Àmbit de la notícia
Informàtic

Neoludisme, tecnopessimisme, tecnofeudalisme i altres corrents que rebutgen la tecnologia

Entitat redactora
Colectic
  • Il·lustració d'una mà que posa un mòbil dins d'un cervel que il·lustra les imposicions que los noves tecnologies suposen sovint per a les persones.
    Il·lustració d'una mà que posa un mòbil dins d'un cervel que il·lustra les imposicions que los noves tecnologies suposen sovint per a les persones. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)

La digitalització no és vista sempre com una oportunitat, sinó que hi ha qui la veu com una amenaça.

La tecnologia s'ha tornat una eina imprescindible en la nostra societat. Per a la majoria és una oportunitat que pot millorar la vida de les persones, però hi ha certes corrents de pensament que la qüestionen, rebutgen o critiquen. Fem un repàs de les més conegudes:

  • Neoludisme: es tracta d'una corrent que rebutja el desenvolupament tecnològic per l’impacte en les persones, les comunitats i el medi ambient. El terme prové de l’Anglaterra de principis de segle XIX, quan un grup de persones treballadores es van rebel·lar contra les fabriques per la substitució de llos de treball amb maquinària.
  • Tecnopessimisme: s'anomena a la creença que la revolució tecnològica no donarà solucions als reptes de futur i és el contrari del que s'anomena tecnooptimisme.
  • Tecnofeudalisme: és un concepte que teoritza sobre el retorn al feudalisme fent una analogia entre el vasallatge als senyors feudals amb la dependència dels monopolis tecnològics, que desemboca en grans desigualtats i recessió econòmica.
  • Capitalisme digital: és un concepte que fa referència a la incorporació de la transformació digital en el sistema capitalista, i que té relació amb el capitalisme de dades i de vigilància. L'acumulació de poder en mans dels monopolis tecnològics atorga el control de la ciutadania a aquests mercats a través de les dades afavorint el creixement econòmic per sobre de les persones.

Lafede.cat aposta per la digitalització amb perspectiva de drets humans i es desmarca d'aquestes corrents. "Tenim una aproximació critica a la tecnología. No qüestionem la tecnologia en sí mateixa sinó les relacions de poder que s’estableixen i les desigualtats", pèrò "reconeixem la importància que té per millorar aspectes de la vida".

En tot cas, intenten ser majoritàriament optimistes, malgrat que Judith Membrives, responsable de digitalització, afirma que personalment s'apropa al tecnopessimisme pel que fa a "les grans estructures capitalistes de les grans corporacions tecnològiques i la seva acumulació de poder de poder".

Segons Membrives, a l'associacionisme "no hi ha una aversió neoludita sinó un plantejament crític en un context de crisi climàtica".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari