Àmbit de la notícia
Cultural

La nova edició de la Setmana de la Pedra Seca consolida i fomenta la difusió d'aquesta tècnica de construcció

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La Setmana de la Pedra Seca d'aquest any se celebra del 24 de novembre al 3 de desembre, amb activitats arreu de Catalunya.
    La Setmana de la Pedra Seca d'aquest any se celebra del 24 de novembre al 3 de desembre, amb activitats arreu de Catalunya.
  • A Catalunya hi ha milers de construccions fetes amb pedra seca, i poden ser des de marges, cabanes, barraques, murs, basses, tines, entre d'altres.
    A Catalunya hi ha milers de construccions fetes amb pedra seca, i poden ser des de marges, cabanes, barraques, murs, basses, tines, entre d'altres.
  • El ventall d'activitats que presenta l'esdeveniment és molt ampli i l'objectiu principal és difondre aquesta tècnica i donar-li importància arquitectònica i històrica.
    El ventall d'activitats que presenta l'esdeveniment és molt ampli i l'objectiu principal és difondre aquesta tècnica i donar-li importància arquitectònica i històrica.

Del 24 de novembre al 3 de desembre, Catalunya s’omplirà d’activitats relacionades amb aquesta tècnica de construcció, en el marc de la celebració de la quarta edició de l’esdeveniment, impulsat per Micropobles.

La tècnica de la pedra seca és ancestral. Les ribes del mar Mediterrani i, en concret, les zones rurals de Catalunya, acullen un gran nombre de construccions fetes amb aquesta metodologia mil·lenària. Els elements, que poden ser des de cabanes, barraques i forns fins a sínies, basses i fonts, eren utilitzats majoritàriament per la pagesia en les seves tasques agrícoles i ramaderes, i per a l’explotació de boscos o l’abastament d’aigua.

Per tant, són edificacions que conformen el patrimoni cultural del territori i que formen part de la nostra història. Aquesta tècnica va ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO l’any 2018, i com bé indica el seu nom, consisteix a crear construccions amb pedra, però sense comptar amb cap element que les enganxi, com són la calç o el guix.

Amb l’objectiu de difondre-la i evitar que caigui en l’oblit, des del 2020 se celebra anualment la Setmana de la Pedra Seca, un esdeveniment impulsat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses. Enguany, celebra la seva quarta edició del 24 de novembre al 3 de desembre.

“Volem donar a la tècnica de la pedra seca la importància que té. Al final, honorem els nostres avantpassats, que van treballar amb les seves mans i amb les seves possibilitats”, destaca Mario Urrea, membre de Micropobles i alcalde de Torrebesses.

Deu dies plens d’activitats per a conèixer i conservar la pedra seca

La iniciativa consisteix en l’organització de diferents activitats relacionades amb la tècnica de la pedra seca, que s’impulsen arreu de Catalunya. “També n’hi ha a la Catalunya Nord i a Andorra. Ara mateix tenim més de noranta activitats inscrites, però segur que ampliarem l’oferta i n’entraran unes quantes més”, explica Urrea.

L’ampli ventall d’accions inclou excursions i visites, xerrades de divulgació, tasts de productes de la zona, exposicions i tallers pràctics, com la restauració d’una construcció. A més, com a novetat, també hi ha activitats amb eines de realitat virtual.

Són les entitats, organitzacions i ajuntaments de Catalunya les encarregades d’organitzar aquests tallers. Per participar, és necessari entrar a la pàgina web i inscriure’s. També es pot consultar el mapa que situa la totalitat de les activitats, amb una petita descripció i tota la informació necessària per assistir-hi.

“La valoració que fem del projecte és molt positiva. Cada any rebem més activitats i això és sinònim que hi ha interès i que molts territoris comencen a descobrir la importància d’aquesta tècnica. Sobretot, les persones que viuen a grans ciutats i que han vist menys aquests elements”, detalla el membre de Micropobles.

Un tipus de construccions que abunda a Catalunya

Catalunya acull milers de construccions fetes amb la tècnica de la pedra seca. Possiblement, els elements que més abunden són les barraques, però cada zona compta amb un bastiment específic: “a les Garrigues tenim cabanes de volta i a l’Empordà o al Penedès, hi ha la barraca de vinya. Només a Torrebasses tenim identificades quatre-centes construccions i cinquanta metres de marges de pedra seca”, exposa Mario Urrea.

A més, el tipus de pedra utilitzada en les construccions també canvia en funció de la zona i l’origen. El més curiós i únic d’aquesta tècnica és que la base rau a saber col·locar correctament les pedres de diferents mides perquè la construcció quedi el més estable possible.

Actualment, encara hi ha elements que es construeixen amb aquesta tècnica, encara que, en la majoria dels casos, s’usen com a decoració. “Hi ha professionals que encara la treballen. S'empra moltes vegades per delimitar marges, per fer murets en jardineria, etcètera. No tant per construir grans edificis”, exemplifica Urrea.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari