Àmbit de la notícia
Cultural

Miquel Bodro: “El ferrocarril va permetre anar lluny i anar-hi de pressa”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • L’organització aconsegueix més de 2.000 visites a l’any.
    L’organització aconsegueix més de 2.000 visites a l’any.
  • L’entitat Amics dels Ferrocarrils de les Comarques Gironines és membre de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.
    L’entitat Amics dels Ferrocarrils de les Comarques Gironines és membre de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

L’entitat fa més de trenta anys que s'ocupa de la història del ferrocarril de Girona.

Miquel Bodro Cusó és el secretari i coordinar de seccions i activitats de l’Associació d’Amics dels Ferrocarrils de les Comarques Gironines, una organització dedicada a donar a conèixer el món ferroviari.

Com va néixer l’organització?

L'associació es va fundar el 22 de març de 1991, amb la finalitat de protegir i donar a conèixer tot el que es pugui relacionar amb el món del ferrocarril, especialment a Girona.

Per què és important aquest punt de reunió amb els persones amants dels ferrocarrils?

Tenim la infinita sort de tenir la seu en una estació de ferrocarril, i en una línia en funcionament, la qual cosa crea molt d'ambient. Sens dubte, en aquest sentit, som una associació molt afortunada. A part, tenim el circuit de tren tripulat i un parell de maquetes, a més de material preservat, i això fa que tots els grups que tenim dins l'associació s'hi puguin trobar a gust.

En què es basa la vostra feina?

Bàsicament, la nostra activitat és lúdica. La feina que fem la fem a gust i com a voluntaris. La principal obligació, per dir-ho així, és atendre els visitants cada diumenge per fer circular el trenet, que és el que té més èxit.

Per què és important preservar la història del ferrocarril?

Tota la història és important de preservar.

Et permet evitar errors que ja vas cometre. El ferrocarril va permetre anar lluny i anar-hi de pressa. Van començar a viatjar les persones, les mercaderies i les idees. El ferrocarril és el mitjà de transport més endreçat, net i capaç que existeix.

Quin material teniu preservat?

Tenim una gran varietat de material preservat com un tractor de maniobres, el darrer que va prestar servei a l'estació de mercaderies de Girona. De via mètrica tenim un cotxe de viatgers del tren d'Olot i de via de 750 mm tenim una locomotora del tren de Sant Feliu.

El terme 'tenim' és una mica relatiu, perquè el tractor pertany a la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, i el cotxe de viatgers i la locomotora de vapor a l'Ajuntament de Fornells de la Selva. Aquests dos darrers han estat declarats recentment béns culturals d'interès nacional.

En què es basa l'activitat 'tren tripulat'? Per què és rellevant fer aquest tipus d'activitats amb els infants?

Es tracta d’un trenet prou gran perquè la gent hi pugui anar asseguda al damunt i circula per un parc. És el nostre reclam i gràcies a ell la gent coneix la resta d'activitats que portem a terme, com la construcció de maquetes en diferents escales.

L'activitat és molt agraïda. Normalment, amb mainada petita un dels pares puja al trenet amb la criatura i l'altre es queda fora fent fotografies, i aquests segons s'ho passen molt bé veient el nen dalt del trenet. Bàsicament, ens visiten parelles joves amb mainada petita, i alguns també porten els avis.

Com us va afectar la covid-19? Quina és la vostra situació, actualment?

La malaltia s'ha emportat dos dels nostres socis i hem notat que alguns dels de més edat els hi ha passat factura. Ara costa més de veure'ls. En aquest sentit, ha estat molt dur.

Pel que fa al funcionament, en aturar-se l'activitat, ens vam quedar com hivernats, per dir-ho així. Ens va servir per endreçar el local i les idees.

Quins reptes teniu com a associació?

Cada vegada els nostres socis són més grans. Ens agradaria tenir més socis, més actius i més joves. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari