Mª del Carmen Millán: "Per a les persones cegues, la tecnologia pot ser un facilitador o una barrera"
Comparteix
La directora del Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI) de l'ONCE mostra l'aplicació Comunicador tàctil ONCE al Mobile en el marc d'm4Social.
Maria del Carmen Millán presenta al Mobile World Congress l'experiència del Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI) de l'ONCE en el marc de la jornada organitzada per m4Social a l'estand de la Fundació Mobile World Capital.
Què feu des del CTI?
Treballem per una tecnologia per a les persones cegues. Les línies generals són la investigació interna i en l'àmbit universitari, la sensibilització, l'assessorament a entitats i empreses, i el desenvolupament d'apps, webs, eines i materials específics per al nostre col·lectiu en àrees com l'educació, l'oci i l'autonomia personal.
Com per exemple?
En l'àmbit educatiu, tenim un projecte per ensenyar als infants el sistema de lectoescriptura Braille de forma inclusiva. En l'ambit de l'oci, fem jocs tradicionals adaptats com el dominó, el parxís o una baralla de cartes.
Teniu altres activitats?
Tenim una àrea d'avaluació d'aplicacions, webs i dispositius específics per veure si poden ser utilitzats per persones amb discapacitat visual. No certifiquem, però ho valorem i informem dels problemes perquè es puguin resoldre.
Tot això és el que expliqueu al Mobile?
Fem una demostració de com una persona amb sordceguesa pot comunicar-se amb una persona que no utilitza un sistema de comunicació alternatiu a través de la tecnologia accessible i inclusiva.
Com?
Amb l'aplicació Comunicador tàctil ONCE que es pot trobar a totes les plataformes d'aplicacions. N'hem fet una desena. Una altra és Apolo, una aplicació que et permet accedir a la biblioteca de pel·lícules audiodescrites que té l'ONCE.
Com valoreu tenir aquest espai d’m4social en un congrés i un sector amb poca presència d’entitats socials?
Per a nosaltres és un marc incomparable per poder parlar de tecnologia inclusiva i accessible. També per conèixer quin impacte poden tenir els avenços tecnològics al nostre col·lectiu i saber si estan pensant en un desenvolupament accessible. Hi ha un reial decret que estableix la necessitat d'incloure pautes d'accessibilitat a pàgines web i aplicacions d'administracions públiques, entitats i empreses que facin serveis públics.
Hem de tenir el mateix dret d'accés que qualsevol altra persona i l'hem de poder utilitzar de forma autònoma, segura i confidencial igual que qualsevol persona té aquesta possibilitat.
"Hem de tenir el mateix dret d'accés que qualsevol altra persona i l'hem de poder utilitzar de forma autònoma, segura i confidencial"
Es parla poc d’accessibilitat en el sector tecnològic?
Hi ha hagut avenços, però queda un llarg camí per recórrer. Quan menys t'ho esperes, fas passes enrere. I ara amb el metavers, la intel·ligència artificial i la realitat augmentada, que són camps que estan emergint, hem d'estar atents al desenvolupament perquè no ens exclogui. La tecnologia és un aliat fantàstic. Per a les persones cegues és un facilitador, però si no és accessible és una barrera perquè ens exclou.
Quin és el reclam?
Un dels objectius és formar part de la realitat present de la tecnologia per poder participar i sensibilitzar. I per això és important ser al Mobile, per trobar aliances i poder explicar que l'accessibilitat no és addicional. Ha de ser com incorporar una funcionalitat més. A l'Estat, hi ha 4,3 milions de persones amb discapacitat. Pensem en el volum de persones que han de fer ús d'aquesta tecnologia.
Ven a conocer todo el universo #Braille a #Tifloinnova2022, la cara amable de la #tecnología
— ONCE (@ONCE_oficial) April 19, 2022
Del 22 al 24 de abril
CDC ONCE - Madrid#SBO #CBE #CTI @ILUNION #Braillo @iamhable @HumanWare @IndexBraille @OverflowBiz #Sensee #Vispero @FreedomSci #Tiflotecnología
Afegeix un nou comentari