Joel Calvet: "La Mediateca del Raval vol preservar, difondre i dignificar la memòria col·lectiva del barri"

Associació per a Joves Teb
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Joel Calvet: "La Mediateca del Raval vol preservar, difondre i dignificar la memòria col·lectiva del barri"

Associació per a Joves Teb

Resum: 

La Mediateca del Raval és un projecte que duu a terme en aquest barri de Barcelona l'entitat Ravalnet. El seu dinamitzador ens explica en què consisteix la iniciativa.

Què és la Mediateca del Raval?

La Mediateca és un projecte de continuïtat que es desenvolupa des de l'any 2009 amb l'objectiu de digitalitzar, documentar, arxivar i difondre per Internet les memòries de les entitats, dels projectes i dels veïns i les veïnes del barri del Raval i del Districte de Ciutat Vella.

Es tracta d'un espai obert a la participació, a la consulta dels continguts lliurement i a la reflexió. És un espai digital que intenta reunir les aportacions de les gents del barri, convertint-se en un valuós material pedagògic entorn la construcció col·lectiva de la memòria.

Qui hi participa?

Principalment hi participa gent gran o entitats del barri que tenen l'objectiu de preservar, difondre i dignificar la memòria col·lectiva del barri i de les seves entitats, ja estiguin en actiu o hagin desaparegut, però que tinguin una memòria que es vulgui preservar.

Quins elements treballeu a partir d'aquest projecte i de quina manera?

Els elements que treballem són molt diversos. Potser els més importants serien l'envelliment actiu, les relacions intergeneracionals, la capacitació i l'aprenentatge tecnológic i l'acció i el treball comunitari.

Realitzem tallers per a l'aprenentatge tecnològic: tallers d'edició de vídeo, fotografia digital, retoc fotogràfic, Wordpress, edició de textos, utilitzacó de tauletes, Internet... Amb els coneixements adquirits realitzem l'arxiu de la Mediateca i col·laborem amb altres entitats i activitats.

Quina relació té la Mediateca amb la comunitat?

La Mediateca és un projecte de preservació de la memòria de la comunitat del barri i a la vegada un espai de consulta per a tots aquells interessats en la seva història.

Al llarg d'aquests últims anys ens hem coordinat amb diferents xarxes i entitats del barri: la Fundació Tot Raval, la Xarxa Educativa del Raval, l'Associació de Veïns del Carrer la Cera i Món Raval, el Districte de Ciutat Vella. També puntualment amb la dinamització dels casals municipals de gent gran i amb els Habitatges amb Serveis Reina Amàlia.

El projecte de la Mediateca engloba d'altres. Un d'ells té com a nom "Càpsules de memòria". En què consisteix?

Des de l'any 2011, el projecte “Càpsules de memòria” és exemple de les possibilitats d'integrar l'ús de la Mediateca, com a plataforma de publicació a Internet i projecte de dinamització comunitària, per part de qualsevol projecte veïnal que vulgui deixar petjada digital al barri i esdevenir expressió del mateix. En aquest cas, “Càpsules de memòria” s'ha centrat en el treball amb gent gran, oferint un canal per expressar i difondre el seu bagatge vital de forma activa.

I el projecte "Senyalem"?

El projecte "Senyalem", iniciat el gener de 2013 juntament amb la Plataforma Territoris Oblidats, mira de recollir, arxivar i difondre les memòries, des del punt de vista de l’experiència, dels participants de la Mediateca. La col·laboració amb Territoris Oblidats està enfocada a establir un diàleg entre el material documental i l’espai
urbà.

L’objectiu general de la proposta es centra en identificar i senyalitzar diferents punts del barri del Raval i relacionar-los amb els continguts de la Mediateca realitzats pels mateixos participants, aconseguint així generar una memòria col·lectiva i participativa.

Quins són els reptes o quines les novetats de la Mediateca per aquest curs 2016-2017?

Enguany volem augmentar el nombre d'entitats que col·laboren amb la Mediateca, augmentar el nostre grup motor de participants i seguir treballant per a la preservació de la memòria col·lectiva. Una de les idees d'aquest nou curs és la col·laboració amb la comunitat gitana del barri per crear un espai de la memòria d'aquest col·lectiu tant arrelat al barri.

Afegeix un comentari nou