Els orígens de Xarxanet: una aposta pionera i un repte tecnològic

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Emma Rovira i Judit Meix
L'octubre del 2003, Josep Maria Canyelles i Ramon Bartomeus van presentar el projecte de Xarxanet a les II Jornades de Voluntariat Penitenciari. Font: Federació Catalana del Voluntariat Social Font: Federació Catalana del Voluntariat Social
L'octubre del 2003, es va presentar el projecte de Xarxanet a les II Jornades de Voluntariat Penitenciari. Font: Federació Catalana del Voluntariat Social
Des de l'inici de Xarxanet, les mateixes entitats han estat les encarregades de la creació de continguts. Font: Xarxanet
Des de l'inici de Xarxanet, les mateixes entitats han estat les encarregades de la creació de continguts. Font: Xarxanet

Els orígens de Xarxanet: una aposta pionera i un repte tecnològic

Autor/a: 
Emma Rovira i Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El projecte de Xarxanet va néixer l’any 2003 donant resposta a la necessitat del moviment associatiu i de voluntariat de mostrar-se al món, des de la col·laboració entre sectors i en català.

El moviment associatiu i de voluntariat de Catalunya ha estat un dels pilars fonamentals per a la construcció d'una societat activa i participativa. En els vint anys de trajectòria de Xarxanet, les entitats no han estat impermeables als canvis socials, i el projecte del portal ha evolucionat amb elles. La dècada dels 2000 va suposar un esclat de l’ús comú de les tecnologies. Les entitats l’utilitzaven cada vegada més per connectar-se i coordinar-se amb els seus membres, facilitant la seva capacitat d'organització i difusió de la informació.

Les xarxes socials i altres plataformes digitals van proporcionar-los una eina poderosa per a la mobilització, l'intercanvi d'idees i la visibilitat pública. Xarxanet naixia en aquest context. “Va ser una proposta que en principi va sortir des de la Fundació Pere Tarrés i una mica per animar la Generalitat a que hi hagués un espai web per les entitats de Catalunya, que fos un espai col·laboratiu”, explica qui va ser el primer director del portal, Roger Buch.

Amb el suport tècnic de la Generalitat, de la mà de Xavier Pastor, i juntament amb el director de l'Institut Català de Voluntariat, Josep Maria Canyelles, es va impulsar la creació de Xarxanet l’any 2003 per donar resposta a les necessitats de l’associacionisme des de les mateixes entitats.

En tractar-se d'un projecte tecnològic, es va decidir licitar-lo per tal de crear un espai web que agrupés les diferents pàgines dels portals sectorials. L'objectiu era crear un espai a internet en català on les entitats poguessin trobar i donar a conèixer el màxim de continguts d'una forma col·laborativa, totes juntes, amb una entitat al capdavant que concentrés la informació i el coneixement.

Actualitat i recursos al servei de l’associacionisme i el voluntariat

“Era un projecte ambiciós, un projecte en català”, explica Pastor, qui assegura que en aquell moment només es parlava del tercer sector en castellà i en anglès. “Era una aposta de referència en català per a Catalunya i d'associació voluntària, sempre amb aquestes dues branques”, afegeix Buch.

L’ambició del projecte i la seva intenció de fomentar el moviment associatiu i compartir propostes i solucions van guanyar el suport de les entitats participants. “Era un projecte potent, participatiu, que deixava molt clar que era una iniciativa del món associatiu cap el món associatiu”, explica Pastor. I afegeix: “el que feia el Govern era posar els recursos i posar una plataforma a disposició perquè les entitats arribessin a moltes més entitats de les que arriba cadascú només en el seu àmbit".

El portal va ser desenvolupat per una empresa tecnològica especialitzada en oferir serveis a organitzacions, amb la col·laboració de diverses entitats, com la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai).

La Pere Tarrés va aportar serveis d'assessorament econòmic i la revista A l'Abast, que es va convertir en un butlletí de Xarxanet. També van participar en el primer desenvolupament altres organitzacions com la Federació Catalana de Voluntariat Social, l'entitat iWith.org i la Federació Catalana d'Ateneus.

Un portal pioner

A l’inici de la dècada del 2000, la transformació digital just començava a agafar embranzida. Les entitats començaven a tenir les seves pròpies pàgines web, però no tothom tenia les eines o les habilitats per accedir-hi. “La idea era crear un gran portal que recopilés els llocs web de les entitats i oferís un lloc centralitzat per a totes", explica Buch.

"Vam haver de contractar experts en tecnologia per assegurar-nos que el projecte complís les seves característiques, va ser una inversió important, al voltant de 90.000 euros", recorda Canyelles. Amb l’assessorament d’aquests experts en tecnologia es va treballar per crear una plataforma web amb molta informació textual i visual, encara que amb pocs recursos interactius com vídeos o àudios.

Amb aquesta visió, es va iniciar el treball de disseny i desenvolupament de la plataforma. Va ser un procés que va durar diversos mesos i requeria superar els reptes tecnològics de l'època. Buch recorda la presentació oficial de Xarxanet a La Pedrera el juliol del 2003. “La nit anterior vam tenir problemes tècnics per carregar tots els continguts a la plataforma, va ser un últim esforç per assegurar que tot estigués llest per l’acte”, explica l’exdirector.

Malgrat les adversitats, el projecte es va poder presentar amb totes les garanties. "L'acte de presentació a La Pedrera va ser un èxit rotund, en aquell moment vam viure allò com una cosa innovadora, pionera, i no coneixíem cap altra cosa similar a cap altre lloc", remarca Canyelles.

Per a les entitats, des de les entitats

Des dels inicis, el principal objectiu de Xarxanet ha estat el fet de treballar en xarxa, amb la participació de diferents entitats que compartien els seus coneixements i recursos. En aquesta línia, es va buscar una gestió compartida en què cadascuna de les organitzacions aportava el seu contingut amb una lògica generosa de sector. El portal es va concebre com un espai col·laboratiu i de trobada del tercer sector.

Buch destaca: "Inicialment, vam treballar amb un grup d'entitats promotores per generar continguts. Amb el pas dels anys, es va permetre a les entitats penjar els seus continguts directament als diferents portals temàtics”.

Les primeres entitats promotores encarregades de crear els continguts del portal van ser la Fundació Pere Tarrés, la Fundesplai, TEB-Ravalnet, Suport Associatiu, Barcelona Voluntària, Intress, la Federació Catalana del Voluntariat Social, la Federació Catalana d’Ateneus, FATEC, la Federació Catalana d’ONGD, la Fundació UAB Solidària i el Grup motor de voluntariat ambiental.

Cadascuna d’elles s’encarregava de la gestió d’una temàtica, o portal, i des de la Fundació Pere Tarrés es va agafar l’encàrrec de coordinar la creació de continguts general.

Ara, amb més de dues dècades de vida, més entitats han sumat esforços per a fer créixer Xarxanet, seguint l’estela de l’objectiu original: ser un portal referent per a l'associacionisme català, oferint continguts, recursos i serveis adaptats a les entitats. És un testimoni del poder de la col·laboració digital i la importància de l'associacionisme en la transformació social.

Afegeix un comentari nou