La Fundació Pere Tarrés proposa un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància a Catalunya

Fundació Pere Tarrés - Transversal
La Fundació Pere Tarrés reclama un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància  Font: Fundació Pere Tarrés
La Fundació Pere Tarrés reclama un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància Font: Fundació Pere Tarrés
La precarietat en la que viuen molts infants catalans s'ha vist agreujada a causa de la pandèmia. Font: Fundació Pere Tarrés
La precarietat en la que viuen molts infants catalans s'ha vist agreujada a causa de la pandèmia. Font: Fundació Pere Tarrés

La Fundació Pere Tarrés proposa un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància a Catalunya

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’entitat envia un document amb 10 propostes als partits que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer.

La Fundació Pere Tarrés envia als partits que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer, un document amb 10 propostes per establir un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància que integri de manera transversal tots els agents polítics, socials i econòmics.

A través d’aquest llistat d’actuacions, l’entitat demana als partits un gran acord per posar la infància al capdavant de les prioritats polítiques i reclama ajuts per enfortir les entitats del sector social, el principal suport de moltes famílies en situació de vulnerabilitat durant la pandèmia.

D’altra banda, aquestes mesures també busquen solucionar la gran vulneració de drets que pateixen milers d’infants a Catalunya i que s’ha vist agreujada pels efectes de la pandèmia.

10 propostes de país

Les 10 propostes per crear aquest pacte de país per a la infància són les següents:

1. Executar un pla eficaç i consensuat per a la reducció de la pobresa infantil que contempli mesures econòmiques, laborals, familiars i educatives.

2. Augmentar l’acompanyament socioeducatiu i les activitats extraescolars i de lleure, també durant les vacances i a l’estiu, i millorar la coordinació entre educació, salut, serveis socials i centres socioeducatius i centres d’esplai.

3. Educar per afavorir el creixement integral dels infants des d’una perspectiva comunitària i facilitant la relació entre l’educació formal i la no formal.

4. Implementar un pla de salut integral per a la infància que tingui com a objectius millorar la salut mental, la salut bucodental i l’oftalmològica, entre d’altres.

5. Garantir l’accés a l’escolarització en l’etapa de 0 a 2 anys.

6. Impulsar una llei del tercer sector social que doni reconeixement, estabilitat i escenaris clars de treball.

7. Garantir un finançament estable i suficient per a les entitats i serveis socials i reconèixer i dignificar els professionals de l’àmbit social.

8. Simplificar l’eficiència en el funcionament de l’administració catalana per atorgar més facilitats en els tràmits orientats als serveis a les persones i a les entitats no lucratives.

9. Enfortir el tercer sector social, aprofitant els fons europeus i els propis del país i millorar els equipaments, fent-los més sostenibles, més digitalitzats i de més qualitat.

10.Treballar per a la inserció sociolaboral dels col·lectius en risc, garantint-los ocupació i habitatge per ajudar-los a sortir de situacions de vulnerabilitat i assolir una vida digna.

La infància no pot esperar més

Fa anys que les entitats socials treballen per posar fi a les vulneracions de drets que pateixen molts infants a Catalunya, a conseqüència de la precarietat en què viuen. Una situació fràgil que s’ha vist agreujada en els darrers mesos per la pandèmia.

La pèrdua d’ingressos o l’empitjorament de les condicions laborals de moltes famílies han derivat en dificultats per poder cobrir les necessitats més essencials com són l’alimentació, la higiene, el dret a l’habitatge o la manca de connectivitat.

Les dificultats per accedir als serveis bàsics, sumada a la incertesa laboral i social del moment, s’ha traduït en un creixement dels problemes de salut entre la infància, com pot ser l’obesitat, l’asma i les al·lèrgies, i dels trastorns mentals com ara la depressió, l’ansietat o l’estrès. Concretament, en els darrers mesos, s’ha detectat un increment del 200% en problemes de salut entre infants en risc d’exclusió.

Les xifres avalen la necessitat d’actuar

Es calcula que 3 de cada 10 infants es troben en situació de pobresa a Catalunya. A més, entre les famílies procedents de col·lectius vulnerables, hi ha un 40% menys d’escolarització en la franja educativa entre els 0 i els 2 anys i existeix un 19% d’abandonament prematur dels estudis.

Quant a les activitats de lleure educatiu, claus com a generadors d’igualtat social entre la infància en risc d’exclusió, s’estima que la meitat de la infància catalana no pot permetre’s participar en activitats de lleure o extraescolars.

Afegeix un comentari nou