Àmbit de la notícia
Comunitari

El Festival per l'Equitat Digital: un espai de reflexió sobre el futur de les tecnologies en l’educació

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del festival és definir i promoure el concepte d'equitat digital, a més de descobrir-ne accions i posades en pràctica.
    L'objectiu principal del festival és definir i promoure el concepte d'equitat digital, a més de descobrir-ne accions i posades en pràctica.
  • Enguany és la primera edició del festival, el qual tindrà lloc el 2 de febrer a les instal·lacions del Hub Social a Barcelona durant tota la tarda.
    Enguany és la primera edició del festival, el qual tindrà lloc el 2 de febrer a les instal·lacions del Hub Social a Barcelona durant tota la tarda.
  • La celebració del festival és l'inici d'un seguit de projectes i accions que es duran a terme per a treballar l'equitat digital.
    La celebració del festival és l'inici d'un seguit de projectes i accions que es duran a terme per a treballar l'equitat digital.

Impulsat per la Fundació Bofill, el dijous 2 de febrer se celebra la primera edició de la jornada amb l’objectiu de definir aquest nou concepte i treballar l'abordatge tecnològic i la digitalització educativa.

La tecnologia és un gegant imparable. El seu creixement exponencial i la seva evolució accelerada ha permès que tots els àmbits de la societat estiguin impregnats i relacionats amb el món digital i les eines que genera. L’educació no en queda fora, tot al contrari: la digitalització de les aules és una realitat i, a poc a poc, s’introdueixen mètodes i elements tecnològics per acompanyar la formació de les joves i infants.

El concepte de bretxa digital va agafar volada durant la pandèmia, un canvi brusc que va impactar en la rutina escolar i l'adaptació inesperada de les classes al món digital, i que de retruc va catapultar les desigualtats i la falta de recursos que algunes famílies pateixen.

Per combatre aquesta situació, trencar la bretxa digital, i aconseguir una societat més justa, alhora que menys fragmentada, desigual i desinformada, neix el Festival per l’Equitat Digital, de la mà de la Fundació Bofill. Es tracta d'un pas endavant en la creació de solucions a nous i incerts reptes que sorgeixen al voltant de les noves tecnologies en l’educació.

Un nou concepte per garantir un rumb just de les tecnologies en l’educació

“Reconeixem que l’educació ha d'estar connectada a la vida i a la realitat social que l’envolta. Per tant, si una d’aquestes realitats és la tecnologia i la digitalització, l’educació ha de ser permeable a aquesta situació”, expressa Héctor Gardó, cap de projectes de la Fundació Bofill. Des de l’organització, aposten per l'empoderament dels centres educatius, les docents i les famílies per fer front als reptes i oportunitats que la tecnologia ofereix.

“El que hem de fer és tenir comunitats educatives més fortes, més empoderades digitalment i que sàpiguen navegar i sobreviure en aquest món digital”, detalla Gardó. La primera edició del festival se celebra el dijous 2 de febrer, des de les 15.45 h fins a les 20.30 h, a les instal·lacions del Hub Social de l'entitat, a Barcelona. Per participar en el festival és necessari omplir un formulari d’inscripció.

Una programació completa per recórrer àmpliament l’equitat digital

El plantejament del festival és el d'avançar des d’una perspectiva més llunyana i reflexiva fins a conceptes més concrets. El toc d’inici el dona un espai obert interactiu i una petita presentació amb la música en directe del discjòquei anglès Sam Aaron, el qual genera melodies amb codi, acompanyat d’estudiants catalanes de l’Escola Diocesana de Navàs.

Tot seguit, s’engega amb la taula rodona internacional ‘Territoris d’Equitat Digital: les tecnologies al servei de la reducció de les esquerdes educatives’, amb l’objectiu d’aterrar el concepte d’equitat digital. “Per nosaltres és important passar pantalla de la idea de ‘bretxa digital’ com quelcom que pots resoldre incorporant un ordinador i Internet”, explica Gardó.

Des de la Fundació Bofill entenen aquest aspecte com, a més de la disposició dels recursos, el poder comptar amb l’acompanyament i el suport humà que permeti que les tecnologies siguin una font d’oportunitats i no de desigualtats. És a dir, disposar de l’acompanyament familiar i tenir una alfabetització avançada per no caure en la desinformació com a mètodes per abordar aquest camí de convivència en el camp digital, entre d’altres.

La taula rodona estarà formada de tres ponents internacionals: Fiorella Haim, General Manager del Centro CEIBAL, a l’Uruguai; Helen Milner, CEO de The Good Thing Foundation, al Regne Unit i Austràlia, i Kate Arthur, Fundadora i CEO de Digital Moment, al Canadà. La finalitat és que les seves experiències ajudin a definir què és l’equitat digital per a Catalunya i Espanya.

Tres itineraris per concloure el festival

A partir d’aquí, després del debat, el festival s’organitza en diferents espais, on les participants hauran d’escollir entre tres itineraris. Per una banda, hi ha la secció ‘Diàlegs’, converses entre dues ponents per crear un espai reflexiu, en les quals es podrà intervenir amb preguntes. A l’apartat ‘Tallers’ s’experimentarà amb tecnologies i es posaran en pràctica qüestions d’equitat digital.

Finalment, l’espai ‘Experiències’ comptarà amb una bateria de vivències de vuit minuts que les organitzadores consideren d’equitat digital. Alguns exemples d'aquestes són: intel·ligència artificial, desinformació, educació híbrida, benestar digital, dades i plataformes i cultura maker. L’objectiu és mirar més enllà de les idees utòpiques i conèixer les experiències encaminades en aquest sentit.

Presentació del Laboratori d’Oportunitats Educatives

El festival és l’espai escollit per dur a terme la presentació del concepte obert que ha de permetre determinar quins són els reptes principals de l’equitat digital: el Laboratori d’Oportunitats Educatives. “No ens podem limitar a definir el concepte o el problema, sinó que d’alguna manera ho l'encarar i reactivar energies, intel·ligències i mobilitzar la comunitat. Hem pensat deconstruir aquest concepte amb reptes concrets”, destaca Gardó.

Davant els vuit desafiaments principals tractats a l’espai ‘Experiències’, es determinarà on es troba el rovell de l’ou de cada tema en qüestió d’educació i es coneixerà quins són els reptes concrets que suposa la seva irrupció al món educatiu. “En aquest espai de laboratori volem visibilitzar metodologies, pràctiques i models alineats amb aquests reptes, que ja estiguin oferint respostes tangibles o inspiradores, i reflexions interessants a l’hora d’abordar-los”, expressa el director de projectes de la Fundació Bofill. 

“Volem que sigui una jornada on hi hagi idees i reflexions, però també experiències, accions i reconeixement a entitats que ja s’estan anticipant a aquests canvis”, destaca Héctor Gardó. A més, des de la fundació deixen clar que no és una jornada pensada només perquè vinguin docents i famílies preocupades pel tema digital. No és una crida a un perfil concret, sinó que volen arribar a persones i entitats preocupades pels mateixos reptes.

"Cerquem perfils diversos de persones que comparteixen unes motivacions, unes inquietuds, i els proporcionem un espai on trobar-se i puguin donar resposta des de la diversitat", conclou Gardó. El festival és només l'inici d'un seguit de projectes i accions que, des de la fundació, aniran desenvolupant per treballar el concepte de l'equitat digital.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari