Àmbit de la notícia
Projectes

Els Punts de voluntariat: on comença l’acció solidària de la ciutadania

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • Els Punts de voluntariat local de Catalunya promouen el voluntariat entre la ciutadania.
    Els Punts de voluntariat local de Catalunya promouen el voluntariat entre la ciutadania.
  • El Punt de voluntariat d'Esplugues de Llobregat participa en diversos actes per donar a conèixer la seva tasca al veïnat del municipi.
    El Punt de voluntariat d'Esplugues de Llobregat participa en diversos actes per donar a conèixer la seva tasca al veïnat del municipi.
  • El Punt del Voluntariat de Terrassa promociona el voluntariat també entre el jovent de la ciutat.
    El Punt del Voluntariat de Terrassa promociona el voluntariat també entre el jovent de la ciutat.

Es tracta d’un servei que assessora i presenta les opcions de voluntariat a les persones que no saben en quina activitat dedicar el seu temps i que hi volen col·laborar.

El voluntariat és un valor cabdal que suposa una gran aportació a la societat. Per tal de donar suport en aquesta tasca, arreu del territori hi ha els Punts de voluntariat local de Catalunya coordinats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC). Es tracta d’un servei que es desenvolupa en l’àmbit local o comarcal per “fomentar l’associacionisme i el voluntariat mitjançant la sensibilització i promoció”, tal com indica la DGACC.

L’enfortiment del voluntariat

Una de les accions principals que duen a terme els Punts de voluntariat és la difusió de les crides de voluntariat, com a espais de connexió entre entitats i persones interessades. En aquest sentit, els punts esdevenen mitjans de promoció, a través dels portals web i xarxes socials.

Per exemple, al Punt del Voluntariat de Terrassa “també s'ofereix a centres educatius i d'orientació laboral informació sobre el voluntariat a la ciutat”, tal com explica Sònia Romero, tècnica del punt. Destaca també la importància per a les entitats: “El voluntariat és imprescindible en la nostra societat, en el progrés i desenvolupament de molts dels projectes de les entitats, i sense voluntariat no podríem tirar endavant la nostra tasca de cobrir necessitats”.

Un altre dels pilars de la seva acció és la formació. Mireia Vidal, tècnica del Punt de Voluntariat i Solidaritat de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, explica que l’objectiu és “dotar de coneixements i recursos les persones que s’inicien o que ja tenen un recorregut en alguna entitat de voluntariat”.

Sònia Romero: “El voluntariat és imprescindible en la nostra societat, en el progrés i desenvolupament de molts dels projectes de les entitats".

Entre moltes altres activitats, els punts també s’encarreguen de l’assessorament, acompanyament i suport a les entitats amb voluntariat de la zona i les persones que hi participen. D’aquesta manera, ambdues parts tenen un lloc de referència on poder resoldre dubtes relatius a aquesta activitat, per exemple, sobre subvencions o normativa.

El punt d’inici al voluntariat

Els Punts de voluntariat són el lloc on, moltes vegades, comença el camí del voluntariat per a moltes persones que saben que volen dedicar unes hores a l’acció solidària, però no tenen clar en quina activitat. “Les persones que volen fer voluntariat poden trobar informació sobre els projectes i entitats de la ciutat i assessorament personalitzat per tal d'escollir el projecte que més encaixi amb elles”, explica Ana Muñoz, tècnica del Punt de Voluntariat i Suport Associatiu de l’Ajuntament d'Esplugues de Llobregat.

Per a Sònia Romero qui s'apropa al Punt de voluntariat és gent compromesa: “El voluntariat aporta la mirada de la persona que no dona l'esquena, sinó que passa a l'acció quan alguna cosa l'incomoda, veu injusta o simplement li il·lusiona i vol formar-ne part, per fer de Terrassa un lloc més amable, obert, inclusiu, cohesionat i just”, reflexiona Sònia Romero.

En aquesta línia, des del Punt de Voluntariat i Solidaritat de Cornellà expliquen que “majoritàriament les persones venen obertes a conèixer quines ofertes hi ha”. Mireia Vidal, a més, recorda algun cas: “La Maria era una noia que amb només setze anys va voler contribuir en una entitat local com és la Botiga Solidària i es va sentir tan acollida i connectada amb la tasca que s’hi ha quedat per formar part de l’equip”.

Sònia Romero: “El voluntariat aporta la mirada de la persona que no dona l'esquena, sinó que passa a l'acció quan alguna cosa l'incomoda".

A Terrassa, per exemple, Sònia Romero destaca “que és una ciutat molt afortunada perquè compta amb un gran teixit associatiu i una ciutadania activa i molt solidària, amb una borsa de persones voluntàries de més de 500 persones”. El Punt de voluntariat de la ciutat vallesana, que té sis anys i es troba en fase de consolidació, “ja ha assessorat més de cinquanta entitats per dur a terme projectes de voluntariat” i “ha derivat més de 250 persones cap a projectes de voluntariat”.

Un dia per celebrar el voluntariat

El 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat, una data molt especial per als Punts de voluntariat perquè és el moment per destacar i agrair la feina i el compromís de les persones voluntàries. De fet, moltes poblacions ja han celebrat aquest dia durant el cap de setmana previ. Aquest és el cas de la Festa de la Inclusió i el Voluntariat que es va celebrar a Esplugues de Llobregat el 2 de desembre.

No obstant això, la feina dels punts al costat de les persones voluntàries i entitats es desenvolupa tot l'any, perquè aconseguir una ciutadania compromesa i activa és un valor fonamental que cal treballar dia rere dia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari