Els primers projectes de Lliures, en marxa!

F Pere Tarrés
Projecte Lliures Font: Projecte Lliures
Es tracta d'una iniciativa per a l’articulació d’un fons econòmic de solidaritat
Mujeres Palante Font: Projecte Lliures
La creació d’una cooperativa de Treballadores Familiars és una iniciativa de Mujeres Pa'lante
Projecte Salt Font: Projecte Lliures
A Salt, diverses entitats proposen la gestió de l'Ateneu popular
Projecte Lola Font: Projecte Lliures
'Un hogar para Lola', d'accés a l'habitatge per a dones sense llar a Nou Barris
Escudella Solidària Font: Projecte Lliures
Apoderar els barris de Girona, un projecte d'Escudella Solidària

Els primers projectes de Lliures, en marxa!

F Pere Tarrés

Resum: 

La campanya 4x200mil vol impulsar quatre iniciatives enfocades a donar resposta a dèficits socials no coberts en l'actualitat.

El projecte Lliures, impulsat per ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), Òmnium Cultural i Coop57, ha posat en marxa la primera campanya que pretén impulsar quatre iniciatives enfocades a donar resposta a dèficits socials no coberts en l'actualitat per les administracions. Sota el nom 4x200mil, Lliures vol aconseguir, gràcies a la col·laboració de la societat civil, 200.000 € que serveixin per poder desenvolupar les primeres quatre iniciatives innovadores que s’han donat a conèixer a través del projecte.

Un dels projectes de 4x200mil és la creació d’una cooperativa de Treballadores Familiars especialitzades en atenció a la dependència a l’Hospitalet de Llobregat, una iniciativa del col·lectiu Mujeres Pa'lante. Un altre dels projectes és la proposta de gestió d’un Ateneu popular a Salt, impulsat per la Federació d’Entitats Socio-Culturals de la localitat, on els veïns i veïnes i entitats puguin fomentar la cultura popular i la justícia social des de la inclusió i el treball comunitari.

La 4x200mil també engloba la iniciativa ‘Un hogar para Lola’, on hi formen part diverses entitats del districte de Nou Barris de Barcelona i que té per objectiu principal l’accés a un habitatge amb suport social per a dones sense llar. La millora en l’apoderament dels barris de Girona és la quarta iniciativa d’aquesta primera campanya, en què el projecte d’Escudella Solidària, associació creada l’any 2013, vol donar forma i estructura a l’acció que està duent a terme per tal d’arribar a més persones usuàries i entitats.

Lliures contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats

El mes de novembre passat, Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 presentaven públicament el projecte Lliures, una iniciativa per a l’articulació d’un fons econòmic de solidaritat en la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. El projecte es fonamenta en la captació de recursos i la recollida d’aportacions econòmiques per a destinar-los directament a finançar projectes de transformació social, en un context on l’extensió de la precarietat social, laboral i vital afecta al 25% de la població catalana.

Lliures esdevé, doncs, una crida general a aportar diners a aquest nou fons econòmic de solidaritat a partir d’aportacions individuals estables i duradores, però també de donacions puntuals i recomanant un 0’7% dels ingressos anuals. En primera instància, a través dels 50.000 socis i sòcies d’Òmnium, les 120 entitats socials que agrupa ECAS i les 472 cooperatives i entitats que conformen Coop57-Catalunya. Els recursos obtinguts són autogestionats sota els principis de les finances ètiques i la traçabilitat transparent per finançar projectes de transformació i alternatives innovadores.

Afegeix un comentari nou