Dansa-teatre i música per empoderar dones en situació de vulnerabilitat
Comparteix
El projecte de cultura comunitària ‘10 moviments per a una exposició’, creat per Taller de Músics en col·laboració amb la Fundació Surt, ha començat a caminar amb un grup de vint dones.
Els projectes en l’àmbit de la cultura comunitària són transformadors per a la societat, però també, i molt especialment, per a les persones que hi participen. Des d’aquest plantejament neix ‘10 moviments per a una exposició’, una iniciativa creada per Taller de Músics, amb la col·laboració de la Fundació Surt, que promou l’empoderament de dones en situació de vulnerabilitat, com supervivents de violències masclistes o de processos migratoris, a través de la dansa-teatre i la música.
Liderat per la coreògrafa Inés Boza, el projecte busca afavorir el desenvolupament de les capacitats i potencialitats personals a través del cos, el moviment i la música per contribuir a empoderar les dones participants. Es durà a terme entre gener i juny del 2023, al llarg de vint-i-una setmanes, en sessions de formació que es realitzaran al Casal de Barri del Raval.
El grup que hi pren part el formen una vintena de dones que es troben en situació de vulnerabilitat i que són usuàries dels serveis d’inserció laboral de la Fundació Surt. Treballaran amb un equip encapçalat per la Inés Boza i format pel saxofonista de free jazz Liba Villavecchia, la psicòloga de Surt i ballarina de dansa contemporània Beatriz Langa i la coreògrafa i terapeuta Anna Jarque.
Tots plegats acompanyaran les dones en el procés de creació de deu poemes articulats com una suite escènica, basats en l’obra de Modest Mussorgski ‘Quadres d’una exposició’. La iniciativa culminarà el mes de juny amb una actuació en directe al centre d’Arts Santa Mònica, en què les dones seran les protagonistes i les acompanyarà el trio musical format per Liba Villavecchia, Vasco Trilla a la bateria i Àlex Reviriego al contrabaix i a l’electrònica.
Com poden ajudar l’art i la cultura a deixar enrere situacions de vulnerabilitat?
‘10 moviments per a una exposició’ va sorgir en el marc de la convocatòria Art for Change, de la Fundació La Caixa, i va prendre forma arran de la relació de col·laboració que el Taller de Músics i entitats socials com la Fundació Surt havien teixit en projectes anteriors.
“Nosaltres ja tenim un parell de projectes socials en marxa, i volíem continuar aquesta línia, treballant sempre des de la pràctica musical, però en aquest cas volíem fer-ho de manera diferent, amb persones que no tenen cap formació musical i molt enfocades a aquesta interacció entre el cos, la ment i la música”, exposa la Candela Carrera, responsable de projectes del Taller de Músics, en conversa amb Xarxanet.
“El projecte, com altres de l’àmbit de la cultura comunitària, busca impactar positivament en el benestar emocional de les participants treballant temes tan bàsics, sobretot per a les dones, com són l'autoestima, l'autoconfiança i la capacitat de comunicar de maneres diferents”, explica a Xarxanet l’Esther García Ejido, cap de l’àrea d'empoderament econòmic de la Fundació Surt.
En aquest sentit, la Candela Carrera creu que “l’art té la capacitat de col·locar la persona en un altre lloc, més habitable i empoderador; i alhora, les expressions artístiques són molt poderoses per treballar les vulnerabilitats perquè activen l’ànima”.
Us presentem '10 Moviments per a una exposició', el nou projecte de dansa-teatre i música del @tallerdemusics, que treballarà amb vint dones vulnerables amb l'objectiu d'empoderar-les a través del cos, el moviment i la música.
— Taller de Músics (@tallerdemusics) January 3, 2023
pic.twitter.com/qRlvNoWVSM
Tot plegat s’articula i es treballa durant el procés de creació, en què el treball amb el cos és un dels elements essencials per assolir els objectius que es persegueixen. “El cos, normalment, manifesta els problemes més vitals i psicològics de les persones, i, en aquest cas, es treballarà sempre a partir del que les dones puguin donar, amb la veritat que surti a poc a poc a les sessions, on les dones estaran al centre i tindran un paper actiu”, suma Carrera.
Les dones que participen en el projecte han patit experiències dures de migració o de violència masclista, entre altres, i formen part de programes d’inserció laboral de Surt. El projecte també vol incidir positivament en aquest itinerari de reconstrucció de vida i de recerca de feina en què estan immerses. “A la vida, escenifiquem moltes situacions, i volem demostrar que treballant el cos aquestes dones també es podran presentar a una oferta de treball i defensar la seva candidatura d'una forma molt més tranquil·la i segura”, asseguren des del Taller de Músics.
Igualment, ‘10 moviments per a una exposició’ pretén visibilitzar i donar veu a aquestes dones en situació de vulnerabilitat, atès que molt sovint no la tenen. Per això, el projecte les vol posar al centre i fer-les protagonistes de tot el procés de creació. En aquest sentit, el resultat final serà la mostra del que les dones vulguin compartir, de la seva veritat expressada al llarg d’aquest camí que recorreran.
Un projecte amb potencialitats transformadores
Des de la Fundació Surt veuen aquest projecte d’art comunitari com una gran oportunitat per treballar d’una altra manera amb aquestes dones, que estan recorrent tot un itinerari d'inserció i orientació ocupacional on es treballa d’acord amb unes metodologies molt enfocades a les competències. Per a l’entitat, el projecte ajudarà a complementar la seva formació a través d'una altra metodologia, més artística i plàstica, alhora que innovadora i diferent del que és habitual, malgrat que a Surt ja solen apostar per metodologies molt participatives, lúdiques i experimentals.
“Creiem que la iniciativa té moltes potencialitats transformadores per a les dones i que, com passa amb tots els projectes d'art comunitari, marca un abans i un després per a les persones que hi participen”, assevera l’Esther García Ejido, qui afegeix que durant les sessions les participants “podran comunicar i transmetre les seves vivències d'una manera molt experimental i innovadora, a través del cos i de l'expressió”.
Tot el que sigui oferir acompanyament i suport a dones que viuen situacions de vulnerabilitat és molt necessari. A la Fundació Surt ho saben molt bé perquè fa trenta anys que bolquen els seus esforços a fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones, amb especial atenció a les més vulnerables, i erradicar les discriminacions per raó de sexe. “Moltes vegades costa entendre el gran conglomerat de situacions vitals molt complexes que estan vivint aquestes dones i, com a societat, ens manca molt de coneixement i de suport cap a elles”, rebla García Ejido.
Afegeix un nou comentari