Àmbit de la notícia
Ambiental

5 cooperatives que promouen la mobilitat sostenible

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Catalunya és una de les comunitats autònomes amb un teixit de cooperatives de mobilitat sostenible més establert. Font: Pixabay.
    Catalunya és una de les comunitats autònomes amb un teixit de cooperatives de mobilitat sostenible més establert. Font: Pixabay.

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, descobrim els projectes de cinc cooperatives que treballen per una mobilitat respectuosa amb el medi ambient i amb la salut de les persones.

Des del passat 16 de setembre i durant tota aquesta setmana, se celebra a diverses ciutats de tota Europa la Setmana de la Mobilitat Sostenible, una campanya que té l’objectiu de sensibilitzar a ciutadania i institucions de les conseqüències negatives que pot tenir l’ús no responsable dels cotxes a les ciutats. Enguany, el tema escollit per la Comissió Europea és l’eficiència energètica i les activitats de la setmana es duran a terme sota el lema ‘Combina i mou-te!’.

A Catalunya, és el Departament de Territori de la Generalitat qui impulsa la participació en la campanya, però hi ha moltes entitats que, en la seva tasca diària, promocionen un altre model de mobilitat. En aquest llistat n’hem recollit cinc cooperatives.

Biciclot

La cooperativa de treball Biciclot es dedica a promoure l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per una mobilitat sostenible. A través dels seus cursos de mecànica i reutilització i de circulació segura, la cooperativa ha anat teixint complicitats amb entitats d'arreu del territori, a més de treballar de prop amb escoles, instituts, centres educatius, administracions públiques i particulars.

A més de fer promoció de l'ús de la bicicleta, la cooperativa Biciclot treballa també per la inserció sociolaboral de persones joves i adultes, fent formacions i pràctiques laborals. L'entitat recull bicicletes usades, les repara i les posa de nou en circulació al mercat de segona mà, a més de fer donacions a altres entitats socials.

La cooperativa també ha fet una petita incursió en el món del turisme, proposant la bicicleta com a eina ideal per descobrir de Barcelona. Des de Biciclot, s'organitzen itineraris per la ciutat d'una manera molt més activa i respectuosa amb el medi ambient.

Les Mercedes

Les Mercedes és una cooperativa de missatgeria sense ànim de lucre amb seu a Barcelona. L'entitat es va constituir com a cooperativa el juliol del 2020, en plena pandèmia, després que el confinament donés a les seves sòcies fundadores el temps necessari per repensar el seu futur i apostar per un model nou, basant en la governança sostenible, horitzontal i transparent.

En els seus tres anys d'activitat, la cooperativa s'ha convertit en un dels agents més actius del panorama de la ciclologística urbana, apostant per la transformació del sistema de transport i mobilitat de Barcelona. A més, l'entitat té un marcat caràcter feminista, ja que totes les seves integrants són dones i, en l'exercici de la seva activitat, també es vol visibilitzar a col·lectius de dones en risc d'exclusió, des d'una mirada profundament interseccional.

Les Mercedes es defineixen com a "nexe d'unió entre el veïnat i el seu entorn immediat: el barri". La cooperativa es caracteritza pel seu tracte proper, que combina la seva activitat logística, amb les cures, generant el que denominen un model de missatgeria "verda i lila", és a dir, sostenible i feminista, i que, a més, "lluita per un espai públic inclusiu, en harmonia amb la natura, i al servei de les persones".

Mensakas

La cooperativa Mensakas neix fa cinc anys amb l'objectiu de crear "una alternativa responsable de repartiment". En aquest cas, la cooperativa busca repartir menjar d'una manera més sostenible, però també posant al centre els drets de les treballadores. Segons el seu manifest, "el consum responsable i de proximitat, la cooperació i el bé comunitari són els punts clau per al desenvolupament i el funcionament de Mensakas".

L'origen del projecte de Mensakas es remunta a l'any 2017 i té el seu origen a la plataforma RidersxDerechos, que va aplegar a treballadores de diverses aplicacions de menjar a domicili, com ara Glovo o Deliveroo, per demanar millores laborals i denunciar la seva situació de falses autònomes.

A Mensakas, a més de constituir-se com a cooperativa de treball ètic, responsable i sostenible, també han desenvolupat la seva pròpia aplicació mòbil amb un catàleg d'establiments, menús i productes que es poden adquirir i rebre en el domicili que s'indiqui. Tota la mobilitat i la logística de la cooperativa és completament sostenible i es realitza en bicicleta.

Som Mobilitat + sostenible

Som Mobilitat és una cooperativa de consumidores i usuàries que té com a objectiu canviar el model de mobilitat per fer-lo més sostenible i respectuós tant amb el medi ambient com amb la salut de les persones. L'any 2016, inspirades per altres entitats similars, com ara Som Energia, les sòcies de la cooperativa es van unir per crear un servei de mobilitat elèctrica compartida que, sota un mateix paraigua tecnològic, va acabar per esdevenir la primera xarxa de 'carsharing' (vehicles compartits) de Catalunya.

Més enllà de compartir cotxes, Som Mobilitat propicia la creació de comunitats que puguin fomentar un altre tipus de mobilitat, més sostenible, adreçada tant a persones particulars que poden necessitar un vehicle de forma puntual com a empreses i administracions públiques que volen fer el pas a una flota elèctrica. Cadascuna de les comunitats que proposa posar en marxa la cooperativa es crea al voltant d'un aparcament i funciona com a node de la xarxa de mobilitat elèctrica que té l'entitat. Aquestes comunitats s'ubiquen principalment als barris i, sempre que és possible, a prop d'estacions de transport públic per facilitar la intermodalitat.

Per gestionar la logística de les comunitats de mobilitat compartida, Som Mobilitat utilitza la seva pròpia tecnologia, materialitzada en un web i una aplicació mòbil que permet fer reserves, gestionar-ne els canvis, consultar el nivell de càrrega de la bateria, obrir i tancar els vehicles sense necessitat de clau i contactar amb el servei d'assistència, entre altres.

Coop de Pedal

Coop de Pedal és una de les altres cooperatives referent en missatgeria sostenible, en aquest cas, al Maresme. La cooperativa va ser fundada l'any 2017 i pren la bicicleta com a eina d'autoorganització de la feina amb l'objectiu de crear una activitat tant productiva com formativa, que sigui sostenible en el temps i que garanteixi els drets laborals de les treballadores que hi formen part.

L'entitat ofereix serveis de ciclologística i missatgeria urgent per a empreses, comerços i entitats socials, sent una cooperativa pionera en la seva comarca. A més, també ofereix formacions en mecànica de bicicletes. D'aquesta manera i a través de la bicicleta, Coop de Pedal continua la seva tasca de transformació social i mediambiental i treballa per seguir sent una entitat de referència en el sector de la ciclologística a Mataró i al Maresme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COOPDEPEDAL (@coopdepedal)

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari