La Xarxa d'Economia Social i Solidària celebra dues dècades al servei de l'economia social
Comparteix
Aquest any, la Xarxa d'Economia Social i Solidària (XESS) commemora dues dècades d'impuls i consolidació d'un model econòmic centrat en les persones i l'equitat.
Aquest any, la Xarxa d'Economia Social i Solidària (XESS) celebra dues dècades al capdavant de l'economia social i solidària. Des del seu naixement l'any 2003, la XESS ha estat en primera línia de la promoció de valors com la solidaritat, la cooperació i la justícia social a través d'iniciatives econòmiques i comunitàries. L'acte de celebració d'aquest aniversari serà divendres 20 d'octubre a les 19.00 h a la Fabra i Coats de Barcelona.
Dues dècades de compromís amb l'economia social
La XES va ser fundada amb la visió d'impulsar un canvi en el sistema econòmic, prioritzant la cohesió social i la sostenibilitat sobre el benefici purament econòmic. Al llarg d'aquests anys, ha treballat incansablement per promoure i defensar els principis de l'economia social i solidària.
Jordi Via Llop, impulsor de la XES i soci fundador d’Arç Cooperativa, celebra aquesta fita: "En aquests 20 anys la XES ha crescut a molts nivells, així com ho ha fet l’Economia Social i Solidària (ESS) a tota Catalunya, consolidant un teixit empresarial i comunitari de transformació estructural del model socioeconòmic".
Celebrarem els 20 anys de la XES juntament amb els 10 de @pamapamcat el proper 20 d'octubre a Barcelona, en el marc de la #FESC23
— Economia Solidària (@XES_cat) September 13, 2023
Sopar, jocs, música, records, abraçades... hi has de ser!
https://t.co/Z5BZ08bULM
#XES20Anys #pamApam10anys pic.twitter.com/Giuo7sco4h
En aquest sentit, Via també apunta que la XES s’ha convertit en una organització referent clarament influent en l’elaboració de polítiques públiques, sobretot en programes municipalistes d’impuls i reforç de l’ESS que, en casos molt rellevants, tenen o han tingut com a responsables polítics i tècnics institucionals a persones activistes membres de la XES.
Via destaca, per exemple, les diferents propostes de mesures per impulsar l’ESS en l’àmbit local que es van idear per a les eleccions municipals celebrades des de 2015, la primera proposta de Llei de l’ESS per a Catalunya que va elaborar la XES el 2014, el Pla d’acció de l’ESS davant la crisi de la Covid-19, les mesures per a la democràcia econòmica i la transició ecosocial o la participació activa en l’estratègia #ESSBCN2030.
Deu anys de celebració del projecte 'Pam a Pam'
A més de la commemoració del vintè aniversari de la XES, el projecte 'Pam a Pam', impulsat per la mateixa organització, celebra el seu desè aniversari. Jordi Via celebra la magnitud que ha pres 'Pam a Pam' al llarg d'aquests anys, convertint-se en un mapa col·laboratiu de l'ESS i de consum responsable a Catalunya de referència: "El projecte recull l’economia solidària diversa que tenim al nostre país i, actualment, és el mapa que la mostra amb més amplitud, ja que compta amb més de 1.500 punts".
Via també manifesta que totes les iniciatives que hi apareixen faciliten el consum responsable a la ciutadania i la cerca de proveïdores a les empreses fomentant, d'aquesta manera, la intercooperació. L'impulsor de la XES també valora que el volum de dades que genera Pam a Pam permet conèixer quina és la salut de l’economia solidària a Catalunya.
Mirant cap al futur
En la seva doble celebració, la XES expressa el seu compromís de seguir lluitant per una economia justa i equitativa. A més, el camí i les noves propostes continuen: des del 2021 ha engegat un procés de reflexió estratègica per acordar col·lectivament quines són les seves prioritats i on es focalitzen els més de quaranta espais actius que la constitueixen, com serien les comissions, les sectorials, les xarxes locals i els grups de treball.
Aquest procés participatiu ha anat construint un pla estratègic 2023-2026 que es constitueix al voltant de tres eixos estratègics: la transició ecosocial, la construcció de mercat social i l’enfortiment comunitari. Dels eixos se'n deriven vint objectius estratègics, estructurats en sis estratègies de desplegament durant aquests ans: articulació territorial i sectorial, foment de la intercooperació i creació de referents estratègics d'ESS, incidència política, comunicació amplificadora, creació de coneixement a través de la pràctica i esfera interna.
Afegeix un nou comentari