Àmbit de la notícia
Ambiental

La xarxa de refugis climàtics de Barcelona permet combatre la calor de l’estiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • Els refugis climàtics són espais d'accés lliure amb zones de descans i aigua.
    Els refugis climàtics són espais d'accés lliure amb zones de descans i aigua. Font: Mariona Gil (barcelona.cat/imatges)
  • La Biblioteca El Clot - Josep Benet forma part de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona.
    La Biblioteca El Clot - Josep Benet forma part de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona. Font: Mariona Gil (barcelona.cat/imatges)
  • Parcs i jardins amb un alt índex de vegetació també són considerats refugis climàtics.
    Parcs i jardins amb un alt índex de vegetació també són considerats refugis climàtics. Font: Mariona Gil (barcelona.cat/imatges)

La ciutat ja supera els dos-cents equipaments, actius fins al 15 de setembre, destinats a esquivar les conseqüències de les altres temperatures. Són llocs frescos on poder descansar, passar una estona confortable.

Amb la calor i la xafogor de la ciutat, passejar pel carrer es fa més feixuc que en altres èpoques de l'any. Una de les solucions és evitar les hores centrals del dia i sortir a primera hora del matí o al vespre. Una altra és caminar i buscar espais on hi ha ombra o entrar a equipaments amb aire condicionat. Des de ja fa uns quants anys, l'Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania els anomenats refugis climàtics per proporcionar confort tèrmic, sobretot a les persones més vulnerables, com ara la gent gran, nadons i persones sense llar. 

Es tracta d'equipaments d'accés gratuït on poder passar una estona agradable i fresca a les seves zones de descans i, a més, ofereixen aigua a qui ho necessiti. Dins d'aquesta xarxa s'inclouen biblioteques, centres cívics, centres esportius municipals, equipaments ambientals, casals de gent gran, museus i patis de centres escolars. Tots ells han de complir un seguit de condicions com ser accessibles per a persones amb discapacitat, tenir una zona amb cadires o bancs i mantenir la temperatura a 27 °C.

Però no només són espais tancats, ja que també es compten una cinquantena de parcs i jardins amb un alt índex de vegetació, espais amb pèrgoles fotovoltaiques i àrees de jocs infantils amb tendals.

Així mateix, hi ha repartides per la ciutat més de mil set-centes fonts d'aigua potable per beure i que existeix l'app 'Fonts BCN' amb un mapa per localitzar-les.

Espais nous que s’afegeixen aquest any

Un dels objectius del govern municipal de Barcelona és que la ciutadania tingui un refugi climàtic al més a prop de casa possible i és per això que estan repartits pels deu districtes de la ciutat. Enguany, n'hi ha un total de dos-cents vint-i-set, trenta més que l'any passat.

Segons dades facilitades per l'Ajuntament, el 97% de les persones tenen un d'aquests espais a deu minuts a peu, mentre el 58% el té a cinc minuts. Per augmentar aquest últim percentatge, preveu obrir-ne més al llarg dels pròxims anys. Aquest 2023, destaquen les incorporacions de vuit patis d'escoles bressol, les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Pel que fa a aquests dos últims equipaments, tot i ser de pagament, han habilitat una àrea d'entrada lliure.

Si no et trobes bé, acudeix a un centre sanitari

És important remarcar que si sents que pateixes un cop de calor, cal anar a un centre d'atenció primària, a l'hospital o trucar al 061, ja que els refugis climàtics no estan preparats per a atencions mèdiques. Els símptomes més freqüents dels cops de calor són febre de més de 40 °C, mal de cap, vòmits, respiració accelerada i, en casos greus, el desmai.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari