Àmbit de la notícia
Informàtic

Eloi Isern: "El 'live coding' és l'eina que m'ha permès fer la música que jo volia fer"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Eloi El Bon Noi durant una actuació al Responsive Dreams Festival el passat mes de juliol. Font: Eloi El Bon Noi.
    Eloi El Bon Noi durant una actuació al Responsive Dreams Festival el passat mes de juliol. Font: Eloi El Bon Noi.

El col·lectiu Top Lap Barcelona porta més d’una dècada fent música en directe a través de la programació informàtica.

En els darrers anys, la tecnologia ha canviat pràcticament tot en les nostres vides. Fins i tot, la manera de fet art. Des de fa aproximadament una dècada, a Barcelona s’està gestant el moviment del ‘live coding’, que, en català, vindria a ser alguna cosa així com escriure codi en directe per produir música.

El col·lectiu de referència en la matèria és Top Lap, una comunitat internacional que, a Espanya, troba el seu màxim exponent a Barcelona, vinculant les seves pràctiques i tallers amb el centre de producció i recerca artística l’Hangar.

Des de Xarxanet hem parlat amb l’Eloi Isern, més conegut pel seu nom artístic ‘Eloi el Bon Noi’, compositor i ‘live coder’ per saber més sobre aquest moviment i sobre com s’ha articulat a Barcelona una de les comunitats de ‘live coders’ més grans d’Europa.

Què és el ‘live coding’?

Doncs el 'live coding' és una disciplina, en el meu cas, artística, amb la qual es poden fer, sobretot, música i audiovisuals. La particularitat és que aquesta música i aquests visuals s'obtenen a partir d'escriure codi en temps real i executar-lo.

Per tant, el 'live coder' el que fa és anar escrivint codi, l'executa i, mentre ho fa, aquestes funcions que va escrivint, van executant una música o van produint  una imatge. Es tracta de llenguatges de programació molt optimitzats, és a dir, que estan molt simplificats perquè, escrivint poc, de seguida es pugui aconseguir un resultat sonor.

Per tant, és una disciplina artística concebuda pel directe.

Sí, aquesta disciplina està concebuda pel directe, tot i que, òbviament, jo la utilitzo també com una eina de producció. Per què? Perquè, en el meu cas, jo uso una eina que em permet fer moltes iteracions. És a dir, jo treballo amb probabilitats. Si jo estic fent una producció, poso a gravar i li dic a la màquina que em vagi proposant coses i després selecciono allò que més m'agrada.

Com t'inicies tu en el 'live coding'?

Doncs mira, així com a resposta ràpida et diré que va ser en un curs de l'Hangar i gràcies a la pandèmia, on vaig tenir temps per formar-me i practicar. A mi, abans de la Covid, ja m'agradava força la música experimental i a l'Hangar vaig veure un curs que estava prou bé de preu i m'hi vaig apuntar.

A més a més, a sota d'això, hi ha el fet que jo vaig estudiar composició. Actualment, estudiar composició vol dir que estudies per fer música contemporània i, per fer música contemporània, necessites músics. I no és com quan fas un grup de rock ajuntant-te amb quatre amics, sinó que cal trobar professionals. Llavors em vaig trobar, que jo no podia fer la música que volia tot sol, sinó que havia de comptar amb una quantitat de músics que no podia pagar.

T'ha donat el 'live coding' aquesta llibertat per poder desenvolupar el teu projecte artístic?

Definitivament, de fet, el 'live coding' és l'eina que m'ha permès fer la música que jo volia fer amb un sol ordinador, sense dependre de ningú. Bàsicament és això. I, un cop ja tens aquesta autonomia i tal, llavors col·laborar amb altres músics és molt més senzill. Perquè ja no depens de ningú.

A més, pel tipus de música que jo faig, la meva proposta artística no està gaire estructurada a nivell formal, per tant, el 'live coding' em resulta una eina molt útil. Per això utilitzo aquesta eina, perquè és una forma de fer música on no saps predir mai el que passarà. Pots intuir-ho, òbviament, però és una eina ideal per a mi. Vindria a ser una mica com el 'free jazz', on els músics, tot i que improvisen, tenen un munt de recursos apresos i els disparen segons el que està succeint en aquell moment, no?

Ara que parles de col·laboracions, hem de parlar de Top Lap, el col·lectiu de 'live coders' del que formes part. Explica'ns com va sorgir?

S'ha de dir que Top Lap és un col·lectiu internacional, és a dir, que hi ha a moltes ciutats d'arreu del món, però curiosament no a les capitals. Per exemple, aquí a Espanya, la comunitat forta i organitzada és la de Barcelona, mentre que la de Madrid està molt disgregada. A Europa, hi ha moltes comunitats molt potents, a Alemanya, Holanda... també a Anglaterra, a Sheffield. I totes les comunitats s'articulen entorn del manifest de Top Lap.

A Barcelona, la comunitat la van crear la Lina Bautista, colombiana, i l'Ivan Paz, que és mexicà, fa uns deu anys. Té sentit que fossin ells perquè a Llatinoamèrica ens passen la mà per la cara amb totes aquestes qüestions. Quan la Lina i l'Ivan van arribar es van vincular a l'Hangar i els hi va donar una residència, un lloc on trobar-se, i, a partir d'aquí, des del col·lectiu vam començar a fer cursos i a engrescar més gent i, ara per ara, som una de les comunitats més actives d'Europa.

Amb Top Lap, a més, teniu cites periòdiques. Us trobeu el darrer dijous de cada mes per fer sessions ‘from scratch’ (en català, des de zero). Explica’ns en què consisteixen aquestes sessions.

Doncs aquestes sessions són l'últim dijous de cada mes, sense falta, i estan obertes a tothom qui vulgui venir. De fet, és allà on pots anar a provar si vols fer alguna cosa nova amb el codi o, si algú vol entrar a formar part de Top Lap, sempre li diem que comenci venint als dijous ‘from scratch’.

En aquestes sessions, cada ‘live coder’ té nou minuts per fer el que vulgui amb pantalla en blanc. Només hi ha dos requisits: que comenci amb la pantalla amb blanc i que hi hagi un aplaudiment un cop han passat aquests nou minuts.

Per acabar parlem de codi obert. Com es relaciona el programari lliure amb l’activitat del vostre col·lectiu?

Per a nosaltres el programari lliure és fonamental, en el sentit literal de la paraula. Tot el programari que s'utilitza és de codi obert, i tota la comunitat és molt activa a l'hora de proposar coses i d'implementar millores. Per exemple, jo per programar utilitzo un llenguatge que es diu Tidal, que és molt usat en el 'live coding', i de quan jo vaig començar a ara, ha canviat moltíssim gràcies a tota la implicació de la comunitat.

A més, a nivell més personal, la gent és molt amistosa, molt oberta, molt inclusiva. Sempre, sempre, sempre hi ha bon ambient. Quan algú té dubtes sobre el programari, sempre es respon pels canals de Discord que tenim i estem sempre en constant comunicació, tot i ser una comunitat d'abast internacional. Llavors, allà qualsevol que s'hi acosti pot trobar solucions als problemes que es generen o hi ha els fòrums de discussió del desenvolupament. És una comunitat molt compromesa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari