El voluntariat com a eina de transformació personal i de la comunitat local

 Font: COCAT

El voluntariat com a eina de transformació personal i de la comunitat local

Resum: 

Fer voluntariat internacional t’apropa a una cultura diferent, a la importància de l’altruisme com a eina per construir un món millor i t’esculpeix com a persona lliure i oberta al món.

 Font:

Rosa Garcia Fruitós

Coordinadora General de COCAT.

més articles de Rosa Garcia Fruitós

Des de COCAT entenem el voluntariat internacional com una eina de transformació no sols personal, sinó també de la comunitat local on es porta a terme el projecte. És un win-win i és per això que donem tanta importància a l’oportunitat de poder tenir aquest tipus d’experiència.

Es tracta d’una proposta no només dirigida a joves sinó a persones de totes les edats. Fer voluntariat t’apropa a una cultura diferent, a la importància de l’altruisme com a eina per construir un món millor, a la col·laboració entre pobles i també t’esculpeix com a persona lliure i oberta al món i a tota la seva diversitat.

A més esdevé una oportunitat per fer d’ambaixador/a del teu propi país i poder externalitzar tot allò que t’envolta i que entens com a teu perquè la resta del món ho pugui compartir.

Les comunitats locals no sols es beneficien de la tasca concreta del projecte sinó que també els aporta nous punts de vista de persones que provenen d’arreu del món i l’oportunitat de compartir els seus coneixements i adquirir-ne d’altres sense moure’s del seu propi país.

Tot el que pot aportar un projecte de voluntariat no només es mesura en tasques físiques o mentals sinó també en nous aprenentatges i competències per part de les persones voluntàries i de les comunitats locals. A COCAT tenim molts/es participants catalans/es a l’estranger però també fem projectes a Catalunya on es pot gaudir d’una experiència internacional compartint projecte amb altres persones d’arreu que vénen a fer un voluntariat al nostre país.

Si es vol participar d’una d’aquestes experiències, el primer que cal és la motivació, entendre el perquè es vol dedicar temps de vida en el voluntariat. Un cop tenim això, és només qüestió de posar-se en contacte amb COCAT.

Però, per fer voluntariat cal, també, tenir una ment oberta i flexible, ja que, tal com comentem més amunt, cadascú ve de ‘casa seva’ i hem de poder entendre la diversitat del món per a poder acceptar-la com a nostra.

Abans de marxar oferim algunes formacions per assegurar-nos que no queden dubtes, ni pors, ni neguits i que s’entén el què es va a fer i quins resultats es poden esperar. Són formacions totalment gratuïtes i en alguns casos (per als menors de 18 anys, i persones que viatgen a Àfrica, Àsia o Llatinoamèrica), obligatòries.

El món només el podem canviar entre tots i totes amb petites accions que generen grans canvis.

Afegeix un comentari nou