El paper de les entitats en la idiosincràsia dels municipis del Berguedà

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Punt de Voluntariat del Berguedà
El nou Punt de Voluntariat crearà el banc de recursos sobre qüestions d’interès per a entitats. Foto: Punt de Voluntariat del Berguedà
 Font: Consell Comarcal del Berguedà
La comarca del Berguedà compta, aproximadament, amb 600 entitats. Foto: Consell Comarcal del Berguedà

El paper de les entitats en la idiosincràsia dels municipis del Berguedà

Autor/a: 
Joan Rosinach
F Pere Tarrés

Resum: 

La comarca posa en marxa un nou Punt de Voluntariat per impulsar el teixit associatiu i oferir un espai de participació a les associacions.

El Berguedà, amb una població de 39.100 habitants, compta aproximadament amb unes 600 associacions. “És una comarca amb un teixit associatiu fort i arrelat”, ens explica la Queralt Cortina, tècnica de joventut de la comarca. Segons ella, “el voluntariat al Berguedà té unes característiques molt particulars, degut a la proximitat de les entitats, fet que li aporta un valor afegit”. Un voluntariat que, des del passat mes de novembre, tindrà un nou espai de referència, el Punt de Voluntariat, situat a Berga.

Són diversos els municipis que a dia d’avui han presentat aquesta iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a la població de la comarca. “Per petits que siguin els pobles, a pràcticament tots hi trobem entitats, moltes d’aquestes intergeneracionals”, diu la Queralt, mentre conclou que "aquesta peculiaritat fa que les associacions acabin tenint un paper important en la idiosincràsia del municipi d’on pertanyen”.

Espai de participació al servei de les entitats

El nou Punt de Voluntariat del Berguedà (PVB) oferirà l’actualització del cens comarcal de totes les entitats i fomentarà la participació en el projecte ‘El Panoràmic’ “per poder tenir una millor radiografia de les entitats a nivell comarcal”, com afirma la Queralt. A més, es crearà el banc de recursos sobre qüestions d’interès per a entitats i persones interessades en voluntariat i associacionisme, i també es contactarà amb les principals entitats de la comarca que poden generar espais de participació.

En referència a qüestions formatives, el PVB durà a terme sessions informatives a entitats i associacions per donar a conèixer l’espai i els recursos que ofereix. A mig termini, també està prevista la realització de càpsules formatives sobre temes d’interès general per les associacions de la comarca “com ara el tractament de dades personals”, diu la Queralt. Un tema que, des de l’aplicació de la nova Llei, ha esdevingut una qüestió de gran preocupació entre membres d’organitzacions.

‘Activa’t’ i posa en valor el teu compromís

Una de les tasques primordials serà dur a terme el projecte ‘Activa’t’, fruit d’un conveni entre el Consell Comarcal del Berguedà i la Fundació Ferrer i Guàrdia per acreditar el voluntariat. “Aquesta aportació té múltiples perspectives, de transformació o millora del seu entorn, i de transformació individual, a través de l’aprenentatge participatiu i vivencial”, comenta la Queralt, que afegeix “les persones joves amplien la seva experiència en aspectes que poden ser aplicables a l’àmbit laboral i fan créixer els seus currículums”.

Segons la Queralt “aquest projecte és una nova oportunitat perquè les entitats puguin demostrar la seva implicació social i el seu compromís amb la millora de l’ocupabilitat dels i les joves”. Al mateix temps, en paraules de la Queralt “aquesta es una forma de desenvolupar unes competències i habilitats de l’associacionisme mitjançant la participació a les entitats properes del territori i posa en valor l’aportació del teixit associatiu, una de les reivindicacions històriques de les associacions”.

Afegeix un comentari nou