Àmbit de la notícia
Informàtic

El sector dels videojocs, lluny de la igualtat de gènere

Entitat redactora
Colectic-comunitari
  • Una noia jugant a videojocs.
    Una noia jugant a videojocs.

L'Associación de Mujeres Cineastas y Medios Audiovisuales (CIMA) publica un estudi sobre els estereotips, rols i relacions de gènere als videojocs elaborat per ArsGames.

El sector dels videojocs està anys llum de la igualtat de gènere. Les dones són un 23% i més de la meitat dels estudis no tenen polítiques d'igualtat ni protocols contra l'assetjament i la discriminació.

El finançament públic del sector és ínfim i no hi ha cap ajuda amb perspectiva de gènere, no compta amb beneficis fiscals ni amb canals de distribució públics com tenen altres productes culturals, un fet que els fa dependre exclusivament del sector privat.

Tot això sumat a la precarietat del sector amb fenòmens específics com el crunch, la pressió i les hores extres imposades durant el període de llançament d'un videojoc, posen traves a la incorporació de les dones que requereixen més mesures de conciliació en aquesta societat masclista en la qual les cures recauen en elles.

Ho recull l'estudi sobre els estereotips, rols i relacions de gènere als videojocs de l'Associación de Mujeres Cineastas y Medios Audiovisuales (CIMA) elaborat per l'Associació ArsGames.

Davant la falta de dades sobre la desigualtat de gènere al sector, han desenvolupat l'estudi amb enquestes a empreses i estudiants.

El masclisme al sector dels videojocs, en 6 claus

1. A les empreses enquestades, el 40% són dones mentre que entre les estudiants, més del 55% són dones i un 7% es declaren no binàries. A les empreses, les dones ocupen càrrecs de producció, localització i màrqueting, mentre els homes acostumen a situar-se a departaments de disseny, animació i so.

2. Al 55% de les empreses enquestades es té en compte el gènere en les contractacions.

3. Les persones treballadores creuen en la formació i la sensibilització per consolidar la igualtat de gènere, però el 25% de les directives i el 23% de les plantilles han rebut formació en aquest àmbit.

4. El 40% de les empreses enquestades no compten amb protocols antiassetjament o antidiscriminació, mentre que el 83% de les persones d'entre 8 i 45 anys el pateixen en jocs multijugador en línia, especialment les dones, en un 49% dels casos. Són unes xifres que han augmentat des de l'any passat

5. En el 45% de les produccions es té en compte el gènere. Malgrat això, els personatges masculins apareixen a més de la meitat de les produccions mentre les dones ho fan al 16%.

6. La publicitat als videojocs continua fent servir imatges de dones hipersexualitzades.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari