Eudald Van der Pla: "L'art és una eina de transformació social, i per això programem obres amb fons crític"
Comparteix
El festival Ex Abrupto, referent en art transgressor i expressió contemporània, comptarà amb la participació de més de seixanta artistes per a la seva vuitena edició.
El festival experimental de creacions contemporànies Ex Abrupto celebra la seva vuitenta edició aquest cap de setmana a Moià. La temàtica d'enguany és la distopia, un concepte entorn del qual reflexionaran més de seixanta artistes visuals, escèniques i musicals.
El festival, organitzat per l'Ajuntament de Moià i amb la direcció artística del col·lectiu Ex Abrupto, comptarà amb la participació de creadores com ara Juana Dolores, Joan Pallé, Txema Salvans o Maria Sevilla. A més, enguany l'Ex Abrupto incorpora una secció per a professionals, un projecte arxivístic i una col·laboració amb la Fundació d'Atenció als Discapacitats Els Avets de Moià, per fer accessibles els textos comissarials que sovint acompanyen les obres d'art contemporani, adaptant-los a un llenguatge més entenedor, amb paraules clau i una lletra gran i comprensible.
Per saber més sobre tota la programació de l'Ex Abrupto d'enguany, hem parlat amb Eudald Van Der Pla, director del festival membre del col·lectiu Ex Abrupto.
La temàtica d’enguany del festival és la distopia. Per què l’heu escollida?
Nosaltres creiem que estem en uns moments distòpics. Bàsicament, la distopia és com un futur imaginari que els humans ens imaginem, que és un futur fosc o pessimista. Les distopies, en general, s'han treballat molt en el món de la literatura i el cinema.
Estem en un moment on s'està vaticinant un futur molt pitjor del present que estem vivint ara i ens interessa molt aquest mantra social pessimista que s'està estenent des de fa molt temps, sobretot des dels mitjans de comunicació. És a dir, tot aquest missatge social que les elits aprofiten per portar-nos la por al cos i immobilitzar-nos per conservar el present i no progressar. Llavors, volem ficar una mirada crítica a tot aquest moment.
Com s’ha desenvolupat aquesta temàtica per portar-la a terme al festival?
Més enllà que pensem que ja estem en un moment distòpic, el que hem fet és encarregar un text comissarial a l'Oriol Rossell on ens escriu la seva visió de la distopia i aquest text comissarial l'hem compartit amb les artistes expositives perquè treballin la seva obra a partir d'aquesta influència
Des del festival, creiem que l’art és una eina de transformació social, i per això treballem i programem obres amb fons crític, que qüestionin les coses i, en aquest cas, volem qüestionar l'estat actual de la distopia.
Parla’ns de l’acció inaugural sorpresa que donarà el tret de sortida al festival.
Es tracta d’un espectacle que hem dissenyat a mida, que només es podrà veure aquest divendres i que no es repetirà mai més. Hem dissenyat aquest espectacle amb l'orquestra de cambra del Moianès i l’orquestra electrònica del Vallès i tot plegat comptarà també amb un ‘mapping’ (projecció d’imatges sobre superfícies reals aconseguint un efecte artístic) interactiu.
Llavors, farem una peça visual performativa musical a l'escultura de Sant Sebastià, que és el patró de Moià, i que es va fer en memòria de l'església que es va cremar a la Guerra Civil.
"A l’Ex Abrupto programem les persones per la seva qualitat, no per les seves seguidores a Instagram, ni per la influència que tinguin."
El gruix del festival es concentra en menys de 24 hores. Per què heu pres aquesta decisió i com es duu a terme logísticament?
Efectivament, la gran part del festival succeeix el dissabte. Però, el divendres fem aquesta inauguració i, enguany, per primer cop una part important de les instal·lacions artístiques també es podran veure durant el cap de setmana, és a dir, divendres i dissabte de 17 a 20h.
La nostra forma de treballar és bastant ‘huracaniana’ diguéssim, saps? Ens agrada crear una experiència intensa i sempre ho hem fet així. Programem en un sol dia múltiples experiències que es vagin inclús solapant i cadascú pot triar les que més li agradin. Ens agrada com crear aquesta explosió de confluència d'artistes.
Parlem del cartell i de les artistes que participaran en l’Ex Abrupto d’enguany. A qui destacaries?
El que primer vull destacar és l'equip tècnic que movem el festival, perquè és una feinada grandiosa i tenim un equip professional de primer ordre, sense el qual no podríem fer-ho. I en especial voldria parlar dels serveis de càtering, que no són una gent que no només venen a fer un menjar, sinó que creen tot un ambient acollidor pels artistes i això fa que es creï un ambient molt familiar i de molta cohesió entre els participants. Hi fiquen una energia i un amor increïble.
I llavors ja passem a la programació, tradicionalment entesa, on tenim diverses línies. Tenim les instal·lacions artístiques, que s’exposen a espais com a l’antiga fàbrica Les Faixes o a la plaça de Sant Sebastià. Tenim arts escèniques, que són representacions que podem veure pel carrer i també en alguns dels espais. I, a més, comptem amb arts sonores i visuals en directe, que són concerts que porten suports visuals també per acompanyar la seva obra, i també tindrem un mercat d’autoedició.
En què consisteix el mercat d’autoedició del festival i qui hi participa?
El mercat d'audició són artistes que s'autoediten la seva obra, ja sigui obra gràfica, musical, etc. Bàsicament, són peces autoproduïdes que estan fora del mercat artístic. Llavors, el format és un mercat on hi ha tot de parades amb artistes venent la seva obra de forma directa, o sigui, peces úniques.
A més, enguany incorporeu una part del festival dedicada íntegrament a les professionals, l’Ex Abrupto Pro.
L'Ex Abrupto Pro és un primer test que hem fet aquest any, on bàsicament farem una visita guiada a uns quants agents culturals i a gent del sector cultural que hem combinat. Llavors, bàsicament seran unes converses i una visita de totes les instal·lacions artístiques i els espais del festival.
Al final, l'objectiu és fer xarxa dins del sector i trobar noves col·laboracions, ja no només entre festivals i agents culturals, sinó també donar visibilitat a artistes que programem. Ens agradaria que aquesta part del festival servís de llançadora per col·laborar o treballar amb altres festivals o altres espais.
Una altra de les novetats és l’Ex Abrupto File. En què consisteix el projecte?
L'Exabrupto File sorgeix de File Project, una iniciativa que està liderada i comissariada per Mercè Alsina i Laia Casanova, que treballen els arxius fotogràfics d’arreu del país i conviden artistes contemporanis a fer residències per desenvolupar projectes a partir d'aquesta base visual i documental i que, tot plegat, acabi plasmant-se en una instal·lació artística.
Llavors, en el cas d'Exabrupto File, hem treballat amb l'Alicia Arévalo, a la qual li hem servit tota la documentació visual de l'Arxiu Històric de Moià i ha desenvolupat un projecte que ha sumat amb creacions visuals que ha fet ella, anant a llocs icònics a gravar, utilitzant vestimenta de folklòrica de personatges, etc. I aquesta exposició es podrà veure a la Biblioteca 1 d’Octubre de Moià.
"Des del festival, reivindiquem que el Moianès és un territori on és absolutament necessari crear aquest tipus de festivals, perquè el teixit social ens demostra el seu interès per fer-ho."
Parla’ns de la col·laboració que heu engegat aquest any amb la Fundació d'Atenció als Discapacitats Els Avets de Moià.
Aquesta iniciativa sorgeix del nostre plantejament de trencar l'elitisme dins del món de les arts visuals. Llavors, un dels elitismes és la programació que trobem arreu, monopolitzada per persones que dominen el sector, i això és una cosa que no ens interessa. A l’Ex Abrupto programem les persones per la seva qualitat, no pels seus seguidors a Instagram, ni per la influència que tinguin.
I l'altre elitisme que volem trencar és aquesta frontera que sembla que s'hagi de tenir certs coneixements per accedir als museus o als centres culturals. Per trencar aquesta barrera el que fem és apropar l'art a la base popular, portant-lo directament a les cases de la gent. Un altre d'aquests gestos és aquesta nova col·laboració que, per exemple, farà tots els textos accessibles en lectura fàcil. Creiem que és un gest d'apropament a la base popular, que vulgui entendre de forma més senzilla el que estem programant.
Quina relació té el festival amb el territori?
Des del festival reivindiquem que el Moianès és un territori on és absolutament necessari crear aquest tipus de festivals, perquè el teixit social ens demostra el seu interès per fer-ho. Bàsicament, el que hem dissenyat és un festival que està fet a mida per aquest territori, és a dir, no és un festival que es podia fer a qualsevol lloc, sense ànima.
Cada any anem sumant noves col·laboracions amb entitats per treballar amb el territori de forma directa o indirecta, per teixir tota aquesta base social i també sentit i cohesió territorial. Vull dir, volem posar en valor el Moianès i som un projecte cultural més dels que es fan aquí.
Per acabar, parla’ns del projecte educatiu que acompanya el festival.
És quelcom que van engegar l’any passat i, durant tot l'any, hem organitzat un taller artístic amb la temàtica distòpica a l'escola de primària de Moià on, a part de treballar la temàtica com a tal, hem donat a conèixer artistes contemporanis als alumnes i les alumnes. A més, a partir d'unes tècniques d’arts plàstiques que han après els i les estudiants, han fet una obra col·lectiva que es podrà veure a l’Espai Jove. Aquest projecte pedagògic ha obert un nou ventall creatiu als infants del poble i també els dona l'oportunitat d'exposar la seva obra al costat de referents internacionals.
Afegeix un nou comentari