7 propostes literàries per treballar la pau a l’escola
Comparteix
Una selecció de contes i llibres que pot ser d’utilitat per promoure la cultura de la pau tant a l’aula com a casa.
Cada cop en més centres educatius s’intenta trobar moments per introduir-hi la cultura de la pau i del diàleg. Hi ha moltes dinàmiques i lectures per fer servir a l’aula per veure com es poden resoldre els conflictes. També són lectures que es poden fer en família a casa.
- 'Què és la pau?' – Emma Damon
La lectura de 'Què és la pau?' és una descoberta de conceptes i de sentiments associats a la pau i als conflictes. És una publicació per a majors de cinc anys i permet construir una grua de la pau. És un llibre molt utilitzat a les escoles, l'autora és Emma Damon i l'editora, Ed. Beascoa/Intermón Oxfam.
- 'Un bon costum' – David Paloma i Mercè Canals
En format de conte es reivindiquen el diàleg i la paraula com a eines contra la guerra. A 'Un bon costum' (editorial Bambú), una obra de David Paloma amb il·lustracions de Mercè Canals, el protagonista és en Pau, un nen que està segur de saber què s'ha de fer per aturar la guerra que hi ha a prop de casa seva. No se'l prenen seriosament, fins que un dia decideix actuar i anar al camp de batalla amb una bandera blanca. A partir de cinc anys.
- 'Podries' - Joana Raspall i Ignasi Blanch
"Si haguessis nascut en una altra terra, podries ser blanc, podries ser negre..." El conegut poema de Joana Raspall també es pot llegir en un format d'àlbum il·lustrat. Les il·lustracions de 'Podries' (Editorial Takatuka) són d'Ignasi Blanch.
El color de la pell, la llengua, el menjar, la roba, els jocs i moltes altres coses serien diferents si haguéssim nascut en un altre lloc. Algunes coses podrien ser millors i altres pitjors. Amb aquests plantejaments es poden treballar l'empatia i la solidaritat cap a totes les persones. A partir de cinc anys.
- 'Refugiada' - Tessa Julià Dinarès i Anna Gordillo
Per parlar als infants de la situació de les persones refugiades, el llibre 'Refugiada' ho fa a través de la visió d'una nena que ha de fugir del seu país. "Per què m'han fet llevar tan de pressa? Si encara és de nit. Marxem carregant poques coses. No anem d'excursió. Tothom fa cara de por, de tristesa...", es planteja la protagonista.
A partir de preguntes innocents sobre la vida quotidiana es teixeix una realitat d'actualitat els últims anys. El text és de Tessa Julià i les il·lustracions són d'Anna Gordillo. L'ha publicat l'editorial La Galera i una part dels beneficis de les vendes del llibre són per a l'ONG Proactiva OpenArms. A partir de sis anys.
- 'La no-violència explicada a les meves filles' – Jacques Sémelin
Per parlar de pau també es pot parlar de no-violència. L'acció no violenta no és la passivitat, sinó que és una manera de fer que intenta abordar els conflictes, lluitar contra la injustícia, construir la pau. Jacques Sémelin, un historiador i politòleg francès posicionat a favor dels moviments en favor de la resistència pacífica, és l'autor de 'La no-violència explicada a les meves filles' (Empúries). S'hi plantegen situacions com ara què fer si algú ens agredeix, com es pot reaccionar davant d'una agressió sexual o què passa amb el racisme.
- 'El petit soldat' - Paul Verrept
El protagonista del conte 'El petit Soldat', de Paul Verrept, és un nen i a la portada se'l veu caminant cap al front, uniformat i carregat amb un fusell i amb un osset de peluix. En el text es recull des de la seva mirada d'infant la incomprensió de la confrontació i la duresa i l'horror de la mort. És un conte de l'Editorial Joventut. A partir de cinc anys.
- 'Això és la cultura de la pau' – Antoni Soler Ricard
És el tretzè conte de la col·lecció 'Això és' de l'Editorial Mediterrània. La combinació de text i il·lustracions va portant a descobrir conceptes com ara què és la pau i realitats com la dificultat per aconseguir-la, encara que gairebé tothom la vulgui. També s'hi introdueix el concepte de la no-violència. L'autor és Antoni Soler i Ricart (Barcelona, 1951), un professor, pacifista i escriptor català, que va presidir l'organització FundiPau.
Avui #21S és el #DiaInternacionalPau
— FundiPau (@FundiPau) September 21, 2023
"La cultura de la violència, fins ara dominant, consent, legitima i glorifica l’ús de la violència. La cultura de pau demana una profunda transformació de valors i criteris"
A l'ideari de FundiPau: https://t.co/OwFAaTwYX7@AntoniSolerR: pic.twitter.com/zqpREf7Xde
Afegeix un nou comentari