Carta Ciutadana a Sant Boi de Llobregat: un bon exemple de participació de la societat civil
Comparteix
Amb la vista posada a les eleccions municipals de maig, diverses entitats socials lideren un procés participatiu que té com a objectiu que tots els ciutadans i ciutadanes s’impliquin i reflexionin entorn les problemàtiques socials que viu Sant Boi per tal de construir una ciutat més justa, solidària i habitable. Es tracta d’un bon exemple per mostrar la capacitat de les entitats del tercer sector a l’hora de promoure la participació ciutadana i la incidència política.
El passat 2 de febrer, la Fundació Marianao, el Col·lectiu Utopia “Joan N. Garcia –Nieto” i el Grup de Sant Boi de la Fundació “Acció Solidària Contra l’Atur” van presentar a les institucions i entitats de Sant Boi la proposta d’elaboració de la carta ciutadana per a les properes eleccions municipals i la metodologia de treball.
Durant aquest mes de febrer, les entitats i institucions implicades en aquest procés han promogut debats en seu si per tal de reflexionar sobre els problemes més importants de la ciutadania, detectar les necessitats que presenta el municipi i definir les propostes d’actuació que farien arribar als partits polítics que es presenten a les properes eleccions municipals.
Ahir, 2 de març, va tenir lloc la trobada d’aquestes entitats i institucions per tal de posar en comú les seves reflexions i propostes. I el proper 23 de març es realitzarà una nova assemblea amb l’objectiu deconsensuar la redacció de la Segona Carta Ciutadana.
Una vegada redactada, es realitzarà una reunió amb cadascú dels partits polítics que concorreran a les properes eleccions municipals per tal de presentar les propostes recollides en aquest document i sol·licitar la incorporació d’aquestes en els seus programes. A més, també se’ls demanarà que donin una resposta per escrit a cadascuna de les propostes que integren la Carta Ciutadana.
Finalment, el proper 18 de maig tindrà lloc una taula rodona sobre les polítiques al municipi de Sant Boi amb tots els alcaldables. Aquests s’hauran de posicionar sobre les propostes incorporades a la Carta Ciutadana. Així mateix, durant el mes de setembre, la Comissió de seguiment mantindrà reunions amb els diferents partits polític i, especialment, amb el nou equip de govern per tal de realitzar un seguiment dels compromisos assumits públicament per aquests i per continuar incidint entorn la Carta Ciutadana.
Aquest procés participatiu es basa en la metodologia de treball que es va seguir a l’any 2007 per elaborar la Primera Carta Ciutadana. En aquell procés van participar 23 grups de treball i a l’acte de presentació del document als set alcaldables hi van assistir unes 150 persones, una mostra de la capacitat de mobilització ciutadana.
La Primera Carta Ciutadana ha estat el punt de partida d’aquest segon procés. Les entitats i institucions implicades han hagut de rellegir les propostes recollides i fer una valoració dels punts assolits i de les reivindicacions que resten pendents.
Afegeix un nou comentari