Cristina Figueras: "Abans, n’hi havia prou amb llegir i escriure. Ara, necessitem saber fer-ho a Internet"
Comparteix
La Cristina Figueras és la persona responsable del projecte educatiu ‘Desfake’, una proposta innovadora d’alfabetització mediàtica i informacional que s’ha posat en marxa a Catalunya.
Impulsat per l’equip de Verificat, el projecte educatiu 'Desfake' ofereix formacions per a docents i tallers per a l’alumnat, posant el focus en desenvolupar la capacitat de l’alumnat d’avaluar críticament la informació que reben a través d’Internet i especialment a través de les xarxes socials. Per saber-ne més, hem parlat del projecte amb la seva responsable, Cristina Figueras, cap de formació de Verificat Escola.
Què és el projecte ‘Desfake’?
És una proposta didàctica que es basa en una sèrie de recursos i materials per a treballar a l’aula de forma efectiva l’alfabetització mediàtica i informacional, és a dir, la capacitat per a poder relacionar-se amb la informació que trobem a Internet, a les xarxes socials o a l’entorn, de manera crítica i responsable. Aquesta proposta didàctica la treballem a través de diferents projectes que comparteixen dos pilars fonamentals: les persones docents - acompanyant els centres educatius perquè estiguin preparats per a poder treballar de manera autònoma els recursos i els materials - i l’equitat - tenint molt en compte el context i les desigualtats d’oportunitats d’accés a l’educació.
Front a la desinformació, cal desenvolupar habilitats d'Alfabetització Mediàtica i Informacional a les aules.@veri_fi_cat impulsa Centres Desfake per construir comunitats educatives informades i crítiques.
— Fundació Bofill (@FundacioBofill) October 21, 2023
25/10
@hubsocialbcn
Inscripció https://t.co/JxSq7m9N9q pic.twitter.com/JYaulKIcDn
Com va sorgir el projecte ‘Desfake’?
Neix de la mà de Verificat. L’Alba i el Lorenzo, cofundadors de la plataforma de verificació d’informacions i de dades Verificat, se n’adonen ràpidament que cal començar a treballar de base des de l’àmbit educatiu la desinformació i com aquesta, ens afecta individualment i col·lectivament.
Quin és l’objectiu central del projecte ‘Desfake’?
Volem aconseguir que hi hagi un aprenentatge significatiu i autònom de petits i grans. Fa anys, n’hi havia prou amb saber llegir i escriure. De fet, vam viure un canvi molt important com a societat en el moment que vam poder universalitzar l’educació. Ara, necessitem aprendre sobre alfabetització mediàtica i informacional perquè el dret a l’educació no es vegi vulnerat. Ara, necessitem saber llegir i escriure en l’era digital, saber llegir i escriure a Internet i a les xarxes.
Per què és crucial fer front a la desinformació des de l’àmbit educatiu?
Al final, són les persones docents les que tenen la responsabilitat d’educar als nous ciutadans i a les noves ciutadanes. Ells i elles són ara alumnes, però en un futur acabaran prenent decisions no només cap a la seva vida sinó també cap al conjunt de la societat i, per tant, és essencial que siguin capaços d’informar-se amb fonts de qualitat. En essència, volem possibilitar l’aprenentatge.
Quina és la resposta de les persones participants, docents i alumnat?
La resposta és molt positiva. Només amb les primeres formacions del projecte ‘Desfake’, docents i alumnat s’emporten moltes eines que poden emprar en el seu dia a dia, és a dir, descobreixen i adopten una nova mirada, ja que són conscients de la dimensió de la desinformació.
Ens fa molta il·lusió presentar Centres Desfake, un projecte amb què volem ajudar alumnat i docents a relacionar-se amb la informació que circula a internet i les xarxes i a identificar-hi desinformació.
— Verificat (@veri_fi_cat) October 25, 2023
Gràcies a la @LaiaSz, el @sergicumplido i @loSergi
per sumar-s'hi! https://t.co/jNhtEb00Ei
En concret, com funcionen els tallers presencials per a l’alumnat?
Els tallers presencials per a l’alumnat són propostes que nosaltres fem de manera subvencionada. Excepcionalment, alguns centres educatius, ens ho demanen directament. Es tracta de tallers amb una implementació llarga, ja que acompanyem durant setmanes o mesos l’alumnat. Per nosaltres, també és una manera d’estar en contacte amb els centres educatius, d’entendre la seva realitat i de veure de primera mà les dinàmiques que es generen a les aules. No obstant això, malauradament, ens falten mans per arribar a tot i, per aquest motiu, prioritzem la formació de les persones docents.
Durant els propers mesos, quins són els principals reptes del projecte ‘Desfake’?
Tot just hem presentat la nova proposta didàctica, fruit de l’actualització dels materials existents. També, acabem de publicar una càpsula sobre discursos d’odi i en els propers mesos, en publicarem una nova càpsula sobre intel·ligència artificial. La nostra voluntat és que les docents tinguin continguts, recursos i materials actualitzats i atractius per a poder treballar amb l’alumnat sense que els hi suposi una feina extra, podent integrar-los de manera fàcil i immediata a les aules.
En aquesta línia, estem treballant en la iniciativa ‘Centres Desfake’, que busca convertir els centres educatius en espais de confiança mediàtica. Volem aconseguir que la desinformació no només es tracti de la mà d’una persona docent, que té un interès o una sensibilitat especial amb la temàtica, sinó que es treballi com a cultura de centre, perquè pensem que aquesta és l’única forma que realment l’alfabetització mediàtica generi un impacte en l’alumnat i aquest desenvolupi les competències necessàries. Actualment, amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i dels fons europeus NextGeneration, treballem amb deu centres educatius catalans.
Les xarxes són un caldo de cultiu perfecte pel discurs d'odi, i la darrera campanya electoral li ha donat més ales. Els immigrants en general, i els musulmans en particular, són en gran part l'objectiu.
— Verificat (@veri_fi_cat) June 19, 2023
Desmentim 5 mites molt repetits @veri_fi_cat x @elperiodico pic.twitter.com/DckHRegii3
El projecte ‘Desfake’ forma part de la iniciativa Verificat. Qui sou?
Som un equip de periodistes que es dedica a la verificació d’informacions i de dades. Ens encarreguem de desmentir la informació que es troba a Internet o a les xarxes socials, sobretot la de caràcter polític i científic. En concret, Verificat neix l’any 2019 com un projecte pilot per a verificar la campanya electoral a l’alcaldia de Barcelona. Poc després, arran la pandèmia de la Covid-19, la Unió Europea va adonar-se de l’amenaça que podia suposar la desinformació per a la ciutadania.
Afegeix un nou comentari