La Solidària: un pont entre estudiants i entitats claus en la intervenció social
Comparteix
La Fira La Solidària celebra la seva segona edició el divendres 1 de desembre en la Factoria Cultural Coma Cros a Salt, servint de pont entre entitats socials i estudiants.
Aviat, el so de les veus ressonarà en la Factoria Cultural Coma Cros a Salt, on es durà a terme la segona edició de La Solidària, la fira d'entitats socials i de cures gestada per la Coordinadora d'ONG Solidàries. Un any més, l'essència de l'esdeveniment residirà en el seu transcendental impacte en favor de la integració comunitària i l'orientació laboral dels estudiants; la fira aspira a connectar mons a vegades distants, a trencar la bretxa entre estudiants, professionals i entitats.
“Valorar la formació professional, fer valdre el treball —sovint voluntari i professional— de moltes entitats de base que estan treballant des dels carrers dels nostres barris per a la inclusió social, i reunir en un espai distès i còmode totes aquelles professionals vinculades als cicles formatius amb les que ja treballàvem des de l’Eix d’Educació i Pau de la Coordinadora”. Núria Cuadrat, tècnica d'Educació Global a la Coordinadora i coordinadora de la Fira, deixa molt clar les raons del naixement de La Solidària i la seva continuació després de la primera edició.
Cuadrat evidencia que, “qui més sap què passa als carrers, qui millor coneix les necessitats dels col·lectius, són les persones que les pateixen i les entitats que hi treballen de sol a sol”. La Solidària és, per tant, una presa de contacte de la realitat per a les futures professionals del treball i l'educació social: “no només l'han de conèixer, sinó també l'han de poder utilitzar”. “Les complicitats entre uns i altres han de dur-se a terme forçosament”, explica la coordinadora, “si no, no serà treball comunitari, ni tampoc garantirem el protagonisme de les persones afectades en la intervenció social”.
Entre les entitats participants, enguany es pot trobar a Creu Roja, Càritas, Casal dels Infants, Fundació Utopia, Associació ECCIT, Legki Yakaru, ASOCOLGI, La Nave Va, Valentes i Acompanyades, Azahara ONG, Associació per la Cohesió Social d'Arbúcies i Món Banyoles. “Totes les entitats de la primera edició han volgut repetir, i n'hem afegit alguna de nova”, assegura Núria Cuadrat.
Ens veiem demà a #LaSolidària la Fira d'Entitats Socials i de cures que fem aquest divendres a #Salt
— Coordinadora d'ONG Solidàries (@CoordONGs) November 30, 2023
I us deixem aquí el programa perquè hi doneu un cop d'ull
https://t.co/W0KHistOGw pic.twitter.com/bKhV3r1ZRz
Molt més que un punt de trobada
NouSol repeteix. Es tracta d’una associació que té quatre àmbits d’actuació:
Associació Socioeducativa (projectes d’acollida, reforç escolar i lleure), NouSol ONG (cooperació internacional a Burkina Faso, Guinea Equatorial, Colòmbia i Tailàndia), NouSol Trips (voluntariat internacional i viatges èticament responsables) i NouSol Films (projectes audiovisuals i fotogràfics per fer incidència social). “Fem valdre les potencialitats que tenen les persones, entrenem les mancances i potenciem l’autonomia personal”, explica Laia Sancho, responsable de l’àrea de comunicació i el voluntariat internacional de l’entitat.
“Per nosaltres, la Solidària és una molt bona oportunitat per donar a conèixer l’entitat i els projectes que desenvolupa”, reconeix Sancho. “Alhora permet conèixer estudiants, professorat i ciutadans que poden ser potencials persones voluntàries, o futures professionals que es poden incorporar a l’entitat per desenvolupar projectes”, conclou la representant de NouSol.
La representant de NouSol emfatitza els beneficis de participar en la fira: poder animar a les persones a formar part de manera activa en els projectes de l’entitat. “Sobretot en el voluntariat internacional i local, que és el que acostuma a interessar al gruix més important de la Solidària, les estudiants de cicles formatius i de la Universitat”, apunta Sancho, que recorda que l’associació treballa tots els projectes des d’un enfocament “intercultural basat en els drets humans i en les perspectives de gènere, decolonial i antiracista”.
La Solidària: el pont ideal entre estudiants i entitats de base
La trobada entre entitats i estudiants és fonamental per a acabar de definir perfils o redirigir camins professionals. “En l'àmbit laboral, l'estudiant ja sol saber de l'existència dels diversos camps”, reconeix Núria Cuadrat, però en alguns casos, els sorprèn les realitats que s'hi amaguen: “només poder donar-les a conèixer i tenir l'oportunitat d'intercanviar experiències, telèfons i adreces ja és molt positiu per ambdues bandes”, conclou.
“Els informem dels projectes que desenvolupem, tenint en compte les preferències que tenen”, explica Laia Sancho sobre el treball amb les estudiants. “Fem saber que tenim un conveni amb l’Àrea de Compromís Social de la UdG i també poden continuar amb el voluntariat un cop finalitzen el conveni”, explica la representant de NouSol, que afegeix una porta oberta després de les pràctiques: “potser en un futur podran esdevenir professionals a l’entitat”.
Compte enrere per #LaSolidària, la Fira d'Entitats Socials i de Cures que organitzem a #Salt. L'alumnat gaudirà de tallers pràctics, l'espai entitats i dues conferències amb nom propi: @JaumeFunes i Sònia Mèndez
— Coordinadora d'ONG Solidàries (@CoordONGs) November 27, 2023
En vols saber més? https://t.co/kdrPy8VmoS pic.twitter.com/hJRmddbWCC
La Solidària és el millor brou de cultiu perquè les estudiants trobin el seu veritable camí en el camp de la intervenció social. “Que escoltin molt, que observin i que preguntin abans de decidir res”, aconsella Cuadrat: “les entitats de base, les que estan al peu del carrer i a les places, són una font de coneixement i d'interpretació de les diferents realitats de les quals qualsevol professional ha de nodrir-se’n".
Una oportunitat per a crear sinergies i crear vincles entre professionals
Per a les entitats participants, trobar-se cara a cara amb altres professionals és, també, un dels forts de La Solidària. “És un espai de coneixença o de retrobada entre professionals i voluntariat dels diversos projectes”, apunta Cuadrat, que revela “un dinar de germanor de ports endins que amaga una gran qualitat humana”. En aquest sentit, Laia Sancho confirma que la fira és “un molt bon punt de trobada i de noves oportunitats”, i reivindica el fet de compartir espai amb altres entitats “amb les que poder crear vincles de treball en xarxa i cooperació en futures actuacions conjuntes”.
La Solidària transcendeix el concepte de fira, i es consolida com un espai d'aprenentatge, alçant un pont entre la teoria i la realitat: avivant la flama de la intervenció social i la formació comunitària. “Tenim ganes d'oferir més formacions i tallers gratuïts, no només per l'alumnat, sinó pels equips docents: imaginem una Solidària molt més gran, però ens cal trobar un espai on cabre”, conclou Cuadrat, que també recull la voluntat de La Coordinadora d'acollir més instituts.
Afegeix un nou comentari