El Tercer Sector és l’aliat de les administracions en l’atenció de les persones
Comparteix
L’estructura de les entitats del Tercer Sector permet donar una atenció més personalitzada, més adaptada als problemes reals de les persones. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi “Ciutadania i Inclusió Social” que la Fundació Catalana de l’Esplai va presentar el passat 8 de febrer.
L’auditori del CaixaForum de Barcelona va acollir ahir la presentació de l’estudi “Ciutadania i Inclusió Social: El Tercer Sector i les polítiques públiques d’acció social”. L’acte va comptar amb ponents d’excepció, amb intervencions de Josep Lluis Cleries, Conseller de Benestar Social i Familia; Josep Gassó, President de la Fundació Catalana de l'Esplai; Àngels Guiteras, Presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; i Jaume Lanaspa, Director General de la Fundació “la Caixa”. Joan Subirats, director de l’estudi, va presentar les principals conclusions.
Identificar el valor afegit del Tercer Sector
El principal objectiu al que respon l’estudi és identificar les característiques que donen valor afegit al Tercer Sector d’acció social. Per a fer-ho possible es van analitzar 5 experiències de reconegut èxit.
Segons l’estudi doncs, les iniciatives del Tercer Sector disposen d’un valor afegit en comparació a les administracions públiques i en comparació amb l’empresa privada amb ànim de lucre. L’eix central d’aquest valor afegit rauria en que el Tercer Sector és capaç de donar respostes adaptades als problemes concrets. Per contra, les Administracions públiques, des de la seva obligada estructura normativa, defineixen “les situacions de desigualtat i exclusió des de categories relativament homogènies i estables”. L’estructura de les administracions és molt difícil d’adaptar als problemes concrets i a les situacions conjunturals, i per això aquestes veuen en el Tercer Sector un aliat molt valuós "que permet fer les adaptacions necessàries entre les normatives i la personificació de les vulnerabilitats i els riscos".
Les tres "A" del valor afegit
Els tres grans elements que conformen el valor afegit del tercer sector es poden resumir en tres “A”: Acollida, Acompanyament i Autonomia. Una acollida que “accepta a la persona que arriba tal i com és” i que no parteix de la hipòtesi de que la persona s’ha d’adaptar al servei. Un acompanyament que té en compte a les persones com a subjecte i no com a objecte del servei. I finalment un tercer sector que té molt en compte l’objectiu de donar autonomia a la persona que atén: l’objectiu és evitar que la persona depengui.
Evitar la instrumentalització
L’estudi també parla d’evitar la instrumentalització del Tercer sector per part de l’administració pública. I per a això cal garantir plena autonomia de les entitats. “Cal que les entitats es facin fortes en els aspectes consubstancials a la seva missió i el seu recorregut, i que evitin els complements que s’hi han afegit, per raons de diversa índole, que acaben condicionant o difuminant el seu plantejament inicial”. En aquest sentit l’estudi explica que cal evitar els problemes d’escala, aquells problemes derivats d’un creixement massa ràpid. En aquest sentit cal sempre cercar l’equilibri entre qualitat i quantitat.
Vídeos de les cinc experiències
Durant l'acte també es va passar un resum dels cinc vídeos sobre les experiències analitzades en l'estudi. Podeu veure els vídeos visitant la següent pàgina web.
Afegeix un nou comentari