El circ inclusiu trenca barreres a Mataró

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El circ inclusiu trenca barreres a Mataró

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El Circ Bombeta, la companyia amb persones discapacitades sorgida dels tallers organitzats al centre Can Fugarolas, es prepara per a l’actuació ‘Mur’, una producció professional que veurà la llum al Nadal.

Manolo Osoyo, Oriol Murgades, Quique Maltas i Sergi Comesa. Els quatre, amagats darrere un mur de més de 3 metres, creen ritme i moviment mentre juguen amb els cubs que fan de totxanes. Construeixen i enderroquen la façana, i es presenten al públic amb màscares blanques.

Osoyo fa d’equilibrista, Murgades, de pallasso, Maltas, de malabarista, i Comesa fa equilibris amb objectes. Els quatre es troben molt a gust sobre l’escenari, com sempre.

Ja esperen amb ganes pujar al del Teatre Monumental, l’auditori municipal de Mataró, per a l’estrena de “Mur”, una producció conjunta de Circ Bombeta –la companyia que neix de les entitats sense ànim de lucre Cronopis i Taller d’Idees– i Circ Vermut –companyia molt vinculada a Cronopis i formada per Jordi Mas i David Candelich. A més, s’ha comptat amb l’assessorament imprescindible dels artistes Nacho Flores, de Madrid, i Alberto Munilla, de Logroño.

“Mur” és una actuació que juga, en una hora de show, amb el concepte del mur per reflexionar sobre com l’espècie humana basteix i ensorra barreres.

La idea de l’actuació es va començar a gestar fa un any. Des de Cronopis i l'Associació Entramat, amb seu a Can Fugarolas, van decidir que, després de vuit anys treballant amb el Circ Bombeta, era moment d’atrevir-se amb una actuació professional.

“S’havien fet mostres al final de cada temporada, però calia un objectiu més ambiciós, ja que any rere any el nivell era més alt. Circ Bombeta el formen artistes que tenen un do per estar dalt l’escenari i fan gaudir tant o més que qualsevol altre espectacle”, s’explica en el dossier informatiu.

“Mur” pretén omplir, com a mínim, 500 dels 800 seients del Teatre, amb un espectacle que combinarà el treball dels quatre artistes amb discapacitat amb el de quatre professionals del circ i de dos voluntaris.

“Amb aquesta actuació volem crear un sentiment d’empatia molt fort”, ha explicat Jordi Mas, artista professional i cofundador de Cronopis i Circ Vermut.

Tots a una

Així, el paper de Mas com a professional del circ tindrà el mateix valor que el de Quique Maltas –qui, per cert, ha actuat amb figures com Tortell Poltrona. De fet, l’objectiu és fer que el públic s’adoni el més tard possible que part dels que actuen són persones amb discapacitat.

“No volem fer com abans, quan des d’un principi, els alumnes es presentaven tal com eren, amb la cara destapada, i la gent flipava amb les seves habilitats partint de la base que les persones discapacitades no són capaces de fer circ de qualitat”, ha apuntat Mas.

L’actuació mostrarà tot el que tant alumnes com professors han après durant l’últim any: Una feina emmarcada en la disciplina del circ social que entitats de referència com l’Ateneu 9Barris desenvolupen des de fa anys.

El circ social transcendeix el vessant artístic i es converteix en una eina educativa i transformadora per a comunitats en risc d’exclusió. Concretament, el circ social amb persones discapacitades permet treballar la motricitat, l’autosuperació, la creativitat i la confiança dels alumnes.

Un repte i molta implicació

Per als professors, és tot un repte. “Has de pensar el que faràs tu i pensar el que farà cadascú d’ells, sabent que molts cops el que t’imagines serà diferent a com ho faran, i ho hauràs d’adaptar constantment perquè tot tingui ritme, sentit i perquè ho puguin fer i ho facin a gust”, ha apuntat Mas.

“És un repte personal, perquè ho fas per ells i per tu, per veure si realment tens la capacitat per fer-ho, si funciona o no amb el públic...”.

Els dies 28 i 29, a les 18h, Mas podrà sortir del dubte. A jutjar per les nombroses hores d’assaig –fins i tot han assajat en dies festius– i els anys d’experiència de l’equip involucrat, la reacció del Teatre Monumental es preveu molt satisfactòria.

Informacions relacionades:

En marxa un verkami per rehabilitar Can Fugarolas com a seu d’entitats a Mataró

Per a més detalls de l’acte, consulteu l’agenda de Xarxanet.

Afegeix un comentari nou