Bicibús.cat, un projecte que promou la mobilitat sostenible camí de l’escola

Fundació Pere Tarrés - Transversal
El bicibús no és altra cosa que un grup d’infants movent-se en bicicleta per anar a l’escola, acompanyats de familiars i persones voluntàries, i amb un recorregut i uns horaris de pas definits.  Font: Associació Canvis en Cadena
El bicibús no és altra cosa que un grup d’infants movent-se en bicicleta per anar a l’escola, acompanyats de familiars i persones voluntàries, i amb un recorregut i uns horaris de pas definits. Font: Associació Canvis en Cadena

Bicibús.cat, un projecte que promou la mobilitat sostenible camí de l’escola

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’Associació Canvis en Cadena sorgeix amb l’objectiu de potenciar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport per anar als centres educatius i crear hàbits saludables entre la infància.

El projecte Bicibús.cat de l’Associació Canvis en Cadena neix l’any 2018 de la necessitat d’acompanyar amb bicicleta nou infants de l’escola Elpetitmiquel de Vic a través de la ronda Camprodon, el carrer més transitat i amb més pol·lució d’Osona.

Dues mestres engresquen els infants i famílies per engegar aquesta experiència de bicibús, que s’acaba convertint en una de les més multitudinàries d’Europa amb més de 250 infants pedalant cada divendres en direcció a 9 escoles d’Osona.

El bicibús no és altra cosa que un grup d’infants movent-se en bicicleta per anar a l’escola, acompanyats de familiars i persones voluntàries, i amb un recorregut i uns horaris de pas definits. Es tracta d’un projecte innovador que implica a tota la comunitat educativa i que està destinat a canviar el model de mobilitat escolar i a crear bons hàbits de salut entre els més petits i petites.

Aquesta manera de desplaçar-se afavoreix al medi ambient i també genera salut entre la infància, ja que activa les endorfines de la felicitat i fa créixer els beneficis físics i mentals dels més menuts i menudes.

14 escoles i 22 línies de bicibús

L’Associació Canvis en Cadena ha desenvolupat un mètode i una aplicació mòbil per facilitar la posada en marxa de projectes de bicibús a tot el territori. Al llarg del darrer any i gràcies a la col·laboració amb AFES i organitzacions com Osona amb Bici i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l’entitat ha treballat amb més de 14 centres educatius i ha activat 22 línies de bicibús a diferents municipis.

Campanya de crowdfunding

Amb l’objectiu de seguir fomentant bons hàbits de mobilitat entre la infància i impulsar el bicibús al major nombre de centres educatius del país, l’Associació Canvis en Cadena ha posat en marxa una campanya de crowdfunding.

L’entitat es proposa recaptar més de 28.000 euros per crear una plataforma digital gratuïta i oberta a tothom amb vídeos, guies i eines que ajudin a les comunitats educatives que ho vulguin a impulsar el seu bicibús; per seguir donant suport a les iniciatives ja engegades i per facilitar una sessió en línia d’acompanyament i accés a l’aplicació mòbil ja existent.

Des de l’entitat, remarquen que el bicibús és un projecte col·laboratiu i comunitari que necessita la implicació de tots els agents de la comunitat educativa: persones i entitats implicades en una mobilitat sostenible, famílies que aposten per un canvi d’hàbits en la mobilitat cap a l’escola, centres escolars i municipis mentalitzats a complir amb els objectius de l'Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025.

Aquelles persones o institucions que estiguin interessades a participar del crowdfunding, poden realitzar la seva aportació fins al pròxim 20 de juliol.

Afegeix un comentari nou