La Nave Va estrena una obra de teatre sobre l’emergència climàtica
Comparteix
En el marc del Festival Temporada Alta, l’entitat de teatre social La Nave Va estrena l’obra “Com qui sent ploure” sobre l’emergència climàtica.
L'obra de teatre de La Nave Va pren com a excusa l’ecocidi ocorregut a la Llacuna del Mar Menor l’octubre del 2019 per parlar-nos d’un problema global: l’emergència climàtica i el menyspreu de la societat capitalista cap a la natura. Coincidint amb l’efemèride de l’anòxia (la manca d’oxígen a la llacuna salada de Múrcia) que va matar milers de peixos i que va deixar imatges que van donar la volta al món, l’estrena de La Nave Va arriba a la Sala La Planeta de Girona el dia 12 d’octubre i també s’han programat funcions pels dies 13, 14 i 15 d’octubre. Les entrades ja són a la venda.
“Com qui sent ploure” és una obra de teatre documental que parteix de testimonis reals i documentats que s’han aconseguit a través d’una trentena d’entrevistes a biòlegs, agricultors, activistas, polítics i d’altra gent implicada en major o menor mesura en el cas del Mar Menor, o en la defensa d’altres regions amenaçades per un sistema econòmic que sempre prioritza el benefici econòmic i menysprea el medi natural. Destaquen persones com Eduardo Salazar, l’advocat del cas Topillo, la causa judicial contra les empreses contaminants de la Llacuna; Teresa Vicente, impulsora de la ILP del Mar Menor que es va aprovar al Congrés dels Diputats; Paqui Giménez-Casalduero, una científica que porta 30 anys investigant el Mar Menor; o l’olotí Josep Maria Mallarach, geòleg i biòleg, entre molts d’altres.
L’obra
“Com qui sent ploure” fa un repàs històric i actual de la situació del Mar Menor, que s’enllaça amb els reptes té la Llacuna al davant amb la recent aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular, ILP que li ha atorgat personalitat jurídica i drets en aquest espai natural. Però l’obra també està vinculada aspectes més globals sobre la salut de la natura i l’impacte de l’activitat humana en els ecosistemes naturals i dialoga amb referents mundials de la ciència i la filosofia.
Tot i tractar-se d’un text dramatúrgic del cicle Verbatim (Paraula per paraula, en llatí) la proposta escènica s’ha plantejat com una polifonia de veus on el que interessa és el que es diu i no qui ho ha dit. El muntatge compta amb quatre actrius i actors i una ballarina, i es fa una aposta per la poesia i el llenguatge visual, ja que hi apareix un personatge, la natura, que no parla. Es tracta d’oferir a l’espectador una experiència sensorial d’afecte.
Addicionalment, i de forma pionera, s’aplicarà a les funcions del dia 12 i 14 d’octubre, el sistema FENG SHUI i BINARY LIGTH CODE® per expandir les emocions generades per l’espectacle, estimulant punts de geocupuntura mitjançant codis binaris de llum, en el sistema de meridians i xarxes energètiques terrestres que, pròpiament, són el sistema nerviós de la Natura.
La post funció
A cada sessió hi haurà un col·loqui post funció per aterrar l’impacte de l’obra, reflexionar i compartir experiències i sabers amb persones de referència, sobre les conseqüències que se’n deriven d’aquest sistema, com les migracions climàtiques o el creixement de la desigualtat. Les persones participants són:
12 d’octubre
Teresa Vicente, Directora de la Càtedra de Drets Humas i Drets de la Natura a la Universidad de Murcia i promotora de la ILP, Iniciativa Legislativa Popular del Mar Menor. José Manuel Chica, Director de El Taller del Habitat i expert en Feng Shui i I Ching.
13 d’octubre
Adriana Golia, Presidenta de l’Associació de Permacultura ATTA i impulsora de la Iniciativa Legislativa Popular pels drets del Mar Menor a Catalunya.
14 d’octubre
Eduardo Salazar. Advocat vinculat al Mar Menor i defensor del medi ambient. Professor a la Universidad de Murcia i Doctor en Dret. Membre de la Càtedra de Drets Humans i Drets de la Natura de la Universidad de Murcia. Enric Pardo. Exregidor de sostenibilitat de Girona i membre de Renovem-nos i de l’Associació de Naturalistes de Girona.
15 d’octubre
Gemma Carbó. Directora del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. És gestora cultural i doctora en Ciències de l’Educació, especialitzada en l’àmbit de les polítiques culturals i educatives. També és presidenta de la Fundació Interarts, i de l’Associació ConArte Internacional. Eduard de Ribot. Advocat de SOS Costa Brava.
La Nave Va es una entitat de professionals de les arts escèniques, l'educació social i la pedagogia que es dediquen a desenvolupar projectes artístics i de formació, per a promoure el teatre com a procés d'aprenentatge i transformació social.
Afegeix un nou comentari