Es busquen entitats juvenils compromeses amb la gestió forestal sostenible

F Pere Tarrés
 Font: Boscos de Muntanya
El projecte consisteix en dur a terme feines de gestió forestal sostenible. Foto: Boscos de Muntanya
 Font: Boscos de Muntanya
El jovent esdevé una gran oportunitat per al present i el futur en aquest repte socioambiental. Foto: Boscos de Muntanya
 Font: Boscos de Muntanya
El cost per participant és de 150 euros. Foto: Boscos de Muntanya

Es busquen entitats juvenils compromeses amb la gestió forestal sostenible

F Pere Tarrés

Resum: 

El projecte està dirigit a centres de formació formal i no formal que comptin amb grups de joves de 15 a 17 anys amb interès per la integració entre la societat rural i urbana.

El Projecte Boscos de Muntanya, en què hi participa l’Associació Rurbans, ha posat en marxa una prova pilot amb joves per aquest 2019, realitzar treball comunitari durant una setmana al bosc duent a terme feines de gestió forestal sostenible. Es tracta d’una iniciativa que tindrà lloc de l’1 al 7 de juliol al massís l’Orri (Pallars Sobirà) amb l’objectiu que els i les joves puguin veure i aprendre de primera mà com és l'entorn natural i forestal de muntanya.

Aquesta iniciativa busca centres de formació formal i no formal que comptin amb grups de joves de 15 a 17 anys i que tinguin interès en portar un pas més enllà la integració entre la societat rural i urbana. El projecte, que posa en valor els ecosistemes de muntanya, es basa en l’acció com a millor eina per aprendre i en el treball amb les mans per conscienciar de la necessària conservació del bosc i del paisatge del Pirineu. El cost per participant és de 150 euros.

Aquest prova pilot té tres línies de treball; el manteniment del paisatge, amb obertura de pastures i camins d’acord amb el personal tècnic i ramaders/es locals; bioenginyeria, realitzant obres d'enginyeria civil o forestal utilitzant la fusta que es pot aconseguir en els mateixos boscos del territori; i gestió forestal sostenible, aprofitant la fusta per millorar el bosc fent aclarides en boscos massa densos i atapeïts.

Joves, oportunitat de present i futur

Des de Projecte Boscos de Muntanya es considera que el jovent esdevé una gran oportunitat per al present i el futur en aquest repte socioambiental. Per una banda, per l'alt grau d'influència que poden tenir en les seves famílies i, per l’altra, perquè participaran en la presa de decisions per crear noves formes d'implicació social amb el territori, les zones de muntanya, els boscos i els paisatges.

Afegeix un comentari nou