Àmbit de la notícia
Internacional

L’horticultura terapèutica com a eina d’inclusió social i empoderament

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Nou Sol treballa en una iniciativa per acompanyar joves i dones vulnerabilitzades en la seva recuperació del benestar emocional.
    Nou Sol treballa en una iniciativa per acompanyar joves i dones vulnerabilitzades en la seva recuperació del benestar emocional.
  • Actualment, ampliaran els grups del projecte per incloure un dirigit a dones supervivents de violència masclista i violència sexual.
    Actualment, ampliaran els grups del projecte per incloure un dirigit a dones supervivents de violència masclista i violència sexual.
  • A través de la permacultura, es creen xarxes de suport mutu i d'acompanyament, per empoderar la presa de decisions de les joves i millorar la seva qualitat de vida.
    A través de la permacultura, es creen xarxes de suport mutu i d'acompanyament, per empoderar la presa de decisions de les joves i millorar la seva qualitat de vida.

L’ONG Nou Sol treballa en el projecte ‘Em reconstrueixo’, per donar suport i acompanyament a diferents col·lectius vulnerabilitzats, des d’una perspectiva de gènere, holística i intercultural.

Una de les iniciatives que fa anys que impulsa l’ONG gironina Nou Sol és el programa d’acollida ‘Em construeixo’, un projecte dedicat a persones migrants, nouvingudes al territori, que treballa la construcció d’una vida digna i una integració social positiva, en termes d’idioma, habitatge, documentació i àmbit laboral, entre altres.

En aquest marc, un fet que les impulsores del projecte varen detectar és que, a mesura que aprofundien la relació amb les participants del programa d’acollida, s’adonaven que hi havia necessitats que no quedaven cobertes i que provocaven patiment, confusió i sentiments negatius que no deixaven avançar la persona.

“Durant els darrers anys, vam detectar que la gran majoria de joves que patien un problema d’addicció o consum de drogues, abandonaven els cursos d’acollida”, expressa Lucia Gaete, tècnica de projectes de Nou Sol. Els casos de drogodependència més comuns que patien les joves engloben la marihuana, l’alcohol i els analgèsics i la barreja entre substàncies.

Conscienciar les joves per acompanyar-les en la seva integració

Per poder incidir en el suport d’aquestes persones i garantir la seva estada al programa d’acollida, Nou Sol va decidir intervenir en la problemàtica de les addiccions i va engegar el projecte ‘Em reconstrueixo’. “Un dels beneficis d’obtenir el certificat assegurant que s’han cursat els nostres mòduls és que es regularitza la seva situació administrativa”, explica Gaete.

La tècnica de projectes afegeix que ‘Em reconstrueixo’ no és un projecte centrat exclusivament en la desintoxicació, sinó que l’objectiu principal és sensibilitzar les joves, fer-les conscients de la situació en la qual es troben i mostrar-los que existeixen alternatives que les permeten prendre les decisions. Aquest acompanyament es du a terme gràcies a un hort terapèutic on es realitzen activitats centrades en les cures i la comunitat.

Actualment, l’enfocament del projecte rau a intervenir d’una manera més holística, incideix en tots els àmbits de la vida, sobretot la integració social, més enllà de les addiccions. “El gran problema que tenim és que la majoria de joves no tenen un lloc per viure, dormen al carrer. No tenen garantit ni un sostre ni un plat a taula. Ens trobem amb casos de joves que han delinquit i han hagut d’escapar de la policia només per menjar alguna cosa”, relata Lucia Gaete.

La responsabilitat i la presa de decisions, aprenentatges clau

Les tasques que es duen a terme a l’hort se centren en la permacultura i l’horticultura ecològica. S’eviten l’ús de químics i es cultiven les verdures, hortalisses, plantes i flors que estan en temporada, per tal de no forçar ni contaminar la terra. A més, les sessions disposen d’espais de teràpia grupal i d’intervenció psicològica. L’hort està obert de dilluns a divendres durant tres hores al dia.

“Hem incorporat el concepte ‘assembleari’, propi de la permacultura, per tal que les joves prenguin totes les decisions del seu projecte productiu perquè sigui un mirall del camí de la seva vida”, destaca la tècnica de projectes de Nou Sol. Gràcies a ‘Em reconstrueixo’, s’han creat espais de participació igualitària i les joves se senten valorades, capaces d’assumir responsabilitat i de canviar i intentar viure d’una manera diferent.

Fins a la data, els resultats de la iniciativa són positius, ja que la majoria de les participants han deixat de consumir. La durada del programa és de sis mesos i es manté el mateix grup de persones al llarg de tota l’estada, a les activitats de l’hort i les teràpies de grup.

Una nova edició dirigida a les dones

Avui dia, Nou Sol treballa en l’ampliació dels grups del projecte i s’afegirà un nou col·lectiu de dones supervivents de violència masclista i del tràfic de persones i d’explotació sexual. “L’objectiu principal és acompanyar-les en la recuperació del seu benestar emocional, empoderar-les i que tinguin un espai segur on puguin crear xarxes de suport mutu”, relata Lucia Gaete.

L’Ajuntament de Girona ha cedit més parcel·les de l’hort per garantir la continuïtat dels projectes de l’ONG i, per tant, s’amplia la capacitat d’acollida de persones i d’activitats per a treballar la integració social i el benestar dels col·lectius que més ho necessiten. L’organització del programa té com a base la mirada intercultural i la perspectiva de gènere.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari