Els treballadors dels equipaments de lleure sociocultural de proximitat a Barcelona denuncien precarització
Comparteix
El manifest destaca que gairebé 900 treballadors es troben en una situació alarmant, amb sous congelats des de fa més de deu anys i una pèrdua de poder adquisitiu d'entre un 25 i un 35%.
Centres cívics, casals de Gent Gran, Casals de Barri, Ludoteques, Casals infantils, serveis per a Adolescents i Joves, Programes d’Interculturalitat… totes aquests instal·lacions municipals conformen la xarxa d’equipaments de lleure sociocultural de proximitat de la ciutat de Barcelona. I les seves treballadores, a través de l’assemblea, han fet públic un manifest per denunciar la precarització de les seves condicions de treball.
L'assemblea de treballadores de cultura i lleure de Barcelona ha impulsat una iniciativa ciutadana titulada "Cuidem les treballadores dels equipaments socioculturals de proximitat", que ha aconseguit més de 5000 signatures de suport de la ciutadania al portal Decidim.barcelona.
Les treballadores dels equipaments culturals i de lleure de la ciutat ens trobem en situació cada dia més precària i l'Ajuntament de Barcelona n'és el principal responsable.
— Cultura i Lleure en Lluita (@CiLLenLluita) December 9, 2023
T'ho expliquem? https://t.co/ROqUYWPXDF pic.twitter.com/1UAjFE10E8
Aquesta iniciativa té com a objectiu exposar la crítica situació precària en què es troben les treballadores d'aquests equipaments i serà portada al Ple Municipal del proper 22 de desembre.
També preten promoure les accions requerides perquè l'Ajuntament de Barcelona implementi millores significatives en els acords de gestió dels equipaments de proximitat de la ciutat, amb l'impacte positiu directe en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores encarregats de la gestió d'aquests espais.
Sous congelats
Gairebé 900 treballadores, distribuïdes en uns 200 equipaments de la ciutat, es veuen afectades per condicions econòmiques “vergonyoses”, segons les dades proporcionades per l'assemblea. L’escletxa salarial “situa les treballadores del lleure sociocultural en una situació alarmant, amb moltes d'elles amb jornades parcials que no arriben ni tan sols a l'SMI, col·locant-les per sota del llindar de la pobresa”, han exposat en el manifest.
També s’apunta que fa més de deu anys que no s’ajusten els increments del cost de vida, raó per la qual s’ha perdut entre un 25 i 35% de poder adquisitiu.
Aquestes treballadores “es veuen obligades a assumir múltiples funcions per les quals no sempre estan reconegudes laboralment”. Tot i això, són les millor valorades per la ciutadania, només per darrere de bombers i biblioteques, segons les enquestes de l'ajuntament.
PLENARI MUNICIPAL | Intervenció i concentració de suport
— Cultura i Lleure en Lluita (@CiLLenLluita) November 29, 2023
Divendres 22/12, matí (hora per confirmar)
Ajuntament de Barcelona - Pl. de Sant Jaume, 1 Barcelona
(1/3) pic.twitter.com/IRwRIbMn6H
Una lluita compartida amb el sector cultural
Des de l'octubre de 2022, l'assemblea ha realitzat diverses accions i concentracions en complicitat amb altres lluites del sector cultural, com #defensembibliosbcn i @Municipalitzem. La lluita té com a base l'aturada de la precarització dels sectors culturals implicats, destacant la necessitat de reconeixement professional i salarial.
L'assemblea convoca una concentració de suport a la Plaça Sant Jaume, coincidint amb la presentació al Ple Municipal del dia 22 de desembre, per donar visibilitat a les seves demandes i cridar a la solidaritat del conjunt de la ciutadania. La lluita de les treballadores dels equipaments socioculturals de proximitat és una crida a la millora del sector i a posar fi a les condicions laborals pèssimes que afecten a aquestes professionals essencials en la vida cultural de Barcelona.
Afegeix un nou comentari