Arriba el 7è Congrés del Tercer Sector Social

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
El 6è Congrés del Tercer Sector Social, al 2018. Font: Taula del Tercer Sector Social
El 6è Congrés del Tercer Sector Social, al 2018. Font: Taula del Tercer Sector Social
Cartell del 7è Congrés del Tercer Sector Social. Font: Taula del Tercer Sector Social
Cartell del 7è Congrés del Tercer Sector Social. Font: Taula del Tercer Sector Social

Arriba el 7è Congrés del Tercer Sector Social

Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La Taula del Tercer Sector Social està ultimant els preparatius per a la seva celebració el 15 i 16 de juny. El congrés serà un espai de discussió d’estratègies davant els reptes socials derivats de la pandèmia.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya està organitzant el 7è Congrés del Tercer Sector Social, que tindrà lloc els dies 15 i 16 de juny al Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona. És el primer congrés des del 2018, ja que tot i ser de caràcter biennal, l’any 2020 es va anul·lar a causa de la crisi sanitària.

De fet, el fantasma de la pandèmia impregnarà la raó de ser de les jornades d’enguany. Sota el lema ‘La reconstrucció social. Noves propostes des del Tercer Sector Social’, el congrés serà un espai de retrobament i intercanvi d’experiències i estratègies on les organitzacions del tercer sector faran reflexions i oferiran respostes als nous reptes socials conseqüència de la Covid-19.

També com a resultat de la pandèmia, el congrés tindrà un format híbrid per primera vegada, en contraposició al format 100% presencial que havia tingut fins al moment. Així, amb l’objectiu de facilitar al màxim l’assistència de totes les persones que hi vulguin participar, a les sessions presencials dels matins del 15 i 16 de juny al Petit Palau, se sumarà una jornada en línia la tarda del 15 de juny, amb uns continguts diferents.

Programació

La presentació del congrés anirà a càrrec de la periodista Cristina Riba, que moderarà tots els espais. S’iniciarà al Palau amb una salutació de benvinguda enregistrada per part de Sandrine Dixon-Declève, copresidenta del Club de Roma i experta en política energètica. L’obertura del congrés continuarà amb una inauguració institucional amb autoritats de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

El següent serà l’espai central, quatre sessions plenàries que tractaran les qüestions de la reconstrucció i renovació de la societat i del tercer sector social després de la pandèmia des de diferents àmbits.

La primera sessió, titulada ‘La resposta per a la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa’, comptarà amb les ponències d’Antón Costas, president del Consejo Económico y Social de España; Carlos Susías, president d’EAPN ES i EAPN Europe; Guillem López Casanovas, director del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra; i Matilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya.

La segona sessió es titula ‘La resposta des de l’acció social: prioritats i reptes des de l’àmbit social després dels efectes de la pandèmia’, i hi participen Arantxa Ribot, directora de l’Observatori Social de la Fundació la Caixa; Fernando Fantova, consultor social; Mercè Darnell, cap del programa Necessitats Bàsiques de Càritas Barcelona; i Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.

‘La resposta des de la societat civil organitzada’ és el títol de la tercera sessió plenària, que tindrà de ponents Helena Maleno, fundadora i defensora de drets humans a Caminando Fronteras; Ivan Miró, sociòleg, cooperativista i investigador a La Ciutat Invisible i Coòpolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona; Luca Gervasoni, director i cofundador de l’Institut Internacional per l’Acció No-violenta i president de Lafede.cat; i Xavier Godàs, consultor i soci d’Estratègies de Qualitat Urbana.

L’última sessió, ‘La resposta des de les entitats: resiliència, innovació i planificació estratègica’, anirà a càrrec d’Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya; Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de Finançament Ètic i Solidari; Maria Sureda, project manager de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE; Miquel de Paladella, CEO i cofundador d’UpSocial; i Sonia Castro, gerent de foQua i Plena Inclusió Illes Balears.

La jornada en línia de la tarda del 15 de juny oferirà xerrades a sis taules d’experiències, on diverses entitats socials catalanes i europees exposaran les seves bones pràctiques durant la crisi sanitària. L’objectiu d’aquest espai serà donar a conèixer quins serveis d’atenció a les persones han hagut de ser adaptats o creats des de les organitzacions del tercer sector arran de la pandèmia. Les entitats participants formen part de diversitat d’àmbits, des de l’habitatge fins a la visibilització, passant per l’ocupació, la digitalització i la gestió ètica.

Entra al link per veure el programa complet.

Inscripcions

La Taula del Tercer Sector Social anima a totes les persones interessades a apuntar-se al Congrés, ja formin part d’una de les federacions de la taula o no. Això últim es pot saber accedint al mapa d’entitats de la Taula.

Aquestes federacions tenen un nombre d’entrades assignades que es repartiran segons l’ordre d’inscripció. El registre es podrà fer mitjançant un comunicat que rebran les entitats federades, i, uns dies abans, les entrades arribaran a les persones inscrites per correu electrònic.

Per a les persones i entitats que no formin part de la Taula, les entrades estaran disponibles a la plataforma Codetickets a partir del 30 d’abril. Allà, s’hi podran comprar entrades per un dia per 40€ i per a dos, per 60€. Ambdues permeten l’entrada a la sessió en línia i, en tots els casos, s’hauran de portar impreses.

Les persones interessades poden trobar més informació sobre el 7è Congrés del Tercer Sector Social a la seva pàgina web i a les xarxes socials de la Taula.

Afegeix un comentari nou