Àmbit de la notícia
Cultural

Júlia Font: "Estar a una colla castellera et fa viure l'experiència universitària d'una manera molt diferent"

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Carlos Faneca
  • Celebració del primer Pd7fm descarregat després de la pandèmia, a la diada dels trempats, el maig del 2023.
    Celebració del primer Pd7fm descarregat després de la pandèmia, a la diada dels trempats, el maig del 2023.
  • Foto de la colla castellera dels Arreplegats de la Zona Universitària.
    Foto de la colla castellera dels Arreplegats de la Zona Universitària.
  • Primer 4d8 de la temporada i el més matiner del món casteller universitari a la MacroDiada de Pataquers 2023.
    Primer 4d8 de la temporada i el més matiner del món casteller universitari a la MacroDiada de Pataquers 2023.

Els Arreplegats de la Zona Universitària és la colla unversitària amb més potencial del món casteller universitari.

Nascuda l'any 1995, la colla universitària Arreplegats de la Zona Universitària és una de les més destacades del món casteller universitari. Composta per estudiants, tant de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) com de la Universitat de Barcelona (UB) de la Zona Universitària de Barcelona, la colla actualment està formada per més de 300 membres actius, un volum de gent que els permet plantejar-se castells mai fets per colles castelleres.

I és que els Arreplegats han aconseguit algunes de les fites més importants del món casteller universitari, tal com es desprèn del seu lema: 'Els únics que ho poden fer'.  Parlem amb la cap de colla, la Júlia Font, qui també és membre dels Castellers de Vilafranca, perquè ens parli del món casteller universitari, dels Arreplegats, dels grans moments de la colla i dels reptes de futur. 

Què destacaries de les colles castelleres universitàries?

Cada colla universitària és diferent i, per tant, l'experiència que vius a cadascuna d'elles també ho és. Però en general comparteixes espai i ambient amb gent de la teva edat, de 18 a 25 anys, amb les quals comparteixes una afició. És un ambient molt familiar, on fas molts amics. Una de les particularitats és que a una colla universitària entra gent de molt tipus: des de gent que coneix el món casteller i ja forma part d'una colla castellera convencional, a gent que no sap de castells, que va aprenent de mica en mica i que, en alguns casos, acaben en colles convencionals.

El fet que hi hagi gent que ja formi part de colles convencionals ens permet poder aprendre de moltes experiències i vivències diferents. I formar part d'una mateixa colla, compartint un mateix objectiu amb ells, és fantàstic. Afegiria que les colles universitàries fomenten molts valors, com el treball en equip, la persistència, la constància, l'èxit i el fracàs. I és on es veuen més dones amb rols de poder.

Com us afecta el fet que hi hagi tanta renovació?

És una de les dificultats amb les quals ens trobem, ja que cada any va canviant la gent que en forma part. És cert que la gent dura uns quatre anys de mitjana, però, així i tot, hi ha molta rotació. Això és el que fa més difícil mantenir el nivell. En tot cas, gent que porta més anys són els encarregats de transmetre als 'novatos' que són els castells i tota la teoria, un aprenentatge que es complementa amb el que aprenen amb el dia a dia durant els assajos. A més, també els transmetem què és Arreplegats i quina és la seva essència.

Què creus que aporta a les estudiants formar part d'una colla com la vostra?

Poder formar part d'una colla castellera et fa viure l'experiència universitària d'una manera molt diferent. Setmana rere setmana es treballa per assolir un mateix objectiu, cooperant en equip. I tot en un context de vida universitària. Hem de tenir en compte que molts estudiants venen de pobles de fora de Barcelona, sense conèixer ningú. I formar part d'una colla castellera els permet fer amics més enllà dels de la carrera. És gent amb la qual comparteixes alguna cosa que realment t'agrada, et motiva i t'aporta molt a la teva vida.

Personalment, la carrera se m'ha fet molt més fàcil per haver estat amb els Arreplegats, i he gaudit molt d'aquesta etapa. M'ha permès poder viure tot el que són els castells, que a mi m'apassiona, amb gent del teu entorn universitari que t'ajuda en qualsevol tema de la carrera.

"La carrera se m'ha fet molt més fàcil per haver estat amb els Arreplegats".

Quin paper juguen les colles castelleres universitàries dins el món casteller?

Crec que des de les colles convencionals s'anirà donant cada cop més importància a les colles universitàries. Penso que les colles universitàries permeten als castellers i castelleres estar en forma durant un període de temps molt més llarg. Quan la temporada de les colles convencionals finalitza a l'hivern, hi ha un període de temps sense activitat, i quan torna a començar la temporada, cal tornar a recuperar l'estat de forma i de vegades costa molt. No obstant això, els dos trams de temporada de les colles universitàries ens permet no parar mai i, per tant, estar en un nivell alt de forma.

D'altra banda, a les universitàries hi ha menys tradició, en conseqüència, podem innovar molt més. Es permeten innovar en posicions, coses que a les convencionals no es podrien dur a terme. En una universitària és molt més fàcil, perquè no hi ha tanta pressió com les convencionals. Per tant, les colles universitàries són una eina que ens permet innovar. I si al final acaba funcionant es pot transmetre a les convencionals.

"Les colles universitàries són una eina que ens permet innovar". 

Per què el nom d'Arreplegats i per què el color verd?

El que se'ns ha transmès és que el color verd, aquest verd quiròfan, és pel color de la Línia 3 del metro, que és la línia que arriba a la Zona Universitària. El nom d’Arreplegats, va acabar sent Arreplegats de la Zona Universitària després de diverses propostes. És el que reflectia millor l'esperit, la diversitat i la naturalesa de la colla. 

Qui compon aquesta colla? Quin és el perfil majoritari?

Any rere any va canviant, però ara hi ha més estudiants de carreres de ciència que no pas de lletres. No obstant això, aquests cada cop en són més. Quant a homes i dones, hi ha bastant paritat. I quant a edat, els membres tenen entre 18 i 27 anys, però la majoria són de la franja entre 20 i 24 anys. Ens trobem molt que costa molt que entrin aquells estudiants que comencen la universitat. Però enguany això ha canviat i hi ha diversos ‘novatos’ de primer any de carrera. 

Quines fites històriques heu aconseguit?

Arreplegats ha fet durant molts anys els millors castells, alguns que fins i tot algunes colles convencionals no han arribat a fer mai. Tenim una història castellera molt bona i molt àmplia. I, a més, veient com hem anat aquest any, encara queda molt per poder fer. El millor castell que s'ha fet és la Td8fm que es va carregar el maig del 2016, però no s’ha arribat mai a descarregar. També el Pd7fm, que és un castell que s'ha aconseguit descarregar fins a quatre vegades.

S'ha fet el 4d8, que va igual que amb una colla convencional. L’últim any s'han aconseguit fer sis 4d8, que és una barbaritat. És el castell insígnia d’Arreplegats. També s'ha fet el 3d8f, un castell que Arreplegats ha dominat bastant. I llavors pràcticament tota la gamma de castells de 7

Què voleu dir quan dieu que sou “Els únics que ho poden fer”?

Ve perquè som els únics que hem fet aquests castells que t'he comentat, alguns dels quals la majoria de les altres colles universitàries no han fet i que els agradaria arribar-hi. Realment veiem que Arreplegats té tant de potencial que es pot plantejar el que vulgui. Que si seguim com fins ara, podem arribar a fer castells molt grans que, fins i tot, gran part de les colles convencionals voldrien fer.

"Realment, veiem que Arreplegats té tant de potencial que es pot plantejar el que vulgui".

La setmana passada va finalitzar la temporada de primavera. Quina valoració feu dels dos trams?

Hem fet una temporada amb la màxima gamma de castells de 7 i mig completa. Hem fet per primera vegada el 10d7 i el 4d7 per sota, dos castells inèdits. Hem fet 3d7 amb agulla, el 4d7 amb agulla i el 5d7. Això demostra el domini d'aquests castells i en totes les posicions. El 4d8 l'hem portat en tres ocasions i en els dos trams, el que denota que hem aconseguit mantenir el nivell durant tot l'any, tenint en compte que hi ha una pausa entremig i que durant aquest període canvia la gent que ve.

Hem tingut un domini en castells de 8 que poc s’havia vist. És cert que no vam aconseguir fer les manilles. Al primer tram vam fer el 4d8 més matiner de la història, i en aquella mateixa actuació vam fer el pilar de 7 i ens va quedar en l’intent. I després d’això no el vam poder portar a cap diada més. Això sí, personalment em vaig quedar amb l’espineta d’aquest pilar, perquè crec que castells amb folres i manilles fan colla. I a banda del que hem fet a la plaça, hem pogut fer proves amb molt de futur, que ens han fet somiar, com el 4d9 amb folre, que ens vam plantejar portar-lo al nostre aniversari.

Teniu dues cites marcades en el vostre calendari.

Al primer tram tenim el nostre aniversari i, al segon, la nostra diada. Aquestes dues dates les tenim marcades al calendari. A més de ser els dos grans dies en els quals es podrà apretar per fer els màxims castells, és un moment en què es reuneix tota la gent que ha passat per Arreplegats. Es reuneixen moltes generacions d'Arreplegats, les que han fet créixer la colla. Sempre dic que nosaltres som aquí gràcies a tots els que anteriorment han lluït la camisa. I els grans moments de la colla, els grans castells, s'han fet pràcticament tots a la diada o a l'aniversari. És on es demostra tot el potencial que té aquesta colla.

Quin és l'estat de salut de la colla Arreplegats?

Hem acabat la temporada i l'any vinent veurem com va. Hi ha una dificultat molt gran en les colles universitàries, i és cada temporada és diferent. Un any pots estar fent el 4d8 i el següent et pot costar fer un 4d7 amb agulla. Marxa molta gent i entra molta de nova. Però crec que estem en un moment molt bo. Penso que el 10d7 és el clar reflex de l'estat de salut de la colla i el potencial que té Arreplegats. Crec que un dels millors moments d'Arreplegats, en el sentit que s'han pogut fer durant dues temporades seguides sis 4d8, gairebé els mateixos que portàvem durant els 27 anys anteriors.

Quins són els reptes de futur de la colla?

Com a cap de colla, crec que Arreplegats es pot plantejar moltíssimes coses. Objectius, que el Pd7fm es pugui portar moltes diades, que es pugui acabar dominant. I a partir d’aquí, plantejar-se que la Td8fm, que només s'ha carregat un cop, es pugui portar i descarregar. Tots els membres d’Arreplegats que marxen se'n recorden de la torre de 8, és aquella espineta que queda clavada. És un objectiu que s'ha d'intentar assolir, però és veritat que has de trobar molt les peces en el moment adequat. I castells que mai s'han fet, no sé quan s’aconseguirà, però Arreplegats portar perfectament el 4d9f, perquè l’hem estat treballant i ha faltat un pèl. I altres com el 5d8f, per exemple, crec que també és viable.

Si deixem de banda els castells, l'objectiu de la colla és augmentar sempre el volum de gent i que Arreplegats arribi el màxim de gent possible. Al final, quan tens gent et pots plantejar el que vulguis i majors fites s’assoliran. Així que hem d’intentar arribar a molta gent.

I enguany compliu 30 anys.

És el repte més proper, celebrar el nostre 30è Aniversari, que durarà durant tot el 2025. Estem treballant per tal que sigui enorme tot plegat. Volem arribar a les més de 3.000 persones que han passat per Arreplegats i així poder celebrar amb passat i present l'aniversari de la colla que tant ens estimem!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari