10 punts a favor del teletreball

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El fet de treballar des de casa, permet als i les treballadores poder conciliar de manera molt més fàcil la seva feina amb la seva vida personal. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El fet de treballar des de casa, permet als i les treballadores poder conciliar de manera molt més fàcil la seva feina amb la seva vida personal. Font: Unsplash.
El fet que tothom treballi des de casa seva, elimina per complet el transport i, per tant, es redueix la contaminació. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El fet que tothom treballi des de casa seva, elimina per complet el transport i, per tant, es redueix la contaminació. Font: Unsplash.

10 punts a favor del teletreball

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’augment de la productivitat, una major conciliació familiar, la flexibilitat horària i la reducció de despeses són només alguns dels seus avantatges.

Davant l’actual crisi sanitària i el decret d’estat d’alarma que obliga al confinament de la ciutadania, ja són moltes entitats que han portat a la pràctica el teletreball. Un informe d’Adecco constata que, en l’últim trimestre, un 8% de la població de l’Estat espanyol (1,5 milions de persones) ha teletreballat.

Aquesta recent pràctica està demostrant a associacions, fundacions i cooperatives molts dels efectes positius que té aquest mètode de treball, tant per les persones treballadores, com per les entitats.

Millora la conciliació familiar

El fet de treballar des de casa, permet als i les treballadores poder conciliar de manera molt més fàcil la seva feina amb la seva vida personal. D’aquesta manera, es donen més facilitats perquè la persona treballadora pugui acompanyar un/a familiar a un centre mèdic o simplement que es pugui quedar amb el seu fill o filla a casa si s’ha posat malalt. Tot i que és un benefici per tot el personal, facilita molt més la conciliació per aquelles persones amb infants, sobretot si són petits o per aquelles que tenen al seu càrrec una persona dependent.

Més flexibilitat horària

Amb el teletreball, els i les treballadores es poden gestionar el temps adaptant-lo a les seves necessitats laborals i personals, fet que suposa un gran avantatge per aquelles persones que han de compaginar dues feines o que compaginin el treball amb estudis. Tot i així, és molt important que es pensi detingudament quant de temps es dedicarà a cada tasca i establir uns horaris i rutines fixes, com l’hora a la qual s’esmorza o quan es realitza un breu descans.

Eficiència del temps

Quan la gent es desplaça a les seves feines, poden arribar a destinar al voltant d’una hora en el trajecte d’anada i una altra hora en el trajecte de tornada. Al cap de la setmana això pot representar 10 hores i al llarg d’un mes més de 40. Totes aquestes hores perdudes es podrien estalviar amb el teletreball, i d’aquesta manera el personal les podria aprofitar per la seva vida personal.

A més, en un espai com l’oficina hi ha més gent amb la que es parla durant tot el dia i moments com l’esmorzar o el dinar es poden allargar, reduint el temps real de feina. Amb el teletreball, aquestes estones poc productives durant la jornada no es donarien, fet que milloraria l’eficiència del temps.

Menys contaminació

En la mateixa línia dels desplaçaments, el fet que tothom treballi des de casa seva, elimina per complet el transport i, per tant, es redueix la contaminació produïda pels trajectes de totes les persones que van a la feina en transport privat.

Redueix costos

Respecte les entitats, aquestes poden reduir costos d’infraestructura a les seves instal·lacions, estalviar espai i fins i tot formar un equip de treball més gran, que amb un espai físic limitat seria impossible. D’altra banda, també es pot estalviar en despesa energètica, ja que es consumirà molt menys en aspectes com l’electricitat, la calefacció i el consum dels equips informàtics . Pel que fa als i les treballadores es redueixen els seus costos en transport, tant públic com privat, a més de les despeses en dietes i els menjars fora de casa.

Augment de la productivitat

Primer de tot, el/la treballador/a ha de tenir clar que ha de disposar d’un espai a casa seva on pugui treballar sense distraccions i estar mentalitzat que és un espai de feina. Si a això s’afegeix comptar amb una bona il·luminació i ergonomia, disposar de les eines de teletreball adients i una bona planificació de la jornada, la persona treballadora podrà ser molt més productiva, ja que estarà més concentrat i focalitzarà tota la seva atenció en la feina que està fent, sense les distraccions que es pot trobar a una oficina.

Redueix l’estrès

El fet de poder autogestionar la feina amb un horari més flexible i unes condicions favorables que ajuden en la conciliació amb la vida personal, ajudaran a reduir l’estrès, sense que el seu rendiment o productivitat es vegi afectat. A vegades, un embús a la carretera o el retard del tren ja pot generar un estrès innecessari abans de començar la jornada laboral.

A més, si existeix una bona comunicació entre els equips de treball i es reforça la confiança entre treballadors/es i caps de departament, veient que la productivitat és la mateixa o fins i tot augmenta amb el teletreball, també es podran enfortir i millorar aquests vincles.

Menys riscos laborals

Treballant des de casa, els riscos laborals als quals s’exposa una persona treballadora queden molt reduïts. Ja només en els desplaçaments a la feina es poden patir molts imprevistos, com un accident de trànsit. A més, el fet de reduir-se l’estrès ajudarà a millorar l’estat anímic i, en conseqüència, pot evitar baixes relacionades amb la salut psicològica de la persona, com una baixa per ansietat.

Facilitat per a persones amb discapacitat

El teletreball pot oferir facilitats a tot el personal amb una discapacitat relacionada amb la seva mobilitat. A més, per a totes aquelles persones que han d’estar a prop d’un centre mèdic i no els sigui possible desplaçar-se a l’entitat, aquesta modalitat de treball els permetrà conciliar la seva vida personal amb la laboral.

Escollir el personal idoni

Amb un treball a distància, les entitats poden contractar la persona que més s’ajusta a les necessitats i característiques de la posició demandada, independentment d’on visqui. Aquest fet millora un treball en xarxa i ajuda a fidelitzar els i les professionals del sector més preparats i capacitats, que trobaran en el teletreball una millora en la seva qualitat de vida.

Afegeix un comentari nou