El mapa de la vergonya de les desigualtats de gènere

Autor/a: 
Sònia Cervià
 Font:
Font:

El mapa de la vergonya de les desigualtats de gènere

Autor/a: 
Sònia Cervià

Resum: 

El Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries presenta el Mapa de la Vergonya de les desigualtats de gènere. Es tracta d'una nova eina per visibilitzar les desigualtats i provocar la reflexió i el diàleg.

Creus que és just que les dones cobrin menys que els homes tot i fer la mateixa feina? Que es denegui una feina a algú pel fet d'estar embarassada? Que es tracti les dones com a objectes sexuals? El Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries presenta el Mapa de la Vergonya de les Desigualtats de Gènere, una nova eina per posar llum a aquestes injustícies.

El mapa vol servir per trencar tòpics. Sovint es considera que a casa nostra ja s'han assolit quotes d'igualtat notables. Però el mapa assenyala algunes vergonyes i un llarg camí per recórrer, en tema d'igualtat de drets. És el cas del salari mitjà a la Unió Europea per a les dones, que cobren un 17% menys que els homes, o de la tirania de la imatge per a les dones occidentals: a l'Estat espanyol les operacions d'estètica més realitzades són la liposucció i l'augment de pit. El 87% de les pacients són dones.

Per a la realització del mapa, s'han escollit algunes dades representatives de les diferents dimensions de la vida: salut, accés als recursos, educació, treball, participació política i organització social. Així, sobre un mateix tema, es contraposen dades de diferents països per fer visible també les diferències que es poden trobar, per regions. És el cas de Rwanda, el país amb el major nombre de dones parlamentàries, amb un 50%, per sobre de França, que no arriba al 20%.

El mapa de les desigualtats va acompanyat d'un díptic amb més informació que a banda de donar nocions bàsiques sobre gènere, analitza alguns dels motius pels quals el 70% de les persones que viuen en situació de pobresa al món són dones. Aquest material és un suport pedagògic per aprofundir en les desigualtats que afronten les dones tant en l'àmbit familiar com en el públic o social, i per fer una anàlisi de les relacions de poder en què viuen les persones.

El Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries agrupa persones de diferents associacions i orígens per sensibilitzar i educar en la igualtat de gènere amb la voluntat d'eradicar les formes de discriminació i violència de la societat patriarcal.

Afegeix un comentari nou