La formació, eina clau per participar en la transició energètica transformadora
Comparteix
"El model de cooperativa de consum ens permet articular la gestió de l’energia des d’una aproximació que dona resposta a la satisfacció de necessitats".
Que el model energètic actual basat en els combustibles fòssils és insostenible i cal revertir-lo, està a l’ordre del dia. Tampoc ens ve de nou afirmar que la transició energética cap a un model transformador és imprescindible que estigui vinculada a una transició ecosocial àmplia. De fet, a Catalunya i l’Estat espanyol, ja existeix una xarxa extensa de cooperatives de persones consumidores, ubicades dins el paraigua de l’Economia Social i Solidària, bolcades en treballar per una transició de model econòmic i social real.
Som Energia és una de les cooperatives de persones consumidores d’energia involucrades en aquest canvi; una comunitat de gairebé 85.000 persones i entitats sòcies amb el compromís d’implicar-nos en la transició cap a un model energètic transformador, 100% renovable, i en mans de la ciutadania. Com podem garantir que aquesta transició estigui realment en les seves mans? Un repte ambiciós, oi?
Una transició energètica transformadora requereix que la ciutadania estigui informada i posicionada davant dels processos de producció, distribució i consum de l’energia. Partint, a més a més, del fet que l’energia ha d’entendre’s i tractar-se com un bé bàsic i no com una mercaderia a través de la qual lucrar-nos.
El model de cooperativa de consum ens permet articular la gestió de l’energia des d’una aproximació que dona resposta a la satisfacció de necessitats. I ens permet fer-ho articulant la gestió del bé comú des del cooperativisme, per tal de fer-ho sense ànim de lucre, amb debat i una presa de decisions participada i transparent, rendint comptes de manera regular i fent-nos càrrec del compromís que tenim vers la comunitat i els territoris. Tot això dins un mercat que tendeix a ser opac, dominat pels interessos de l’oligopoli i de difícil comprensió.
Així doncs, una cooperativa de consum com Som Energia, dins un entorn tan complex com el sector energètic, exigeix tenir una participació informada i qualificada, ja que és clau a l’hora de prendre decisions sobre el rumb de la cooperativa i com volem impactar en el nostre entorn. És per això que la formació és crucial, no tan sols per vehicular els drets formatius de les persones sòcies de la cooperativa (tal com indiquen els principis cooperatius), sinó per facilitar que totes les persones sòcies tinguin la informació necessària i els coneixements imprescindibles per participar dels espais de decisió de la cooperativa, formar part dels òrgans de govern o simplement mantenir un diàleg constant que ens permeti donar resposta als elements emergents del moment. Per aquest motiu, des de Som Energia, impulsem durant tot l’any diverses formacions dirigides tant a la base societària com a la ciutadania en general.
Entenem la formació no tan sols com a una eina per difondre coneixement, sinó també com a un espai més de la cooperativa on vincular l’esfera política, societària i el cos tècnic i de gestió econòmica de la cooperativa. A la vegada, ajuda a fomentar l’esperit crític i crear xarxa entre les persones sòcies de la cooperativa així com l’entorn.
L’enfocament d’aquests espais formatius es plantegen en clau de transició ecosocial, vinculades al model energètic, però també volen facilitar la comprensió del model de cooperatives de consum, les diferents maneres de participar-hi, aprofundir sobre l’ecofeminisme, les masculinitats diverses o construir, conjuntament, discurs entorn del decreixement en la seva versió més àmplia.
Afegeix un nou comentari