Alba Casqueiro: “Tothom arriba a l’institut havent fet matemàtiques a la infància, la sexualitat és el mateix”
Comparteix
L’Olivera és un projecte que treballa per l’educació sexual integral a cada etapa de la vida, des de la coeducació i amb perspectiva feminista.
La sexualitat segueix sent una de les assignatures pendents en la formació reglada. Fins ara, consistia a fer un parell de sessions sobre anatomia bàsica del cos humà i formació sobre mètodes anticonceptius. Són moltes les entitats i professionals que reclamen un canvi de paradigma. Demanen que l’educació sexual sigui integral i vagi més enllà de la prevenció de malalties o embarassos no desitjats, concebent la sexualitat com un aspecte positiu i que forma part d’una dimensió molt més àmplia.
“El projecte de l’Olivera neix del neguit de veure les mancances afectives que ens ha deixat aquest buit educatiu i les conseqüències entorn de les violències que això ha generat”, explica Alba Casqueiro. Antropòloga de formació, va submergir-se en el món del gènere i l’educació sexual des d’una perspectiva crítica, multicultural i decolonial. Veia la necessitat de treballar l’educació sexual i afectiva a totes les etapes de la vida amb finalitats d’autocura i de tenir cura de les persones de l’entorn.
És un projecte relativament nou. Quines han estat les primeres passes?
Fa anys que faig tallers relacionats amb les violències masclistes i l’educació sexual integral. Vaig decidir ajuntar tot el mau coneixement i oferir-lo en un projecte petit i cuidat que de mica en mica anés agafant forma.
El símbol de l’olivera té algun significat?
Buscava un símbol relacionat amb l’element terra, per mi l’educació sexual integral està molt relacionada amb les nostres arrels, com entenem el món fruit de les nostres experiències relacionals. A més a més, les oliveres són majestuoses, robustes i estan molt relacionades amb la Mediterrània, on hi tinc les arrels.
Què hem d’entendre per educació sexual i afectiva?
A mi m’agrada més dir-li educació sexual integral i aquesta consisteix a entendre que des que naixem fins que morim la sexualitat està en la nostra vida, va agafant noves formes i necessita ser acompanyada i ensenyada. L’educació sexual integral pretén ser l’assignatura pendent al voltant de la sexualitat.
“L’educació sexual integral consisteix a entendre que des que naixem fins que morim la sexualitat està en la nostra vida”.
És encara una assignatura pendent a les aules?
De mica en mica es té més consciència que és necessari acompanyar la sexualitat, que passen coses a les escoles i instituts que estan estretament relacionades amb aquesta esfera de les nostres vides i que és important acompanyar-les.
Penso que el que falta és veure que això passa també en etapes vitals com la infància, allargar més enllà de l’adolescència l’educació sexual integral, així com dedicar-hi més temps. Per això fem educació sexual integral.
Per què és important treballar-la des de la infància?
Ningú arriba a l’institut a una classe de matemàtiques sense haver començat des de la infància amb les nocions bàsiques i anant augment la complexitat de les operacions amb les quals ens anem trobant. Amb la sexualitat passa el mateix, a l'adolescència passen coses molt intenses, però no arriben de cop, durant la infància cal anar treballant el que passa, per així anar adquirint coneixement sobre el mateix cos, el consentiment, les emocions, el plaer, l’autoplaer, entre d’altres.
Cal passar per les diferents etapes amb coneixement i consciència, no només a l’adolescència, també per la joventut, l’adultesa i la vellesa. La infància és la base de moltes de les nostres esferes vitals, també de la sexualitat.
Quines eines tenen a disposició els centres educatius i les entitats de lleure?
Formació per a professionals. Aquesta pot voler introduir de manera transversal l’educació sexual i buscar assessorament per a fer-ho També poden buscar eines per a situacions concretes que necessiten ser acompanyades, o senzillament aprendre sobre el tema per començar a mirar i veure la sexualitat d’una manera integral al llarg de la vida.
Des de l’Olivera també fem propostes per a infants, tot i que penso que introduir-ho al professorat és més útil per a introduir-ho a les aules.
“El més interessant és veure el que ens passa a les persones adultes amb la sexualitat fruit de l’educació que vam rebre”.
I les persones adultes que volen introduir-se o aprofundir en la matèria?
També fem formacions a famílies o persones adultes interessades a revisar els seus aprenentatges al voltant de l’educació sexual, els missatges de la infància i l’adolescència que ens fan ser qui són i educar com eduquem.
Segons la teva experiència, quins són els principals reptes envers l’educació sexual i afectiva?
Penso que el més interessant és veure el que ens passa a les persones adultes amb la sexualitat fruit de l’educació que vam rebre, revisar-la i així poder acompanyar a les noves generacions amb més consciència i proximitat a la seva manera d’aprendre-la. Per mi és el gran repte, perquè l’arrel de l’educació sexual és com l’eduquen les persones adultes, ja que són aquestes les que ensenyen.
Cap a on avança L’Olivera?
Ara per ara, m’agrada mantenir-la com quelcom petit, que va fent formacions a demanda. És la meva manera de fer bé el poc que faig i d’aprendre de les petites coses. Més endavant potser anem agafant més projectes conjunts o dibuixant noves línies de treball, però avui prefereixo cuidar els petits detalls, dedicar temps a cada una de les formacions i cuidar del que hi passa.
Afegeix un nou comentari