Àmbit de la notícia
Econòmic

Elena Bernet: "Al moviment cooperatiu li falten més ponts perquè totes les agents puguem construir plegades"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La Universitat d'Estiu del Cooperativisme planteja les seves temàtiques des d'una perspectiva de reptes, més que no pas des de la formació. Font: iStock.
    La Universitat d'Estiu del Cooperativisme planteja les seves temàtiques des d'una perspectiva de reptes, més que no pas des de la formació. Font: iStock. Font: iStock

La primera edició de la Universitat d'Estiu del Cooperativisme se celebrarà la setmana vinent a Barcelona amb l'objectiu d''obrir els melons' més importants del moviment cooperatiu català.

Els dies 5, 6 i 7 de juliol l'edifici central de la Universitat de Barcelona acollirà la primera edició de la Universitat d'Estiu del Cooperativisme (UESCOOP), organitzada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat).

La UESCOOP pretén ser un punt de trobada per adreçar els reptes del moviment cooperatiu a casa nostra. Amb el lema 'obrim melons', la Universitat tractarà vint-i-dues temàtiques clau per seguir avançant cap a un futur cooperatiu.

A més de les sessions de contingut, la UESCOOP comptarà amb un bufet obert durant tota la jornada i, en mig del claustre de la universitat, hi haurà una programació simultània de pòdcasts que aniran treballant paral·lelament els continguts de les sessions des d'una perspectiva periodística. La programació de la UESCOOP compta també amb activitats complementàries, entre les quals es troben una sèrie de rutes pel territori per conèixer les principals cooperatives de l'Hospitalet de Llobregat i el Maresme.

Per conèixer més en detall el que donarà de si la primera edició de la UESCOOP, hem parlat amb Elena Bernet, tècnica de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, CoopCat.

Com sorgeix la iniciativa de crear la Universitat d’Estiu del Cooperativisme?

Sorgeix de dues inquietuds principals. La primera era el fet que no teníem un pla de treball com a moviment cooperatiu, unes línies globals en què moure'ns com a moviment per anar afrontant els diferents reptes que pensem que tenim aquests pròxims anys. Trobàvem a faltar un espai on poder seure, estructurar-nos, veure què necessitàvem i veure cap on podíem caminar per anar afrontant tot plegat.

I l'altra cosa que vam detectar, i també pel que va néixer la UESCOOP, és que no hi havia cap espai on les diferents agents que treballen amb el cooperativisme de forma directa o indirecta s'hi trobessin i poguessin treballar conjuntament, és a dir, moviment cooperatiu, universitats i administració pública. Veiem que al moviment cooperatiu li falten més ponts perquè totes les agents puguem construir plegades i de forma conjunta.

Heu tingut algun referent a l’hora de posar en marxa la UESCOOP?

Tota la primera etapa del projecte va ser molt d’observar com funcionaven diferents universitats d'estiu, principalment de Catalunya. Fixar-nos en com treballaven, des d'on van néixer, i el que sí que vam detectar és que totes les universitats s’enfocaven molt des de la part formativa. Llavors, una mica l'estructura logística sí que està inspirada en altres escoles d'estiu que poden passar aquí a Catalunya o a Espanya.

En el nostre cas, però, no teníem ganes de fer una cosa tan formativa, de temes econòmics, financers, crear una cooperativa... al cap i a la fi, qüestions que ja s'estaven cobrint des de moltes línies. Si no que ens venia més de gust fer-ho des de l'àmbit dels reptes, de construir plegades, més que formar-nos plegades.

Què ens pots avançar del programa i de les ponents amb les quals comptareu?

El programa ja està publicat des de fa unes setmanes. Es pot trobar al web i, per tant, tothom que tingui ganes de saber quins melons obrirem pot trobar tota la informació al web de CoopCat i a les nostres xarxes socials.

Com a grans temàtiques estem treballant molt temes de, per exemple, cooperativisme de joves, que és una forma cooperativa que està dintre de la llei a llocs com el Quebec, per exemple, i que aquí no el tenim incorporat. Es tracta d’una manera de fer que les persones joves puguin constituir-se com a cooperativa d'una forma més àgil per poder inspirar el cooperativisme des de l'emancipació juvenil i des d'edats més primerenques. Llavors, per exemple, en aquest cas portem gent del Quebec per parlar-ne.

Quins altres ‘melons’ obrireu?

Un altre dels vint-i-dos temes dels quals volem parlar són, per exemple, les comunitats energètiques locals i, en aquest cas, es fan diverses sessions sobre el tema, una per determinar una mica quina és la situació legal i de projectes que hi ha en aquests moments aquí a Catalunya, i després sí que ens fixem molt en com s'està treballant a nivell europeu. En el cas d'Europa, de comunitats energètiques locals, venen unes companyes de Dinamarca, que és un país que està molt avançat en aquest aspecte.

Parlarem també de temes d'habitatge en cessió d'ús, fixant-nos molt en el model escocès. Parlarem de transicions i creixements cooperatius, el fet de com creixen amb mida les cooperatives sense perdre els valors cooperatius. Treballarem molts temes de pols cooperatius, intercooperació, comunalitats, etc.

La UESCOOP, a més, va acompanyada d’una programació complementària que comprèn, per exemple, els reconeixements CoopCat. Què són aquests reconeixements?

Els reconeixements CoopCat són una activitat que hem fet anualment des de la Confederació de Cooperatives de Catalunya des de fa set edicions. Cada any s'han reconegut diferents cooperatives per aspectes clau que pensem que són molt interessants pel moviment cooperatiu.

Aquest any es reconeixen el compromís amb les persones, el compromís amb el territori i el compromís amb la intercooperació. Llavors, en cada una de les edicions, en aquesta també, es constitueix un jurat independent, format per membres del sector, per gent del món universitari i d’altres agents.

Una altra de les iniciatives paral·leles és la Uni Petita, amb activitats destinades per a canalla d'entre quatre i dotze anys. Com sorgeix aquesta Uni Petita?

Teníem moltes ganes!!! La veritat és que la Uni Petita és quelcom que no havíem experimentat mai en els actes que havíem organitzat i era una cosa que teníem molt pendent. Teníem molt clar que havia de ser un servei incorporat amb el preu de la inscripció i que partís des de la perspectiva de la conciliació. I també teníem molt clar que volíem fer des de la perspectiva del lleure, no com un espai de canguratge.

Ens vam posar en contacte amb les companyes d’Eduxarxa, que ens han estat ajudant molt amb el projecte i que s'encarregaran de l'activitat com a tal, i que han creat uns continguts paral·lels, que puguin permeabilitzar amb la universitat d'estiu. Amb les criatures més petites es treballarà molt des del joc i, per les més grans, sí que està preparada una programació més incorporada amb la universitat d'estiu.

Quina serà la metodologia per tractar els temes que plantejareu a la UESCOOP?

Doncs vam començar fent una enquesta massiva a tot el moviment cooperatiu, a més de l'administració pública i a les universitats, preguntant quins temes pensaven que era molt important tractar de forma urgent des del moviment cooperatiu. A partir de totes aquestes propostes que ens van arribar, des del Consell Acadèmic es van escollir vint-i-dos temes que pensàvem que eren més urgents de treballar. Per a cadascun d'aquests temes, els col·lectius que els han proposat lideraran la moderació de les sessions.

El que hem fet és establir uns objectius molt clars per cada sessió i fer una fitxa. Llavors, comptarem amb la cooperativa Blaus recollint tota la relatoria de cadascuna de les sessions perquè en cada edició de la Universitat d'Estiu el primer que farem serà repassar les fitxes de l'edició anterior i veure on estem en cada tema.

Quin és el públic objectiu de la Universitat d’Estiu del Cooperativisme?

El públic objectiu és divers. Sí que és veritat que és un contingut bastant específic del cooperativisme i que va una mica més enllà pel fet de no fer-lo formatiu, però també hi ha moltes de les sessions que poden ser molt atractives per a persones de fora del moviment cooperatiu.

En aquest sentit, hi hauria tres públics principals. Un seria el públic del moviment cooperatiu vist a l'engròs, és a dir, administració pública, universitats, gent que està en temes de recerca sobre cooperativisme i tota la gent que treballa en cooperatives. Després sí que teníem moltes ganes d'explorar en el món estudiantil universitari. I després, evidentment, hem contemplat que s'hi puguin incorporar gent de fora del moviment cooperatiu i que tinguin una mica d'interès a entrar-hi.

Pel que fa a les estudiants universitàries, poden aconseguir crèdits per la seva participació en la UESCOOP, oi?

Sí, de fet en aquesta primera la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma i la Universitat de Lleida han incorporat la Universitat d'Estiu del Cooperativisme dintre de la seva programació de formacions de l'estiu i, per tant, qualsevol universitària de qualsevol grau d'aquestes tres universitats podrà aconseguir crèdits per venir a la UESCOOP.

Si venen, ja tenim tot el sistema muntat perquè segons el seu pla d'estudis puguin fer les tasques d'aula i també un parell de tasques complementàries.

Què cal fer per apuntar-se a la UESCOOP?

Es fa en línia a través de la plataforma TickÈtic, una cooperativa amb qui també estem molt contentes de treballar. L'entrada a la Universitat d'Estiu és de 150 euros per persona, els tres dies amb tots els àpats inclosos.

Pel que fa als descomptes, qualsevol persona que vingui d'una cooperativa federada té un 80% de descompte. Qualsevol persona que vingui d'administració pública o altres agents que han estat interpel·lats, tindran un 50% de descompte. I les estudiants universitàries tenen entrada gratuïta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari