Com lluitar contra el malbaratament alimentari?

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com lluitar contra el malbaratament alimentari?

Resum: 

Tant a Catalunya com arreu del món existeixen diverses associacions i projectes per sensibilitzar la població sobre com combatre el malbaratament alimentari, un problema de dimensió global que ens afecta a tots.

Cada any es llencen només a Catalunya més de 250.000 tones d’aliments, fet que suposa un gran malbaratament de recursos naturals i importants pèrdues econòmiques. Si ho extrapolem a tot el món la xifra pot arribar a ser astronòmica. És per això que existeixen diverses entitats i campanyes que promouen la sensibilització de la ciutadania respecte el malbaratament alimentari, ja que quan llencem menjar en bon estat, també estem llençant els recursos que hem destinat per la seva producció i contribuim de forma indirecta a l'increment d'emissions de CO2 a l'atmosfera. A continuació us en presentem algunes.

  • "El valor dels aliments"

El passat 30 de setembre va finalitzar la campanya "El valor dels aliments" de 6 mesos impulsada per l'Associació de Naturalistes de Girona, la Fundació ENT i Espai Ambiental que tenia com a objectiu sensibilitzar la població catalana sobre el malbaratament alimentari i la pèrdua del valor dels aliments. En el marc de la campanya s’han organitzat dinars populars amb aliments procedents de descart dels comerços, recollides d’excedents a camps agrícoles, xerrades i tallers per a col·lectius, cursos per a professionals de l’hostaleria, etc.

Les tres entitats han fet públic un vídeo-reportatge “El Valor dels Aliments” que dóna veu als diferents agents implicats en el malbaratament alimentari (agricultors, distribuïdors, gestors de residus, restauradors, etc.) que expliquen com i per què es produeix aquest malbaratament en cada moment de la cadena alimentària i com s'hi pot fer front.

  • Pont alimentari

Es tracta d'un projecte promogut per la Fundació Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que pretén incidir en la reducció del malbaratament a través d’una campanya d’educació ambiental basada en els valors de la solidaritat i l’aprofitament dels recursos naturals.

El projecte inclou la diagnosi dels aliments que es llencen en el sector de la distribució d’aliments al detall, el càtering i la restauració, la seva sensibilització quant a la reducció del malbaratament alimentari i les propostes de millora i la creació d’una xarxa d’interacció (Pont) entre aquestes empreses donants i entitats receptores de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona.

  • Espigoladors

Es tracta d'una empresa social que lluita contra el malbaratament alimentari i per la integració social​ mitjançant la connexió de tres realitats: la lluita contra el malbaratament alimentari, la manca d’accés a una alimentació sana, saludable i nutritiva de persones en situació de vulnerabilitat i la manca d’oportunitats d’aquestes persones.

Per aquest motiu els seus objectius se centren en transmetre la recuperació del valor dels aliments, concebre les sobres alimentàries com un recurs i no com un residu i promoure un canvi d’enfocament que tendeixi cap a una cultura d’aprofitament dels recursos tant de persones com d’aliments, destacant les plenes capacitats que té cadascú i tancant el cercle amb sentit.
  • Foodsharing

És una plataforma que es va constituir amb l'objectiu de pensar i desenvolupar accions que redueixin els excedents alimentaris. Es tracta d'un espai obert a la participació de qualsevol persona que estigui interessada en entrar en una comunitat activa que rescata excedents alimentaris.

Una de les accions que han estat duent a terme és la de Menjar Escombraries que consistia en recuperar menjar en bon estat dels contenidors d'escombraries per després organitzar dinars populars amb aquests aliments. També han impulsat els esdeveniments Disco Sopa, molt populars a la resta d'Europa, on es reuneixen un grup de persones i entre tots preparen un àpat popular acompanyats de música i festa per sensibilitzar sobre els reptes i les formes d'actuar en el tema de l'alimentació.

  • "Alimentar el planeta, energia per a la vida"

Aquest és el lema que té l'Expo de Milà 2015, el major esdeveniment mai realtizat sobre l'alimentació i la nutrició, des del passat mes de maig i fins a finals d'octubre. Durant aquests 6 mesos l'Expo s'ha convertit en un aparador mundial on diversos països exposen el millor de les seves tecnologies per donar una resposta concreta a una necessitat vital: ser capaç de proporcionar l'aliment sa, segur i adequat per a totes les persones i, al mateix temps, respectar l'equilibri del planeta.

Afegeix un comentari nou