La Fundació Els Joncs ofereix suport a persones amb discapacitat intel·lectual durant tot el cicle de vida

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Redacció: Josep Carbonell. Imatge i vídeo: Paula Gil
El Centre Ocupacional ofereix sessions de Pilates per lluitar contra el sedentarisme i l'envelliment prematur.  Font: Paula Gil
El Centre Ocupacional ofereix sessions de Pilates per lluitar contra el sedentarisme i l'envelliment prematur. Font: Paula Gil
El Centre Ocupacional ofereix tallers de treballs manuals. Font: Paula Gil
El Centre Ocupacional ofereix tallers de treballs manuals. Font: Paula Gil
Les persones usuàries del Centre Ocupacional participen en classes de cuina. Font: Paula Gil
Les persones usuàries del Centre Ocupacional participen en classes de cuina. Font: Paula Gil
L'entitat compta amb un Centre Especial de Treball. Font: Paula Gil
L'entitat compta amb un Centre Especial de Treball. Font: Paula Gil

La Fundació Els Joncs ofereix suport a persones amb discapacitat intel·lectual durant tot el cicle de vida

Autor/a: 
Redacció: Josep Carbonell. Imatge i vídeo: Paula Gil
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’entitat disposa d’una escola d’educació especial, un centre de treball, un centre ocupacional i serveis assistencials per fomentar l'autonomia i habilitats personals i fer front a l’envelliment prematur.

Ubicada a Sarrià de Ter, un petit municipi del Gironès, trobem la Fundació Els Joncs, una entitat sense ànim de lucre que acompanya a persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del seu cicle de vida.

L’entitat va néixer l’any 1978 amb la creació de l’escola d’educació especial Mare de Déu del Carme, per fomentar els aprenentatges de l’alumnat amb necessitats educatives especials. L’any 1991, a partir de la iniciativa d’un grup de pares i mares del centre escolar, es va decidir posar en marxa el Centre Especial de Treball per donar continuïtat a l’aprenentatge i oferir una resposta laboral al jovent que sortia de l’escola.

Una dècada després, l’entitat va detectar que treballar durant una jornada completa no era el que necessitaven aquestes persones i va decidir anar un pas més enllà amb la creació del Centre Ocupacional. Carles Saló, director de la Fundació els Joncs, explica que “és un centre més formatiu, tant en matèria laboral com de foment de l’autonomia personal. Hi ha gent que sabem que vuit hores diàries no les arribaran a treballar mai i que tenen unes altres necessitats que també hem de cobrir, ens encarreguem de posar ordre a la seva vida”.

A través del Centre Ocupacional, l’entitat atén a persones adultes de totes les edats i ofereix un ampli ventall d’activitats que pretenen lluitar contra el sedentarisme i l’envelliment prematur que sovint pateix aquest col·lectiu, a la vegada que fomenta l’adquisició de competències i habilitats encaminades a millorar la seva autonomia.

Entre l’àmplia oferta de formacions que poden gaudir els usuaris i usuàries de l’entitat, trobem activitats físiques com classes de zumba, pilates, futbol sala, marxa nòrdica o sessions de piscina, així com tallers de manualitats, cuina, informàtica, etc.

Integració adaptada a les seves necessitats

El servei que ofereix la Fundació Els Joncs també facilita la integració social d’aquestes persones.

Parlant d’integració, el Carles Saló assegura que “és molt important respectar les seves opinions i amb qui volen estar. Moltes vegades hi ha la idea que s’han d’integrar a la societat, però això s’ha de fer bé. No ha de ser una acció política i imposada, ha de partir de la base de les seves necessitats i motivació per integrar-se. Integrar és que tinguin l’oportunitat de fer les activitats com la resta de la gent i que ells puguin triar amb qui les volen fer i si les volen fer o no”, un clima que intenten crear al Centre Ocupacional.

Individualitzar per no caure en la sobreprotecció

L’acompanyament que les persones amb diversitat funcional necessiten ha de ser l’adequat i necessari i s’ha d’evitar caure en la sobreprotecció. Sobre aquesta línia tan fina en parla el director de l’entitat quan diu que “el més important és individualitzar la tasca de suport a aquestes persones i que els professionals decideixin fins a quin punt el necessiten”, i afegeix, citant a la pedagoga italiana Maria Montessori, que “tot el suport que no és necessari per a ells esdevé un obstacle per al seu desenvolupament i la seva capacitat d’autonomia”.

Serveis assistencials per cobrir les necessitats terapèutiques

La Fundació Els Joncs també ofereix un seguit de serveis assistencials com poden ser la fisioteràpia o la logopèdia per tal de cobrir les necessitats terapèutiques que aquestes persones tenen al llarg de la seva vida i que, en molts casos, no poden assumir per manca de recursos econòmics.

Els serveis assistencials representen un clar exemple del paper cabdal que juguen les entitats a l’hora de cobrir les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els usuaris i usuàries de la Fundació Els Joncs troben en ella aquell espai on sentir-se segurs de si mateixos, fer amistats i relacions socials i adquirir habilitats personals. Pel Carles Saló, la satisfacció més gran és “sentir que tens amics entre aquestes persones i que ells et veuen així, així com observar que has creat un clima familiar entre les persones usuàries, els educadors i les famílies”.

Afegeix un comentari nou