"Made in": Testimonis de treballadores que cusen la roba que vestim
Comparteix
SETEM Catalunya, en el marc del projecte europeu Networkwear, publica diverses sèries de curtmetartges per visibilitzar les condicions amb què milions de dones confeccionen la nostra roba.
A través de vídeos d’aproximadament dos minuts de durada, prenen paraula testimonis de treballadores de la confecció, per explicar en primera persona les dures condicions laborals que pateixen milions de dones treballadores per produir la roba per a grans marques internacionals i, en alguns casos, per a administracions públiques europees.
La primera sèrie publicada, Made in Morocco, mostra els testimonis de la Salma, la Fatna, l’Aziza i la Najat. Quatre peces que conformen el trencaclosques de milions de treballadores que cusen la nostra roba. Entre totes expliquen quin és el pa de cada dia per una treballadora de la confección a Marroc. La Salma parla del sou insuficient, les hores extres obligatòries i el malestar mentre es treballa, tant físic com psicològic. En la mateixa línia, la Fatna trasmet la sensació d’una treballadora que cus durant nou hores seguides amb poca llum i condicions precàries. Les altres dues testimonis, l’“Aziza”:http://www.youtube.com/watch?v=KKFWXaMG2ck&feature=relmfu i la Najat, ens expliquen com reacciona l’empresa després que una treballadores es negui a fer hores extres i quina és la reació dels empresaris davant de les treballadores que volen defensar els seus dreta: “si el patró s’assebenta que vols formar un sindicat, t’acomiada”. Si vols veure totes les càpsules, pots mirar els vídeos al canal youtube de SETEM Catalunya.
Aquests vídeos són càpsules resum del documental ‘Perdre el fil’ sobre la producció de roba de treball al Marroc. El reportatge explica les dificultats de traçar l’orígen de la roba dels policies, bombers, jardiners, etc. de les administracions públiques europees i les condicions laborals de les persones que la confeccionen. Aquesta informació es complementa amb l’informe ‘Made in Morocco: Producció de roba per a les administracions públiques. Traçabilitat i garanties’ que analitza l’origen de la roba comprada per un grup d’administracions públiques a la zona de Tànger.
Setem te previst publicar proximament les sèries Made in Europe, i Made in Sri Lanka. Estigueu atents i atentes a les xarxes socials i al web per seguir coneixent de primera mà la realitat de les dones que cusen la nostra roba.
Afegeix un nou comentari