmbit de la notícia
Social

Masoveria urbana per a proporcionar habitatge a Lleida a joves en risc d’exclusió social

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • La cooperativa Obrint Portes ha rehabilitat cinc habitatges on hi viuen 20 joves, i n’hi ha 30 més en llista d’espera. Font: Obrint Portes
  • La masoveria urbana ha guanyat pes a la ciutat de Lleida en els últims anys
    La masoveria urbana guanya pes a la ciutat de Lleida en els últims anys. Font: Obrint Portes
  • Inauguració de la nova seu de la cooperativa, un local rehabilitat
    Inauguració de la nova seu de la cooperativa, un local rehabilitat. Font: Obrint Portes

La cooperativa Obrint Portes, pioners en masoveria a Lleida, ajuda a trobar habitatge a joves de fins a 30 anys amb aquest model de vivenda.

La falta d’oferta d’habitatge assequible, amb uns preus cada cop més a l’alça, ha fet que la masoveria urbana guanyi terreny a Lleida com a fórmula alternativa per accedir a una vivenda. Alhora, permet la rehabilitació d’immobles i evita la degradació dels barris. La cooperativa Obrint Portes ha fet de la masoveria urbana la seva eina de transformació social. Ha rehabilitat cinc habitatges on viuen 20 joves, i n’hi ha 30 més en llista d’espera. 

Dos joves graduats en educació social funden l’any 2018 Obrint Portes amb la voluntat d’iniciar un projecte d’habitatge digne i assequible. Èric Morros i Ferran Lladonosa creen l’entitat per tal de dotar la masoveria de caràcter social, donar solució a reptes actuals i ajudar a persones en risc d’exclusió social. 

Més que una cooperativa d’habitatge digne

El mes de juliol del 2021 Obrint Portes es constitueix com a cooperativa i, des de llavors, ha aconseguit rehabilitat cinc habitatges a Lleida. Morros ja preveu que l’any vinent serà “molt actiu” i amb nous projectes. Actualment, estan treballant en el recondicionament de tres nous immobles a les ciutats de Lleida i Igualada

L’Ajuntament de Lleida és qui cedeix en la seva majoria els habitatges que gestiona Obrint Portes. No obstant això, cada cop hi ha més persones propietàries que veuen aquesta iniciativa en bons ulls. Els permet donar un ús a pisos que sense ús, evitant-ne la degradació. A més, és una oportunitat per rehabilitar-lo de forma més econòmica, ja que són els i les joves que hi viuran qui s’encarreguen en gran part de fer la reforma. També els dona seguretat, perquè és la cooperativa qui s’encarrega de la mediació entre la part masovera i la propietat. 

Des de l’Ajuntament diuen estar “compromesos” amb els projectes de masoveria urbana i valoren positivament la col·laboració amb Obrint Portes. De fet, valoren cedir nous habitatges en un futur. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, el regidor i president de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU), Jaume Rutllant, ha afirmat que tenen “ganes de seguir progressant en aquest sentit”. I ha afegit: “pensem que és molt exemplificador i que pot generar molta confiança en propietaris d’edificis perquè se sumin al programa”. 

La cooperativa treballa per a proporcionar habitatge a joves d’entre 18 i 30 anys, però des de fa poc ha començat a treballar per a proporcionar-ne també a famílies

La falta de finançament, un entrebanc per al projecte

Malgrat que la mà d’obra sigui més econòmica en projectes de masoveria urbana respecte a les reformes convencionals, les rehabilitacions segueixen tenint un cost, per exemple de materials, que cal assumir. Des d’Obrint Portes estan explorant diverses fórmules per poder finançar part de les obres, com ara amb ajudes i subvencions de l’administració, que la cooperativa faci l’aportació, o que la part propietària assumeixi una part del cost.

A principis del mes de desembre la cooperativa ha obert les portes de la seva primera seu en un local rehabilitat. Es tracta d'un espai per atendre les persones interesades en fer masoveria urbana en les seves propietats i fer reunions amb l'administració i entitats. A més, també és el punt d'informació per a totes aquelles persones que busquen habitatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari